iyibilgi zoom" /> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin elini kolunu bağlamışlar

17 Nisan 2012 14:21 tsi
Türkiye'nin elini kolunu bağlamışlar Tarım Bakanı: "Avrupalıların refah düzeyi yüksek, GDO yemiyor. Ama Türk halkı yoksul. Ne yapsın?" Demek ki bundan sonra sadece zenginler sağlıklı beslenecek... iyibilgi zoom

 Mehmet Ali Önel'in yönettiği 'Deşifre' programına katılan Mehdi Eker, GDO'yu yasaklamanın mükün olmadığını söyledi. Tavuklarda antibiyotik kullanıldığını kabul eden Eker, "onlar tavuk değil piliç" dedi. İşte o konuşmadan çarpıcı kesitler...

‘GDO’ya karşı iseniz niçin bunu yasaklamıyorsunuz?’ sorusunu cevaplamakta zorlanan Eker; “Bazı şeyler vardır. Mesela neredeyse dünyada üretilen ‘soya’nın tamamı genetiği değiştirilmiş soya” olduğu gerçeğini de kabul etti.

Soyalara yapısında olmayan bir bakterinin aktarıldığını söyleyen Eker; “Dünyadaki yem hammaddesinin tamamının aynı şekilde GDO’ludur” dedi.

GDO’yu neden yasaklayamadıklarını küresel yapılara bağlayan Mehdi Eker, bunun için bütün ticari yapınızı gözden geçirmek zorunda kalınacağını da itiraf etti.

EKER KENDİ BÖYLE TEKZİP ETTİ

GDO’yu yasakladıkları söylemlerini bir bir çürüten Mehdi Eker, GDO’nun yasaklanmasına güç yetirememeyi küresel lobilere karşı duramamaktan kaynaklandığını da ilk kez bir canlı yayında kabul etti.

GDO’dan yana tavrı ile tanından Prof Dr Selim Çetin’in piyasadaki 51 yemden 50’sinin GDO’lu çıkmasına yönelik isyanı sorulduğunda az önce dünyada GDO’suz soya olmadığını itiraf eden Eker, birkaç dakika önceki sözlerinden u dönüşü yaptı ve “tespitlerine göre yemlerde GDO yok” dedi.

EKER SİNİRLENDİ

Sunucu Mehmet Ali Önel’in ‘zaten izin veriliyor, gemilerle GDO’lu yemler geliyor’ şeklindeki itirazına karşı sinirlenip, “öyle değil, hemen şey yapmayın, öyle değil” diyerek konuyu geçiştirmeye çalıştı. Övünmek istediğinde karmaşık rakamları ezbere söyleyen Mehdi Eker, izin verdiği GDO’lu 13 mısır ve 3 soya türü rakamlarını bile telaffuz etmekte zorlandığı görüldü.

“Türkiye’ye şu ana kadar kaç bin ton GDO’lu yem hammaddesi girdi” sorusuna “Bilemiyorum, onu bilemeyiz. Çıkartırız onu şeylerden” dedi.

“GDO’lu ise ürüne GDO’lu bir gıda maddesi katılmışsa izne tabidir” diyen Eker, bundan yüzlerce kez gıdalara katılmadığını açıklamasına karşı bu kez de buna izin verildiğini belirtti.

“Yasak diyorsunuz ama kontrollü izin verdik demek değil mi” sorusu karşısında zor durumda kalan Eker, “izne tabi” cümlesini “üretimi yasak” şeklinde alakasız bir cevap verdi.

Sorular karşısında bunalan Eker, Önel’e “beni niye dikkate almıyorsunuz” diye sitem etti.

“Aklım hep ithalat meselesine takılıyor” diyen Önel’e “İyi de kardeşim bu yem hammaddesi niye dönüp dönüp aynı şeyleri konuşuyoruz” şeklinde çıkıştı. Oysa Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Federasyonu’nun GDO’lu ürünlerin de “basitleştirilmiş işlem” olarak ithal edilmesi için Kurul’a başvurmuş, Kurul ise gıdalardaki GDO’lu ithalatın yemlerde olduğu gibi basitleştirilmiş işlem değil “normal işlem” olarak yapılabileceği kararına varmıştı.

“O TAVUK DEĞİL, PİLİÇ”

Konu tavuk tartışmalarına geldiğinde Mehdi Eker, çok tartışılacak bir ifade kullanıyor: “O tavuk değil piliç! Piliç ise 40-45 günde 1,7 gr yem tüketmek suretiyle 1 (2) kğ’a ulaştığı zaman kesim ağına geliyor. Bu piliçtir, tavuk değil bunda hormon mormonda kullanılmaz” dedi.

İTİRAF: ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR

‘Antibiyotik kullanılıyor mu’ soruna ise Eker; “Erken olgunlaşmak için değil hastalıklara karşı kullanılır. Antibiyotik hastalıklara karşı bir şekilde veriliyor. Bakın bu piliçtir, bunlara tavuk demek mümkün değil. O yemi biri 40 günde alıyor öteki 6 ayda alıyor. Bu bir tercihtir. Siz diyebilirsiniz ki ben serbest dolaşan bir tavuğu tercih ediyorum. Elbette ki bu sizin hakkınız. Elbette ki bende serbest dolaşan tavuğu tercih ederim.”

İKİSİ ARASINDA BİR LEZZET FARKI VAR

Önel’in "bir lezzet farkı var değil mi” şeklindeki sorusuna “elbette var” diyen Eker; “Birisi yemini kendisi dolaşıp temin ediyor. Ötekinde ise siz sadece onun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayacak bir şekilde bir rasyon hazırlıyorsunuz, yem hazırlıyorsunuz. İçinde protein var, karbonhidrat var, vitamin var. Hesaplanmış verilmiş. Bir ticari faaliyettir bu. Bu bir üretim sürecidir. Dünyada belirli bir dönemde modern diye bilimsel gelişme diye, insanlara bu önerildi. Ve insanlık bugün büyük ölçüde bunlarla besleniyor. 

Gıda Hareketi



Bu haber 1,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,285 µs