En Sıcak Konular

ABD'den Afganistan'da büyük operasyon hazırlığı

17 Nisan 2012 16:05 tsi
Taliban "bahar saldırılarını" başlattığını açıklarken, ABD ordusunun öncülüğünde NATO güçleri de örgüte ağır bir darbe indirmek için, kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor.

Taliban'ın başkent Kabil ve bazı doğu eyaletlerine düzenlediği 18 saatlik saldırıların ardından gelecek bu operasyon, ABD'nin son büyük operasyonu olarak tanımlanıyor. Ayrıca, 2014'te ülkeden askerlerini çekeceğini açıklayan ABD için, bu operasyon başkenti ve desteklediği hükümeti güvenceye almak için son bir şans.

Taliban'ın kırsal bölgelerde, güvenlik güçleri veya NATO birliklerine yönelik eylemleri fazla dikkat çekmese de, güvenliğin üst düzeyde tutulduğu başkentte parlamentoyu ve yabancı elçilikleri hedef almak, hükümete olan güveni sarsıyor.

Associated Press'e göre, ABD ve NATO'nun operasyonu, gelecek hafta başlayacak. Bu operasyonda, Kabil'e ulaşan ana güzergahlar ve karayollarının Taliban militanlarından temizlenmesi hedefleniyor.

Bu güzergahın Pakistan ile İran arasında önemli bir ticaret yolu olması da önemli bir diğer ayrıntı.

Saldırının iki ana yönü var. Birinci yön, Kabil'in güneyinden, Kandahar'a uzanan ve ana odağında Gazani vilayetinin bulunduğu alan.

İkinci yön ise Taliban militanlarının Pakistan'daki güvenli alanlarından, başkent Kabil'e uzanmalarını sağlayan Kabil'den ülkenin doğu eyaletleri olan Paktia ve Paktika'ya uzanan alan.

KALICI ÇÖZÜM AFGAN GÜÇLERİ
Ancak uzmanlar bu operasyonu Afganistan için geçici bir çözüm olarak yorumluyor. ABD açısından kalıcı çözüm, Afganistan'ın güçlü bir güvenlik birimine sahip olması.

Ülkede bulunan 25 bin Taliban militanına karşılık, 350 bin iyi eğitimli Afgan askerinin güç boşluğu yaratmayacağı düşünülüyor.

ABD Büyükelçisi Ryan Croker Pazar günü saldırıların ardından Taliban'ı Pakistan'da güvenli alanları olan, kapasitesi yüksek ve tehlikeli bir örgüt olarak tanımlamıştı. Crocker aynı açıklamasında, Afganistan yönetiminin güvenliğe yoğunlaşması gerektiğini söylemişti.

AVUSTRALYA ÇEKİLİYOR
Avustralya ise Afganistan'da görev yapan askerlerini, planlanandan yaklaşık bir yıl önce bu ülkeden geri çekmeyi umuyor.

Başbakan Julia Gillard, 10 yıl süren savaşta güvenlik sorumluluklarını Afgan askerlerine verme misyonlarını neredeyse tamamladıklarını ve askerlerin büyük bölümünü planlanandan yaklaşık bir yıl önce, 2013 yılının sonuna kadar geri çekmeyi  umduklarını söyledi.

Avustralya Başbakanı, ülkesinin Afganistan'da 2014 yılına kadar bazı özel kuvvetleri tutmayı düşüneceğini ve Afgan güvenlik güçlerinin süregelen  masraflarının finansmanına yardım edeceğini belirterek, gelecek ay Chicago'da NATO ülkeleri liderleri toplantısında Karzai ile bir ortaklık anlaşması  imzalayacaklarını açıkladı.

Avusturya, NATO üyesi olmadığı halde Afganistan'da en çok asker barındıran ülke. Bu ülkenin Afganistan'da NATO ile eşgüdümlü olarak çalışan bin 550 askeri bulunuyor. 

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,696 µs