En Sıcak Konular

Bedeniniz ve ruhunuz için detoks

16 Nisan 2012 12:09 tsi
Bedeniniz ve ruhunuz için detoks Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, kurubaklagiller, bol su içmek evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir

Dilara Koçak / Milliyet

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, bitkinlik, yetersizlik, halsizlik şikayetleriniz varsa, anlamsız ödem yaşıyorsanız ve tüm bunların çözümüne tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, bu şikayetleriniz için detoks programı uygulamak, daha hareketli bir yaşama geçmek, yeterli ve dengeli beslenmek en iyi ilaç olabilir. Ancak organ yetmezliği olanlar (kalp, böbrek, karaciğer, böbrek), hamileler, süt verenler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabet hastaları ve çocukların yapması sakıncalı olabilir.


Yediğimiz besinler içtiğimiz içecekler ve katkı maddeleriyle dışardan gelen toksinler kadar vücuttaki metabolik atıklar sonucu oluşan toksinler de bedenimizi yorar. Her iki toksini de vücudumuzda temizleyen başlıca organımızsa karaciğerdir.Bu toksinleri vücudumuzdan idrar, ter ve dışkıyla atarız bu yüzden bol su içmek yeterli sıvı desteği en önemli detoks kuralıdır..

Bahar temizliği


Detoks programlarının en önemli kısmı; bedeninizin yanında ruhunuzu da dinlendirmektir. Bunun için; kitap okuyun, hafif bir müzik dinleyin, bitki çaylarını deneyin, aromatik yağlarla ılık duş yapın, doğa yürüyüşleriyle bol oksijen alın. Programınıza masaj ve sauna eklemek ayrıca meditasyon yapmak, bedeninize olduğu kadar ruhununuzda detoks etkisi yaratacaktır.

UYGULAYIN

Ana prensip=DOĞAL BESLENME ve BOL SIVI
Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, tam tahıl ekmeği, kurubaklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler ve BOL SU evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Program süresince papatya, adaçayı, rezene, ısırgan, ekinezya, melisa, karahindiba çaylarından birini, limon ilavesiyle tercih edebilirsiniz. Böyle bir beslenme şekli en az   3 gün ama tercihen   7-10 gün uygulanabilir.

PRATİK DETOKS İPUÇLARI


Yeterli uyku: Yeterli uyku uyumak, egzersiz ve sağlıklı bir beslenme programı takip etmek kadar önemlidir. Egzersizi artırın Hareketsiz yaşam ve tok-sinler vücudumuzda dolaşım sisteminin yavaşlaması ve ödemler oluşmasına sebep oluyor.

Sebze/meyve   sularının gücü
Vücut temizliği için; 3 adet salatalık, 2 adet kırmızıbiber,  1 adet havuç, 1 adet kivi, 100 gr ıspanak, limon suyu. Her malzeme temizlenip ayıklandıktan sonra, katı meyve sıkacağında sıkılıp içilir.
Ferahlatıcı; Yarım su bardağı az yağlı yoğurt, 1-2 su bardağı su (kıvam isteğe bağlı olarak ayarlanabilir), bir tutam dereotu, birkaç yaprak taze nane, tuz. İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu beraberce blenderdan geçirerek ayranınızı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz buz ilave ederek soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Ödem atıcı; 1.5 litre su, 1 demet maydanoz,1 dal kabuklu tarçın,1 tatlı kaşığı toz zencefil veya ceviz büyüklüğünde taze zencefil (rendelenmiş olmalı),1 yeşil elma kabuklu olarak dörde bölünmeli)
Tüm malzemeler kaynatılıp süzüldükten sonra içine limon suyu, 6 -7 adet taze nane yaprağı ve 1 tatlı kaşığı bal eklenmelidir. Gün boyu soğuk veya sıcak içilebilir.
Mide dinlendirici; Rezene çayı içine 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı bal
İştah kontrolü; Fincanda sıcak su içine 1 dal tarçın, 1 adet karanfil ve 1 dilim portakal eklenip tüketilebilir.

Farkında olmadan yapılan atıştırmalar
İkram edilen her yiyeceğe evet diyorsanız, bir kez daha düşünün. Ara öğünlerinizi iyi planlamanız önemlidir. Adı üstünde ara öğün yani  100-150 kalorilik besinler yeterli olacaktır. Arınma programınızı uygularken; buzdolabınızı yada çekmecenizi az yağlı yoğurt, yağlı tohumlar, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklarla doldurun.

UZAK DURUN

Detoks süresince vedalaşmanız gerekenler


Kahve ve kafein içeren içecekler, kızarmış besinler, kırmızı et, doymuş yağlar, şeker, işlenmiş gıdalar, beyaz un, tam yağlı peynirler, gazlı içecekler, alkol, sigara vücut için toksik etki yarattığından detoksta kullanılması tercih edilmez.
Yapay tatlandırıcılar
Yapay tatlandırıcılar, kalori ve şeker içermemelerine rağman, yapılan bazı çalışmalar düzenli olarak fazla miktarda tükertiminin kilo alımına neden olabileceğini gösteriyor. Doğal tatlandırıcılar olan stevia bitkisi veya hindistan cevizi deneyebilirsiniz. 

Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,590 µs