En Sıcak Konular

Krugman: Avurpa'dan umut kalmadı

17 Nisan 2012 12:21 tsi
Avrupalı liderlerin kıtayı ekonomik bir intihara sürüklediklerini belirten Krugman, birkaç ya öncesine kadar umutları olduğunu fakat bu umutların artık eridiğini dile getirdi

Nobel ödülü ekonomist Paul Krugman Avrupa bölgesinde işsizlik rakamlarında son dönemde yaşanan hızlı artış ekonomik başarısızlıkların hüzünlü bir hikayeye benzeterek Avrupa'nın intihar ettiğini kaydetti. Avrupalı liderlerin kıtayı ekonomik bir intihara sürüklediklerini belirten Krugman, birkaç ya öncesine kadar umutları olduğunu fakat bu umutların artık eridiğini dile getirdi. Avrupa'nın başarısız politika ve fikirlerinin ikiye katlandığını bildiren Krugman, Avrupa'ya olan inancın giderek azalmakta olduğunu belirtti.

The Lira'nın haberine göre; Krugman krizin ortasında olan İspanya'nın göz önünde bulundurulduğunda, ülkenin yüzde 23,6 işsizlik oranıyla büyük bir buhran içinde olduğunu ve İspanya'nın mevcut durumunun, ABD'de genç işsizliğinde yüzde 50'ye ulaştığı büyük buhranın yaşandığı yıllarla karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

İspanya'nın savurgan olmadığını, krizin başlarında düşük borç ile bütçe fazlasına sahip olduğunu bildirdi. İspanya'nın büyük bir konut balonuna sahip olduğu, Alman bankalarından alınmış yüklü kredilerin var olduğu ve konut balonu patladığında İspanya ekonomisinin tek başına kaldığını dile getirdi.

Berlin ve Frankfurt'tan gelen reçetede, daha fazla kemer sıkmanın yer aldığını fakat kemer sıkma tecrübelerinin, bunalımda olan ülkelerin kemer sıktıklarında daha derin bir bunalıma girdiğini gösterdiğini dile getirdi.

Krugman, bu durumda, yapılması gerekenin, eurodan çıkmak ve ulusal para birimlerinin restorasyonu olduğunu belirtti.  Bu durumun hayal bile edilemez olduğunun ifade edilebileceğini hatta ekonomik ve politik bakımdan yıkıcı bir olay olarak görülebileceğini fakat kemer sıkma önlemlerinin empoze edildiği mevcut durumun ülkeler için yeterince acı verici olduğuna vurgu yaptı.

'Avrupalı liderler euroyu kurtarmak istiyorlarsa alternatif bir yol aramalılar' diye konuşan Krugman, bu tür bir alternatifin epeyce açık olduğunu ve genişleyici para politikalarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs