En Sıcak Konular

AB Zirvesi'nde Küba çatlağı

16 Nisan 2012 13:55 tsi
Kolombiya'da yapılan 'Amerikan Devletleri Örgütü Zirvesi'ne Küba'yla ilgili fikir ayrılığı damgasını vurdu.

Kolombiya'nın Cartagena kentinde yapılan Amerikan Devletleri Örgütü'nün devlet ve hükümet başkanları zirvesine Küba konusundaki fikir ayrılığı damgasını vurdu.

ABD ve Kanada, Küba'nın toplantılara katılımını veto ederken örgüte üye diğer ülkeler, 1962'den beri zirvelere katılımına izin verilmeyen Küba'nın davet edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Görüş ayrılığı nedeniyle zirve sonunda ortak açıklama yayımlanmadı.

Bir sonraki zirvenin 2015'te Panama'da yapılması planlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra 33 ülkeden liderlerin katıldığı zirvede Küba'ya uygulanan ambargo, uyuşturucuyla mücadele, Falkland Adaları'yla ilgili gelişmeler ve yasa dışı göç gibi konular ele alındı.

Zirve sonucunda Amerikan Devletleri Organizasyonu'na bölgedeki ülkelerin uyuşturucu politikaları üzerinde çalışması için manda verildi.

Organizasyon devletlerin şu anki politikalarının işe yarayıp yaramadığını inceleyecek ve daha ucuz ve etkili çözümler üretmeye çalışacak.

Daha bir çok Latin Amerika ve Karayip ülkesi de Küba'nın davet edilmemesi ile ilgili rahatsızlıklarını belirtince, başka ülkelerin de zirveyi protesto etmesinden çekinen ev sahibi Kolombiya Başkanı, Küba'nun yeniden organizasyon üyeliğine alınmasını resmi olarak gündeme aldı.Ancak ABD ve Kanada buna şiddetle karşı olduklarını açıkladı.

Arjantin Başkanı Cristina Fernandez zirveyi resmi kapanış seremonisinden önce terk etti. Diplomatik kaynaklar Arjantin Başkanı'nın ülkesinin Falkland Adaları üzerindeki hak iddiaları gündeme alınmadığı için sinirlenerek zirveyi terk ettiğini söyledi.

30 Nisan 1948'de Kolombiya'nın başkenti Bogota'da toplanan IX. Pan-Amerikan Konferansı'nda kurulan Amerikan Devletleri Örgütü, Batı Yarımküresi'nde barış ve güvenliği güçlendirmenin yanı sıra üye ülkeler arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel konularda iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Kuzey ve Güney Amerika kıtaları üzerinde bulunan 35 bağımsız devletin hepsi örgüte üye.


Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,842 µs