" /> "/>

En Sıcak Konular

Pardon, hangi gerilim?

17 Nisan 2012 09:46 tsi
Pardon, hangi gerilim? 'Amerika’nın Lawrance'ı namıyla maruf ABD’nin Afganistan Büyükelçisi Ryan Crocker, İran’ı Türkiye konusunda uyardı! Dedi ki, 'Türkiye nasıl cevap vereceğini çok çok iyi bilen bir ülke'!.. İyi de, sana ne?

Zaman Gazetesi’nin bir haberi bu ve ABD’nin bölgedeki en yetkin, tecrübeli diplomatlarından biri olan Afganistan Büyükelçisi’nin bizzat gazeteyi Kabil’den telefonla arayarak söylediklerinden oluşuyor. Haber aynı zamanda Brüksel mahreçli.

Haber, Büyükelçi Crocker’in söylediklerinin önemini belirtmek için, Brüksel'de başlayacak NATO Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısı arefesinde gerçekleştiğini işaretlemiş.

Peki ne diyor Crocker, “Şahsî tecrübelerimle konuşuyorum. İran Türkiye ile gerilimi yükseltmemeli. Türkiye bu tür gerilim siyasetlerine nasıl cevap vereceğini çok çok iyi bilen bir ülke. İranlıların da belirli sınırları aşmayacaklarını bilecek kadar akıllı olduklarını düşünüyorum. Aksi takdirde arzu etmeyecekleri bir bedel ödeyeceklerdir.”

İlk bakışta standart ABD-İran çekişmesinin bir parçası olarak gözüken bu uyarı tonu yüksek açıklama, zamanlama açısından gerçeklikle çok buluşmuyor. Çünkü Türkiye ile gerilim zaten bir tarafa, İran’ın ABD ile dahi bir gerilimi olup olmadığı tartışmalı şu sıralar! Hele İstanbul toplantısından sonra.

Bu toplantıda İran ve ABD'nin zamana yayılmış bir yarı uzlaşı, sessizlik, “gerilimsizlik” noktasında uzlaştıkları anlaşıldı. Nedeni de ABD’deki seçim. Elbette İran da perde arkası görüşmelere devam noktasında ABD’den karşılığını alacak.

Yani Türkiye ile gerilim zaten yok ama (Suriye konusu kastediliyorsa, ortada bir müdahale olasılığı kalmadığından mümkün gözükmüyor.) dediğimiz gibi ABD ile dahi zor.

Peki ama George W. Bush’un, “ABD’nin Lawrance”ı dediği Büyükelçi Crocker, neden bunları söylüyor: “Türkiye gerilim politikalarına nasıl yanıt vereceğini çok çok iyi bilir!”

Sanırız bu biraz İran-Türkiye ilişkileri üzerine kendi ideolojik düşünceleri hakkında bir yorum.. Ama galiba ABD seçimlerine yönelik bir tarafı da işaret ediyor. Yani bu açıklama daha çok Beyaz Saray'ın sorunu gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,345 µs