En Sıcak Konular

Fıkra gibi savunma!

17 Nisan 2012 08:04 tsi
Fıkra gibi savunma! Dün sabah saatlerine kadar süren sorgu sonrasında tutuklanan Çevik Bir'in ifadelerine ulaşıldı.

28 Şubat soruşturmasının bir numaralı şüphelisi Çevik Bir "Hükümetin, MGK'nın ve zamanın başbakanı Erbakan'ın talimatlarını uyguladım" dedi.Bir, Refah Partisi ile irticanın ayrı olduğunu söylerken, "İrticai teröre karşı hükümetin korunduğunu" iddia etti.

Sabah, dün sabah saatlerine kadar süren sorgu sonrasında tutuklanan Çevik Bir'in ifadelerine ulaştı. Emniyet ifadelerinde, MGK kararlarını uyguladığını belirten Bir, savcılık ve mahkemede verdiği ifadelerde dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'dan talimat aldığını söyleyip, "Hükümetin, Milli Güvenlik Kurulu'nun ve zamanın başbakanının emir ve talimatlarını uyguladım" dedi. Oturduğu yer belli olduğu için tutuksuz yargılanmak istediğini de söyleyen Bir, "İrticai faaliyet, hükümetten ve o dönemde iktidarda olan Refah Partisi'nden ayrı ve bağımsız olarak ülkeyi tehdit ediyordu" görüşünü aktardı. BÇG'nin MGK kararları ile kurulduğunu tekrar eden Bir'in iki avukatı ile birlikte verdiği ifadesi, sorgu zabıtlarına özetle şöyle yansıdı:

* ERBAKAN TALİMAT VERDİ: 14 Mart 1997'de dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığı'na, Bakanlar Kurulu kararına da atıfta bulunarak MGK kararlarının uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, yasal düzenlemeye ihtiyaç olursa Bakanlar Kurulu'nun bu yasal düzenlemeleri de yapacağını, buna göre çalışmalara başlanmasını bildiren talimat vermiştir.

* AKŞENER'DEN DE TALİMAT: Batı Çalışma Grubu'nun MGK kararları Ek- A'sı, Başbakan'ın talimat yazısı, İçişleri Bakanı Meral Akşener'in kendi alt birimlerine MGK kararları uyarınca verdiği talimatlar bulunmaktadır. Bu hususlar, hükümetin talimatı ile bakanlıkların da çalışma yaptığını ve BÇG'nin yasal bir çalışma olduğunu göstermektedir.

* ERBAKAN KENDİ İSTİFA ETTİ: Necmettin Erbakan, kendi isteğiyle istifa etmiş ve istifa ederken de diğer ortağı ile yaptığı protokol gereği görevi Tansu Çiller'e bırakmak üzere, aynı partilerin hükümet etmeye devam etmesi amacıyla istifa ettiğini belirtmiştir. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı sayın Süleyman Demirel'in hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a vermesi nedeniyle hükümet değişikliği olmuştur.

* KARADAYI DA GÖRDÜ: BÇG'de alınan tedbirlerle ilgili yapılan tüm çalışmalar ve hazırlanan belge ve raporlar, belli bir silsileyi takiben Genelkurmay Başkanı'na ve o kanalla Başbakan'a ve hükümete sunulmuştur. Aynı içerikte İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT tarafından yapılan çalışmalar ile aynı paralelde hükümete sunulmuştur. Bir'in avukatı Vahap Bozkurt da, 28 Şubat'taki MGK toplantısında MİT'in de BÇG'nin raporlarına benzer ayrıntılı bir sunum yapıldığını gerekirse bu raporların Başbakanlık'tan getirtilebileceğini söyledi. Bozkurt, "Müvekkilim veya TSK içerisinde herhangi bir personelin bu olayda cebir ve şiddet kullanması söz konusu olmamıştır. Hükümet tarafından alınan MGK kararlarının asıl amacı, suçlamanın tam aksine, irticai teröre karşı mevcut hükümeti korumak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır" dedi. Tutuklanan Emekli Albay Serdar Çelebi, 28 Şubat sürecinde Başbakan Necmettin Erbakan'ın askeri danışmanlığı, emekli Albay Oğuz Kaleli de başkan danışmanlığı savunması yaptılar ancak tutuklanmaktan kurtulamadılar.

