En Sıcak Konular

BDP, TSK iç hizmet kanunu için teklif verdi

16 Nisan 2012 16:12 tsi
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

Teklifte TSK'ya bir garantörlük rolü tevdi ettiği iddia edilen 35. maddenin "TSK'nın görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı savunmak ve korumaktır" şeklinde değiştirilmesi önerildi.

TBMM Başkanlığı'na bugün verilen kanun teklifinin gerekçesinde şu konulara yer verildi:

"Askeri eğitim çağdaş dünya koşullarına uygun şekilde yeniden ele alınmış ve bu kapsamda madde de yeni bir düzenleme yapılmıştır. Askeri okullarda, çağdaş dünya gereklerine uygun ve iç siyasetten uzak askerlik mesleği ile eğitim verilmesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyetinin içişlerini tehditlere karşı koruma görevi şehir merkezlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatı ve dolayısıyla polis aracılığıyla gerçekleştirilmekte, kırsal alandaki asayiş görevi ise jandarma kuvvetleri aracılığıyla sağlanmakta olup bu iki kolluk kuvveti de İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev ifade etmektedir.

1921, 1924, 1961, 1982 Anayasaları, silahlı kuvvetlerine bir garantörlük rolü tevdi etmediği halde, tek siyasi parti döneminde kabul edilen 10 Haziran 1935 tarihli ve 2771 sayılı Ordu Dahili Hizmet Kanunu'nun 34.maddesi ve ilk askeri müdahale döneminde darbeciler tarafından daha da katılaştırılan 4 Ocak 1961 tarihli 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35.maddesi, silahlı kuvvetlerine Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması görevini vermiştir. 27 Mayıs 1960 ve daha sonraki askeri müdahaleleri meşrulaştırmak amacıyla sık sık bu maddeye başvurulmuş olması bu maddeyi değiştirmeyi gerekli kılmıştır."

BDP Grup Başkan Vekili Kaplan'ın imzasını taşıyan teklifte "Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı yapacak orduyu kurmuş dünyanın en eski 10 parlamentosundan biri" olduğunun altı çizilerek, "TBMM'yi bu maddeye dayanarak bir daha uyarıya muhatap olmak veya kapatmaktan kurtarmak amacıyla bu madde düzenlenmiştir" denildi.

Teklifte TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2.maddesinde bulunan "Askerlik: Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur" ifadesinin "Askerlik, Türkiye Cumhuriyetinin ulusal sınırların dış tehdit ve tehlikelere karşı korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak yükümlülüğüdür. Bu mükellefiyet özel kanunlarla ve yönetmeliklerle düzenlenir" şeklinde düzenlenmesi teklif edildi. TSK İç Hizmet Kanunu'nun Umumu Hizmetler bölümünde bulunan "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesinin yerine ise "Silahlı kuvvetlerin görevi ulusal sınırları dış tehdit ve tehlikelere karşı savunmak ve korumaktır" ifadelerinin getirilmesi önerildi.

Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs