En Sıcak Konular

Özel harekatçıların tazminat kriterleri değişti

17 Nisan 2012 08:17 tsi
Özel harekatçıların tazminat kriterleri değişti
Terörle mücadele eden özel harekatçıların operasyon tazminatları "terör" ve "risk" kriteri esas alınarak belirlendi.

Her ay 685 TL tazminat bekleyen Rambolara, çalıştıkları şehre göre 250-620 TL arasında ödeme yapılacak.
 
Asker ve polis özel harekatçıların alacağı operasyon tazminatları belli oldu. Terörle mücadele eden "Rambolar" çalıştıkları şehre göre 250-620 TL arasında tazminat alacak. Özel harekatçı 7 bin 300 polis ile TSK'nın özel tim mensuplarının 6 aylık birikmiş tazminatları hesaplarına yatırıldı.
 
2 Kasım 2011'de yürürlüğe giren 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile polis ve ve asker özel harekatçılara ne kadar operasyon tazminatı verileceği belirlendi. İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının teklifini inceleyen Maliye Bakanlığı, özel harekatçılara 4 grupta tazminat ödenmesini benimsedi. Maliye Bakanlığı'nın görüşü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra hayata geçirildi. KHK'da ödenecek operasyon tazminatlarının 700 TL'yi geçmeyeceği ifade edilerken, "rambolar" her ay 685 TL tazminat alacaklarını tahmin ediyorlardı.
 
TERÖR BÖLGESİNE YÜKSEK TAZMİNAT
 
30 bini aşkın asker ve polisi yakından ilgilendiren operasyon tazminatları için "terör" ve "risk" kriteri esas alındı. Terör eylemlerinin yoğun olarak görüldüğü Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Tunceli, Mardin, Van, Batman, Siirt, Bitlis, Ağrı gibi iller birinci grupta yer aldı. Birinci grupta görev yapan asker-polis özel harekatçılara 620 TL operasyon tazminatı ödenecek.
 
Terör eylemlerinin "nispeten" düşük olduğu Erzurum, Erzincan, Bingöl, Muş, Kars gibi iller ikinci gruba alındı. Bu illerde çalışan özel timcilere 430 lira tazminat ödenecek. Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ, Adıyaman, Tokat, Şanlıurfa'nın bulunduğu 3 grupta görevli tim mensupları 340 TL tazminat almaya hak kazandı. Ankara, İzmir, Konya, Eskişehir, Yozgat, Sivas, Samsun, Rize, Sinop, Trabzon, Denizli, Muğla, İstanbul, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Düzce, Tekirdağ, Edirne, Giresun, Ordu, Aydın, Uşak, Bartın, Zonguldak, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Karabük, Kastamonu, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri gibi terör eylemlerinin en az olduğu iller 4 grupta yer aldı. Bu illerde çalışan özel harekatçı asker ve polisler ise her ay 250 TL operasyon tazminata alacak.
 
BİRİKMİŞLER HESABA GEÇTİ
 
666 sayılı KHK'nın 2 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesinden sonra 30 bini aşkın asker ve polis özel harekatçının 6 aylık birikmiş olan operasyon tazminatları hafta sonu maaşlarıyla birlikte hesaplarına yatırıldı. Özel harekatçılar toplu olarak bin 500 ile 3 bin 720 TL arasında tazminat aldı.
 
MAAŞ TALTİFİ 2'YE DÜŞTÜ
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, sık sık şikayetlere konu olan ve "istismar" edilen maaş taltifi konusunda önemli bir düzenlemeye gitti. Yılda 4 kez toplanan Taltif Komisyonu'nu bu yıl ikiye düşürdü. Emniyet Genel Müdürü başkanlığında toplanan Taltif Komisyonu polislere 2010'da 50 milyon, 2011'de ise 220 milyon lira "maaş" taltifi ödülü vermişti. Maliye Bakanlığı'nın, geçmiş yıllara göre 2011'de 4 katına yükselen taltif ödemelerinden rahatsız olduğu öne sürülmüştü.
 
Emniyet, taltiflerin adaletsiz dağıtıldığına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Genel Müdürlüğe yapılan şikayetlerle istismar edilen uygulamada yeni düzenlemeye gitti. Bu yüzden Taltif Komisyonu'nun bu yıl 2  kez toplanacağı ve özellikle Doğu-Güneydoğu'dan gelen dosyaları görüşüp karara bağlayacağı öğrenildi. Emniyetin, terörle mücadele eden polislere maaş taltif ödülü verilmesinden yana olduğu öne sürüldü. Bazı üst düzey polis müdürleri geçmiş yıllarda 15 ile 28 bin lira arasında maaş taltifi almıştı.
 
bugün


Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,509 µs