SİNCAN'DA 18 TUTUKLU

Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü soruşturmada 29 şüpheliden 18'i tutuklandı. İlk gün tutuklanan 9 subayın ardından dün de emekli Org. Çevik Bir, emekli Tuğg. Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albaylar Yüksel Sönmez, Yahya Cem Özarslan, Ruşen Bozkurt, Oğuz Kalelioğlu, Cengiz Çetinkaya ve Alican Türk tutuklanarak, Sincan F Tipi Cezaevi'ne konuldu. Tutuklamalara, "haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst sınırları ve bu maddelerin kaçma kuşkusu doğurması ile adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması" gerekçe gösterildi. Ümit Şahintürk ile Necdet Batıran ve Hamza Özaltun, "mevcut delil durumunu" dikkate alınarak, serbest bırakıldı ancak "yurtdışına çıkış yasağı" konuldu. Toplam 11 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Hakkında gözaltı kararı olan 2 şüpheliye ise ulaşılamadı.

DÜĞMEYE GÖLCÜK'TE BASILDI

28 Şubat soruşturması perde arkasında kalan ilginç gerçekleri ve gizli belgeleri de günışığına çıkardı. Savcılığa ulaşan belgelerde 28 Şubat'ın Gölcük'te planlandığı açık bir şekilde yer aldı. Savcılık belgelerine göre 11 Ocak 1997'de Başbakanlık'ta bazı cemaat liderlerine iftar verilmesi üzerine askerler "Kritik Durum Değerlendirmesi" yapma kararı aldı. 17 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyaret etti. Genelkurmay'da daha önce alınan karar ve dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya'nın önerisiyle üst düzey subaylar Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bir araya geldi. 22 Ocak'taki bu toplantı sonrasında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Çetin Doğan'ın talimatı ile birliklere "gizli" ibareli emirler gönderildi. Gölcük'teki ikinci toplantı, Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve Kuvvet Komutanları'nın katılımı ile 26 Ocak 1997'de yapıldı. 72 saat süren toplantının ana gündemini de "irticai faaliyetler" oluşturdu. 2 gün sonra yapılan MGK'dan "bölücü ve yıkıcı akımlara karşı mücadele" kararı çıktı. 31 Ocak 1997'de Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Karadayı, MGK Genel Sekreteri Org. İlhan Kılıç ve MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Cumhurbaşkanı Demirel'le görüştü ve Hükümet'e yönelik eleştirileri dile getirdi.

BELGE 1:

7 Şubat 1997 tarihli ve 'Kars İl Jandarma Komutanlığı' başlıklı il jandarma komutanı Halil Ayan imzalı belge: Yapılacak bir çalışmaya esas olmak üzere bizzat birlik komutanlarınca; a) Evlenme cüzdanlarında tesettürlü fotoğrafı bulunan ve bu kıyafet ile yaşamlarını sürdüren subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş kimlik ve görev yerlerinin b) Bu durumdaki subay, astsubay, uzman jandarma çavuş kimliklerinin tespit edilmesi, istendiğinden 12 Şubat 1997 tarihine kadar bildirilmesini rica ederim.

BELGE 2:

19 Şubat 1997 tarihli Tekirdağ 8'inci Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mahmut Sancar imzalı belge: Tüm kara kuvvetleri personeli ve ailelerinin elde edeceği her türlü belge, bilgi ve haberi silsileler yoluyla üst komutanlığa ulaştırılması ve personelin bu hususta bilgilendirilmesi ilgi ile emredilmiştir.

sabah

Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs