En Sıcak Konular

Müdahale için senaryolar

17 Nisan 2012 09:25 tsi
Müdahale için senaryolar 'Yürü, sen becerirsin' diyenlerin esas niyeti...

Taraf’ın asker kökenli yazarı Namık Çınar’ın 28 Şubatçılar ile onlara destek çıkanlara öfke sunan dünkü yazısını okurken gözüm bir ara-nota takılıp kaldı; paragrafı birkaç kez dönüp yeniden okuma ihtiyacı duydum.

Paragraf şu: “Bunların ecdadı, yüz sene kadar önce ‘İrticayı bastıracağız’ diye Selânik ordusunu getirip İstanbul’un üstüne çökertmişler; biz de ardından Selânik başta olmak üzere bütün Rumeli’yi kaybetmiştik. Şimdiki avuç içi kadarlık Trakya’yı da zar-zor kurtarmıştık.”

Hayır, aklım 31 Mart isyanına gitmedi, zihnim ‘Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam’ türü bir dizi senaryosu yazmadı. Daha yakın bir dönem ve bir başka ülke geldi hatırıma; orada olan ve hâlâ bitmeyenleri hatırlayıp kendi halimizi düşündüm.

Geçtiğimiz ay, 22 Mart 2012 tarihinde, Afrika’nın fazla önemsenmeyen ülkelerinden Mali’de bir askeri darbe yaşandı. Yüzbaşı rütbesindeki Amadou Sanogo liderliğinde hareketlenen askerler, ülkeyi yönetenlerin ayrılıkçı terör örgütü Azawad Özgürlüğü Ulusal Hareketi (MNLA) ile yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle yönetime el koydular.

Sonrasını Christian Science Monitor’dan (CSM) okuyalım: “Mali’nin kuzeyinde savaşan Tuareg isyancıları, bir dizi askeri başarının ardından 1 Nisan günü efsanevi Timbuktu kentini ele geçirdi; 6 Nisan günü de adını Azawad koydukları devletin bağımsızlığını ilân ettiler.”

CSM ‘tuhaf tezat’ dediği noktayı şöyle vurguluyor: “Küçük rütbeli subaylar, darbelerini, Devlet Başkanı Amadou Toumani Touré ayrılıkçı Tuareglere karşı savaşa gerekli malzeme, silâh ve fon ayırmadığı için yapmışlardı; darbeden sonra ise Tuaregler Kidal, Gao ve Timbuktu’yu ele geçirdiler.”

Tuhaf bir tezat gerçekten...

Konuya dikkatim her ne kadar ilk CSM’da çıkan haberle çekilmiş olsa da, o uyarılmayla başka değerlendirmelere de göz atmaya başladım. Foreign Policy dergisinde Gregory Mann’ın “Mali Timbuktu’yu NATO güçleri Bingazi’yi kurtardığı için kaybetmiş olabilir mi?” sorusuyla o sayede karşılaştım. Mann şunu yazmış: “Mali’nin içinde yer aldığı Sahara’daki ayaklanmanın Libya’ya yönelik NATO operasyonuyla daha güçlenmesi ve kesifleşmesi yalnızca öngörülebilir değildi; öngörülmüştü de. Gelişmeleri gözleyenler bunun olacağını görüyordu.”

Neymiş? NATO güçleri Kaddafi’nin elinden kurtarmak için Libya’ya operasyon düzenleyince, Mali’de devlete karşı uzun yıllardan beri isyan halinde olan Tuaregler vaktin geldiğini düşünmüş; hamle yapma fırsatını da bizzat darbeci askerler vermiş gerillalara... Yeni askeri rejim, çarnâçar, ayrılıkçı Tuaregler ile müzakere yollarını aramaya başlamış...

...

Suriye’de yaşananlar mı böyle ilintisiz görüntüleri zihnime doluşturmuş olabilir? Ne yani askeri müdahalelerin ülkelerin başına farklı sonuçlar da açabileceğini mi düşünüyorum? “Yürü, sen becerirsin” diyenler iyi niyetli olmayabiliyorlar mı?

Taha Kıvanç / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs