En Sıcak Konular

Suriye'de ölümler sürüyor

16 Nisan 2012 11:59 tsi
Ülkenin çeşitli kentlerinde yönetim karşıtı çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu ölü sayısının 28'e yükseldiği bildirildi, ambulanslar yaralı taşıyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin çeşitli kentlerinde yönetim karşıtı çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu ölü sayısının 28'e yükseldiğini duyurdu.

Muhaliflerin önemli merkezlerinden olan, ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus kentinde güvenlik güçlerinin ağır silahlarla ateş açmasında 11 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını bildiren örgüt, kentte halkın operasyonlar nedeniyle temel gıda maddelerine ulaşamadığını, acil yardıma ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Şam, Halep, Hama ve Dera'da askerlerin ateş açması sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiğini, akşam saatlerinde güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığını belirten örgüt, birçok kentte tankların şehir merkezlerinden çekilmediğini ve büyük gösterilere karşı takviye birlikler gönderildiğini bildirdi.

Bu arada, Şam'ın Duma ve Haresta semtlerinde ordunun ağır silahlarla saldırıya geçtiğini ifade eden muhalifler, dün akşam saatlerinde ordunun Hama kentini tank ateşine tuttuğunu, şehrin dört bir tarafından silah sesleri geldiğini belirtti.
Suriye resmi haber ajansı SANA, ülke genelinde silahlı gruplarla girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden 5 askerin cenazelerinin memleketlerine gönderildiğini duyurdu.

SINIRDAN YARALI GİRİŞİ

Suriye'de kabul edilen ateşkese rağmen sınır hatlarından yaralı girişleri de sürüyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyünün Suriye ile olan sınır hattında hareketli saatler yaşandı. Suriye'nin İdlip kentinde yaşanan çatışmada yaralananlar araçlarla sınır hattına getirildi. Yaralılar burada Türk görevlilerin girişimi ile ambulanslarla Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bu arada yine Kavalcık Köyünün Suriye sınırında kaçak yollara Türkiye giriş yapmak isteyen Suriyeliler güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Girişte güvenlik kontrolü sırasında sınır hattını kaçak giriş yapmak isteyen Suriyeliler Türkiye'ye girmekten vazgeçerek ülkelerine geri döndüler.

SINIRDAN SİLAH SESLERİ KESİLMİYOR

Suriye hükümetinin BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Ateşkes çağrısına olumlu cevap vermesine karşın sınır hattında silah sesleri eksik olmuyor. Dün öğle saatlerinde Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi Köyü'nün Suriye sınırında tankların da katıldığı çatışmalar yaşanmış, Esed'e bağlı askerler bu hatta bulunan Özgür Suriye Ordusu askerlerine ateş açmıştı. Aynı günün sabahında ise Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Beşaslan köyünün Suriye ile olan sınırında geceden itibaren silah sesleri yükseldi. Sınır hattının Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle bombardıman sesleri Beşaslan köyü başta olmak üzere Kavalcık ve Reyhanlı merkezden ve Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarında bulunan Çadır kentten duyuldu. Bazı kaynaklar Suriye'de yaşanan çatışmanın halen devam ettiğini bildirdi.

İLK BM GÖZLEMCİLERİ ŞAM'DA

Suriye'de bir yılı aşkındır devam eden şiddet olaylarını durdurmaya yönelik çalışmalar çerçevesinde ilk Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri başkent Şam'a vardı. BM Barış Gücü sözcüsü Kieran Dwyer, 6 BM gözlemcisinin Şam'a vardığını ve bugün çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti. BM, geçtiğimiz günlerde Suriye'ye 30 gözlemci gönderme kararı almıştı. Dwyer, diğer gözlemcilerin de yakın günlerde geleceği bilgisini verdi.

İDLİB BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Suriye'deki katliamları protesto eden İdlib bağımsız milletvekili Abdurrazık el-Yusuf istifa etti. İnternette bir video paylaşım sitesinde yayımladığı videoda istifa ettiğini bildiren el-Yusuf, istifa gerekçesini şöyle açıkladı: "İstifa nedenim, devlet güvenlik güçlerinin sivilleri, kadın ve çocukları öldürmesidir. Hafif ve ağır silahlar kullanarak şehirleri bombalaması ve halkı temsil etmeyip diktatörce bir yönetim anlayışına sahip olmasıdır. Zafer halkın olacaktır. Tüm devlet görevlilerini bu çürümüş sisteme başkaldırmaya çağırıyorum." Ocak ayında da Humus milletvekili Imad Galyun istifasını açıklamıştı.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,592 µs