En Sıcak Konular

CHP'li İnce'den sahte ürünler için önerge

16 Nisan 2012 12:19 tsi
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem İnce, sahte ürünlerin üretiminin insan sağlığına etkilerinin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem İnce, sahte ürünlerin üretimi, pazarlanması, yurda girişlerinin önlenmesi ve piyasada serbest dolaşımının engellenmesi için yapılacak düzenlemeleri, insan sağlığına ve ülke ekonomisine olan etkilerini araştırarak gerekli önlemleri almak amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem İnce ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, sahte ürünlerin hiçbir engelleme ve denetime maruz kalmadan satışının yapılması sonucu Türkiye’deki kanser vakalarında önemli artışlar gözlendiğine işaret edildi.

Önergede, Türkiye’de sahte ürünlerle mücadele için hem denetim hem de tüketim aşamasında gerekli bilinçlendirme çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiğinin altı çizilerek, “Sahte malın denetimi konusunda özel uzmanlık ve çabuk hareket zorunluluğu vardır” denildi.

Önergenin gerekçesinde, Avrupa Komisyonu Taklit Mallar Komitesi’nin, OECD ve Dünya Gümrük Teşkilatı’nın araştırmalarına göre, dünyada hızla büyüyen sahte ve taklit ürün pazarının 1 trilyon dolara ulaşmış durumda olduğu, sahte ve taklit ürünlerin küresel ticaretin yüzde 7 ila yüzde 10’unu oluşturmakta olduğu ifade edildi.

-“TÜRKİYE YÜZDE 5 PAZAR PAYI İLE İLLEGAL PİYASININ 3. BÜYÜK ÜLKESİ”-

Türkiye’nin yüzde 5 pazar payı ile bu illegal piyasanın üçüncü büyük ülkesi konumunda olduğu kaydedilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) hazırladığı raporlara göre, Türkiye’de sahte ürün pazarı 6 milyar dolara yaklaşmaktadır. Taklit ve kaçakçılık da buna eklendiğinde bu pazar 15 milyar dolara kadar çıkmaktadır. Marka Koruma Grubu’nun son yaptığı araştırmaya göre ülkemizde tüketicilerin yüzde 58’i sahte, taklit veya kaçak malı tercih etmektedir.

Kuzey Irak başta olmak üzere komşu ülkelerden sokulan kaçak sigaralar, körlük ve ölüme yol açan sahte alkollü içkiler, saç dökülmesini engellediği iddia edilen kozmetik ürünler ciddi cilt hastalıklarına neden olmaktadır. Sahte parfümler ise akciğer ve böbreklerde ciddi rahatsızlıklara sebep olmakta, kilo verdirdiği iddia edilen lahana çorbası kapsülü ve biber hapı gibi ürünlerin sahtesi ölümlere yol açmaktadır. Gıda sektöründe de durum aynıdır. Küflü kaşardan eritme peynirler, soya yağı ve margarin katılmış kaşar peynirler, ufalanmış peynir jel ile birleştirilip yeniden yapılmış kalıp peynirler, ballar, zeytinyağları, sucuk, salam, sosis vb. gıda ürünlerinin sahteleri piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Bu sahte ürünlerin hiçbir engelleme ve denetime maruz kalmadan satışının yapılması sonucu ülkemizdeki kanser vakalarında önemli artışlar gözlenmiştir.”

Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,312 µs