En Sıcak Konular

İrlanda'da halk ekonomik krizden mağdur

16 Nisan 2012 14:54 tsi
İrlanda'yı 2008'de vuran kriz, ekonominin hızla büyüdüğü dönemlerde refah düzeyi bir hayli yükselen halkı artık her geçen gün daha da zorluyor.

İrlanda'da yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, ülkedeki yetişkinlerin yüzde 47'sinin ayın sonunu, faturalarını ödedikten sonra elinde kalan 100 avroyla getirmeye çalıştığını ortaya koydu.
 
Ülkedeki 500'e yakın kredi birliğini temsil eden ILCU'nun yaptırdığı ankete göre, pek çok İrlandalı hükümetin daha fazla kesinti ve vergi artışına başvurması durumunda, hesapta olmayan kişisel harcamaların üstesinden gelemeyeceğinden endişe ediyor.
 
İrlanda genelinde 1000 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, halkın yüzde 28'i bu yıl uygulamaya konulan konut vergisini karşılayamazken, yüzde 45'lik kesim benzin ve motorlu taşıtlar vergisindeki artış yüzünden artık kendi otomobiliyle trafiğe çıkmakta da zorlanıyor.
 
"Artık çalışmak için yaşıyoruz"
 
Temel giderlerini güçlükle karşılayan ve ankete göre halkın yüzde 57'sini temsil eden İrlandalılar, refah düzeylerindeki değişimi, "artık yaşamak için çalışmıyoruz, çalışmak için yaşıyoruz" sözleriyle anlatıyor.
 
Ev kirası ve "mortgage" ödemelerini zorlu gider listelerinin en başına yerleştiren İrlandalılar market alışverişinin altından kalkmakta da güçlük çekiyor.
 
Sivil toplum kuruluşu Sosyal Adalet İrlanda tarafından geçen hafta yayımlanan bir başka araştırma da yaklaşık 4,5 milyonluk ülke nüfusunun 6'da 1'inin krizle birlikte yoksullukla yüzleştiğini ortaya koymuştu.
 
Halkın karşılaştığı ekonomik güçlüklerin ve hükümet politikalarının analizinin yapıldığı raporda, yoksulluk çeken 700 bini aşkın kişiden 200 bininin çocuk olduğuna işaret edilmişti.
 
Krizin pençesine 2008'de düşen ve AB-IMF yardımına muhtaç kalan İrlanda, 1995-2007 yıllarında hızla büyüyen ekonomisi ve yükselen refah seviyesiyle, yaşamak ve çalışmak için tercih edilen ülkeler arasında yer alıyordu.
 
Konut ve bankacılık sektörlerindeki çöküşün tetiklediği kriz hükümetin katı ekonomik önlemlere başvurmasına neden olurken, kamu harcamalarında kesintiler, yeni vergiler ve vergi artışları halkın omuzlarına da ağır bir yük bindirdi.

aa

 

Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs