En Sıcak Konular

Sultanahmet depreme dayanıklı çıktı

15 Nisan 2012 20:52 tsi
Sultanahmet Camiinde fay, kırık, çatlak ve kayma düzlemi gibi deprem riski yaratacak jeolojik süreksizliklere rastlanmadı.

Sultanahmet Camii'nin yeraltı haritası çıkarıldı, 5 binden fazla profil incelendi. Çıkan sonuç uzmanlara rahat nefes aldırdı. Fay, kırık, çatlak ve kayma düzlemi gibi deprem riski yaratacak jeolojik süreksizliklere rastlanmadı.

İstanbul olası bir depremin sonuçlarıyla yatıp kalkarken, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürlüğü başarılı bir çalışmaya imza attı. Arkeolog, jeoloji mühendisi ve çevre mühendislerinden oluşan ekip Sultanahmet Camii'nin MR'ını çekti.
Yapının oturum alanı jeoradar cihazlarıyla taranarak yeraltı haritası çıkarıldı; altındaki tesisat ve kanalizasyon hatlarının konum ve güzergahları da belirlendi. 396 yaşındaki yapının, depreme dayanıklı olduğu ortaya çıktı.

Caminin 30 metre altı taranarak çıkarılan profillerin yorumlanması sonucu elde edilen 'Yapının oturum alanında fay, kırık, çatlak ve kayma düzlemi gibi deprem riski yaratacak jeolojik süreksizliklere rastlanmadı' ve 'Güneybatı tarafının 15 metre derinlikten sonrasında, zemini oluşturan kum ile kil tabakaları yeraltı suyu bakımından oldukça doygun' verileri, uzmanlara rahat bir nefes aldırdı.

TAŞIYICI UNSURLAR DA MUTLAKA İNCELENMELİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Naci Görür, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
"Tarihi yarımada olası depremde şiddetli bir şekilde sarsılacak. Tarihi yapıların altından deprem dalgaları geçecek. Yapılan iş faydalı bir çalışma. Ancak burada esas olan sarsılmanın boyutları ve zeminin özelliğidir. Oradaki zemin killi, yeraltı suları bakımından zengin. Dolayısıyla burada temel ile zemin ilişkisini kurmak daha doğru olur. Yapının taşıyıcı unsurlarının da detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir."

timeturk



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs