En Sıcak Konular

Gül'den Avrupa'ya İslamofobi uyarısı

16 Nisan 2012 15:30 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Belçika'nın finans gazetesi De Tijd'e verdiği demeçte bazı Avrupalı siyasilerin İslamofobya'yı seçim malzemesi yaptığını söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nde artan İslamofobi'nin tehlikeli ve üzücü boyuta geldiğini kaydetti. Belçika'nın finans gazetesi De Tijd'e özel mülakat veren Cumhurbaşkanı Gül, ''Bazı Avrupalı siyasiler İslamofobi'yi seçim malzemesi olarak kullanıyor ki, bu çok tehlikeli bir oyun.'' sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde Kraliçe Beatrix'in davetlisi olarak Hollanda'ya geliyor. Dört günlük Hollanda ziyareti öncesi Belçika'nın Hollandaca yayın yapan finans gazetesi De Tijd'e mülakat veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ben, İslamofobi'yi Avrupa'nın kendini inkarı olarak değerlendiriyorum.

Çünkü eski kıta çoğulculuk üzerine kurulu. Temelinde bu değer sistemi mevcut. Bu alanda yaşanan gerileme üzüntü verici. Bazı Avrupalı siyasiler İslamofobi'yi seçim malzemesi olarak kullanıyor ki, bu çok tehlikeli bir oyun.'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Avrupa ülkesi olup olmadığı sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Avrupa'nın tarihini salt Hıristiyan kulübü olarak görüyorsanız, Türkiye dahil değil. Fakat Avrupa'nın tarihini bir bütün olarak ele alır, ekonomik, jeolojik ve politik geçmişini de hesaba katarsanız Türkiye, kesinlikle Avrupa'nın bir parçasını teşkil ediyor.'' sözlerine yer verdi. Gazetenin tutuklu bulunan gazetecileri kastederek ,''Rusya ve Çin'de de devlet gazetecilerin mesleklerinden dolayı değil, farklı suçlara karıştıkları için cezaevinde olduklarını iddia ediyorlar'' eleştirisine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye'yi bu konularda Çin ve Rusya ile kıyaslarsanız benim size diyebileceğim herhangi bir şey bulunmaz. AB'nin politik kriterlerine uymadığımız takdirde üyelik müzakerelerinin başlatılacağını düşünebiliyor musunuz? Türkiye son yıllarda demokratikleşme sürecinde çok ciddi reformlar gerçekleştirdi. Olumlu adımların bu tip yargılarla gölgelenmesi üzüntü verici. Hiçbir gazetecinin cezaevinde olmasını istemem. Umarım ki biran önce yargılamalar sonuçlanır.'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik krize rağmen Maastricht kriterlerine uyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB ile daha sıkı bağının olması gerektiğini savundu. Üyelik müzakerelerinin tıkanmasını ise Gül, Kıbrıs sorunu ile bazı üye ülkelerin iç politik hesapları yüzünden bu sorunun arkasına saklanmasına bağladı. Türkiye'nin üyelik sürecinin 7. yıla girdiğinin hatırlatılması üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye büyük bir ülke. İngiltere'nin de AB'ye üye olarak girmesi için 12 yıl geçmesi gerekti.'' açıklamasında bulundu. 

Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,543 µs