En Sıcak Konular

TBMM'de CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi

17 Nisan 2012 17:00 tsi
CHP'nin, orman köylülerinin sorunlarına ilişkin Meclis araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma kurulu toplanamadığı için orman köylülerinin sorunlarına ilişkin Meclis araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul'un gündemine getirdi.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 27'sinin ormanlarla kaplı olduğunu, 19 bin orman köyü, 7 milyonu aşkın orman köylüsü bulunduğunu söyledi.

Bugüne kadar orman köylülerinin sorunlarının yeterince ele alınmadığını savunan Özcan, orman köylüsünün en önemli sıkıntısının, Hükümet'in kendilerine bakışı olduğunu belirtti. Özcan, Hükümet'in, orman köylüsünün sorunu gibi bir derdinin dün de bugün de olmadığını ileri sürdü.

Özcan, orman köylülerine, ''AKP sizi, üç seçimdir kandırıyor, oyunuzu çuvalla AKP'ye veriyorsunuz, sanıyorsunuz ki sizden yana. AKP asla sizden yana, ezilenden yana olmadı'' diye seslendi.

AK Parti döneminde orman kooperatiflerinin, sürekli güç ve ortak kaybettiğini savunan Özcan, ''AKP, orman kooperatiflerinden rahatsız çünkü, örgütlü toplumu çağrıştırıyor. Bakan ile konuştuğumda, orman köylülerinin sorunlarını söylediğimde, 'orman köylüsünün sorunu mu var' dedi. Kapı kapı dolaşıp soralım, sorunu yoksa mazbatamı yırtıp Bolu'ya dönmeye hazırım, tersini söylerlerse Bakan'ı oradan indirecek misin?'' diye konuştu.

Öneri lehinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, konunun, toplumun yüzde 10'unu ilgilendirdiğini söyledi.

''Ne olur bir komisyon kursak, gitsek bu insanların sorunları araştırsak. Bu ormancılar kahramandırlar'' diyen Şandır, orman köylüsünün sorunlarının çok olduğunu ifade etti. Şandır, ''Sorunları çok ama bu onurlu insanlar devletlerine güvenerek, Allah'larına şükrederek, sıkıntıyı sabrederek orada yaşıyorlar. Çıkardığımız kanunlarla onlara zulmetmek doğru değil'' dedi.

-''Orman köylüsü ile devlet, dünden daha barışıklar''-

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, yasalara göre, ormanların korunması, işletilmesi, geliştirilmesi görevinin devlete ait olduğunu anımsattı. Kahveci, Türkiye'deki 34 bin köyün 21 binin orman köyü olduğunu, bu köylerde 7 milyon kişinin yaşadığını belirtti.

Kahveci, kırsal kesimde yaşayanların, milli gelirden en az payı aldığını, en fakir kesimin orman köylüsü olduğunu kaydetti.

Geliştirilen yeni ormancılık teknikleriyle ormanlardan üretilen orman ürünlerinde, son yıllarda yüzde 100'e varan artış yaşandığını dile getiren Kahveci, orman köylüsüne daha fazla iş, aş verilmesinin sağlandığını anlattı.

Kahveci, orman köylüsünün, enflasyona ezdirilmediğini, orman köylülerinin yol, içme suyu gibi altyapı ihtiyaçlarının KÖYDES kapsamında yenilendiğini, büyük çoğunluğunun yolunun asfaltlandığını söyledi. Kahveci, ''Politikamız şehirde yaşayan halkımızın sahip olduğu tüm sosyal imkanlara, kırsal alanda yaşayanların da sahip olmasını sağlamaktır. Önceliğimiz orman köylülerimizdir. Orman köylüsü ile devlet, dünden daha barışık şekilde, geleceğe birlikte, umutla bakıyor'' diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, önergede iddia edildiği gibi orman köylülerinin durumunun, dünden daha kötü olmadığını söyledi.

Gülşen, KÖYDES Projesi kapsamında alt yapı çalışmalarının yapıldığını, bununla ilgili sıkıntıların giderildiğini dile getirdi. Gülşen, 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin bir kısmının da orman köylülerinin kalkındırılmasında kullanılacağını anımsattı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,030 µs