En Sıcak Konular

Atina'dan Türkiye'nin sert tepkisine yanıt

30 Haziran 2007 11:11 tsi
Atina'dan Türkiye'nin sert tepkisine yanıt Atina, Türkiye’nin, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara karşı gösterdiği tepkiye yanıt verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, yaptığı yazılı açıklamada, Karolas Papulyas’ın her gün tavır ve hareketleriyle, tarihin, yeniden yazılamasa da barışçı bir gelecek ve halkların işbirliğine engel olmaması gerektiğini kanıtladığını öne sürdü.

Kumuçakos, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bugün yaptığı açıklamadaki gibi dayanaksız ve anlaşılmaz tezler üzüntü vericidir. Tarih kuşkusuz ders veriyor. Ancak, tarihten daha çok açık hesapları olan, kendisiyle barışmamayı seçenler ders almalıdırlar" dedi.

TÜRKİYE’NİN TEPKİSİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Yunanistan Cumhurbaşkanı KarolosPapulyas’ın, Ermenistan’ı ziyareti sırasında, Tsitsernakaberd Anıtı "anıdefteri"ne 1915 olayları hakkında yazdığı ifadeler ve bu bağlamda Erivan’da değişik vesilelerle yaptığı beyanların üzüntüyle karşılandığını bildirmişti.

Bilman, bugün bir soruya cevaben yaptığı yazılı açıklamada, "Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın, Ermenistan’ı ziyareti sırasında, Tsitsernakaberd Anıtı "anı defteri"ne 1915 olayları hakkında yazdığı ifadeler ve bu bağlamda Erivan’da değişik vesilelerle yaptığı beyanlar üzüntüyle karşılanmıştır. Zira, bunlar tarihi gerçeklerin tahrifine dayanan asılsız iddiaların tekrarından ibarettir" ifadesini kullanmıştı.

Bilman, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Bilindiği üzere, Yunanistan’ın 1915 olaylarına ilişkin tarafgir tutumu, daha önce parlamentosunda kabul ettiği bir karar ve bir yasayla da tescil edilmiştir. Kurtuluş Savaşımız sırasında Anadolu’da vahşet ve mezalim yapan Yunanistan’ın, tarihten ders alma konusunda Türkiye’ye tavsiyede bulunma hakkı yoktur. Bu tür yaklaşımlar, 2 ülke arasında dostluk ve işbirliği ortamı oluşturma çabalarına katkı yapmadığı gibi, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecini de olumsuz yönde etkilemektedir."

PAPULYAS NE YAZMIŞTI?

Papulyas, Ermenistan ziyareti sırasında, “Soykırım Anıtı’nın'' anı defterine, “1915 soykırımını unutmuyoruz. Failler en azından sorumluluğu üstlenip özür dilemek zorundadır'' diye yazmıştı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Erivan’da, soykırım iddialarına destek veren açıklamalar da yapmıştı.

Milliyet



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    77,009 µs