En Sıcak Konular

Amerikan ve Rus petrol devleri ortak oldu

17 Nisan 2012 15:31 tsi
Amerikan ve Rus petrol devleri ortak oldu
Rus petrol devi Rosneft, dünyanın en büyük petrol holdingi Exxon Mobil'le ortaklık antlaşması yaptı. Böylece Rusya, ABD'nin (knowhow) bilgilerine ulaşırken, Exxon Mobil de stratejik petrol rezervlerinin kontrolünde söz sahibi oldu.

Dünyanın en büyük petrol holdingi Exxon Mobil ile Rusya'nın devlet ham petrol devi Rosneft arasında milyarlaca Dolarlık bir ortaklık antlaşması imzalandı. Yapılan antlaşma ile Amerikan petrol devi Exxon Mobil, çok büyük oranda daha fazla petrol kaynaklarına ulaşma imkanı sağlarken, Rus ortağı da hem Amerikanın uzmanlık bilgilerinden istifa edecek hem de Kuzey Amerika'daki petrol yataklarına ulaşmış olacak.

İki petrol devinin Rusya'daki ve Amerika'nın Texas Eyaleti ile Meksika Körfezindeki petrol ve gaz yataklarını ortak işletmeyi öngören antlaşma, Rus Başbakan Wladimi Putin'in Moskova yakınlarındaki Nowo-Ogarjowo'da bulunan malikanesinde imzalandı. Exxon şefi Rex Tillerson imza töreninde yaptığı konuşmada bugünün tarihi bir gün olduğunu ve iki taraf arasında yeni bir ortak çalışma aşamasına geçildiğini söyledi.

Rus Haber Ajansı Ria Nowosti'nin verdiği bilgiye göre Rosneft'e bağlı şirketler, Texas'taki 'La-Escalera' projesinin yüzde 30'una, Exxon Mobil'in Meksika Körfezindeki petrol yataklarının yüzde 30'una ve Kanada'nın Alberta bölgesindeki Harmattan gaz yataklarının yüzde 30'una ortak oldu. Ayrıca her iki petrol devi tarafından ortaklaşa kurulan iki 'joint ventures' işletmesiyle Rusya'nın Kuzey Buz Denizindeki Karasea ve Karadeniz'deki petrol kaynakları birlikte işletilecek. Rusya'daki yatırımların hacminin 265 milyar Avro'yu bulduğu bildirildi. Ortaklık antlaşmasında Batı Sibirya'daki petrol kaynaklarının araştırmasını öngören bir madde de bulunuyor. Batı Sibirya'daki petrol yataklarının 1,7 milyar tona kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Exxon, geçen yıl Ağustos ayında Rosneft'le Karasea'da petrol aramak için daha önce bir antlaşma yapmıştı. Kuzey Buz Denizindeki Karasea bölgesinde 36 milyar varil petrol bulunduğu tahmin ediliyor. Bu miktar Exxon'un tüm rezervlerinden daha fazla. 2011 sonu verilerine göre Exxon'un toplam petrol ve gaz rezervleri 24,9 milyar varile tekabül ediyor. Yeni petrol yataklarının aranması için ilk aşamada 3,2 milyar Dolar yatırım yapılacak.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya ise Sibirya'daki üretimin azalmasından dolayı üretimini tekrar günlük 10 milyon varile çıkarabilmek için denizlere yönelmek zorunda kaldı.

Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs