En Sıcak Konular

Skandal: Valilik "sizi koruyamayız" dedi!

30 Haziran 2007 09:33 tsi
Skandal: Valilik Hakkari Valiliği, Şemdinli davasına bakan mahkeme heyetini oluşturan üç hakimin olay yerinde keşif yapmasına izin vermedi. Gerekçe ise "kabahatten büyük": Sizi koruyamayız! İşte o belge...

Hakkari Valiliği'nden şok yazı ! "Şemdinli'ye keşfe gelirseniz can güvenliğinizi sağlayamayız"

Hakkari Valiliği, Şemdinli davasına bakan mahkeme heyetini oluşturan üç hakimin olay yerinde keşif yapmasına “sizi koruyamayız, olay çıkarsa bağımsızlara yarar” diyerek izin vermedi. Valiliğin Türkiye’nin en önemli davalarından olan Şemdinli davasında mahkemenin keşif yapmasını sağlayacak tedbirleri alamayacağını bildirmesi önemli bir güvenlik zaafiyeti olarak yorumlandı.

Valiliğin, keşfin “bağımsız adaylara avantaj sağlayacağı” gerekçesiyle seçimden sonra yapılmasını istemesi de dava üzerindeki tartışmalara bir yenisini ekledi. Valiliğin ertelettiği keşfi yapacak mahkeme heyeti de değişti. Keşif, mahkemenin kararındaki gibi dün yapılamadığı için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararnamesi ile oluşturulan yeni mahkeme heyeti tarafından yapılacak.

29 Haziran’da yapılacaktı

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararında yapılmasını istediği “olay yeri keşfinin” 29 Haziran’da yapılmasına karar vermişti. Ancak Hakkari Valiliği, Vali Vekili Ali Hamza Pehlivan imzasıyla Van 3. Ağır Ceza’ya gönderdiği yazıyla keşfin bu tarihte yapılmasını engelledi. Valiliğin “Gizli” ibareli yazısında ilginç değerlendirmeler yaptığı ortaya çıktı.

“Bomba var, gelmeyin”

Valilik tarafından gönderilen yazıda PKK’nın son dönemlerde riski az, kaçışı kolay olduğu için, yol kenarlarına yerleştirdikleri patlayıcı maddeleri uzaktan kumanda ile patlatma tarzı eylemler yaptığı belirtildi. Yazıda, İl Emniyet Müdürlüğü’nün son olarak Şemdinli Derecik’e silahlı tacizde bulunulduğu, teslim olan bir örgüt mensubunun da bölgede 20 PKK’lının bulunduğu bilgisini verdiği anlatıldı. Teslim olan bir örgüt mensubunun özel harekat ve jandarma istihbarat araçlarının geçişi sırasında PKK’lıların piknik tüpüne yerleştirdikleri bombayı patlatacakları istihbaratını verdiği kaydedilen yazıda, ayrıca Şemdinli kırsalındaki Şedika Yiğit adlı PKK’lının canlı bomba eylemi yapabileceği de kaydedildi.

Yazıda, 22 Temmuz’daki milletvekili seçimini nedeniyle bölgenin hassasiyetinin arttığı da belirtilerek “Terör örgütü güdümünde faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları ile örgüt yandaşlarının kamuoyunda gündem oluşturmak, halkı provoke ederek toplumsal olaylara sebebiyet vererek bağımsız adayların ön plana çıkarılması için bu durumdan faydalanacağı belirtilmiştir” denildiğine dikkat çekildi.

Valilik, seçim nedeniyle hassas olan bölgede herhangi bir üzücü olaya yer verilmemesi için keşfin, daha etkin tedbirlerin alınması açısından seçim sonrası yapılmasının uygun olacağını bildirdi.

Jandarma: Operasyon nedeniyle önlem alamayız

Valilik, İl Jandarma Komutanlığı’nın uyarılarına da yer vererek PKK’nın son bir ayda Şemdinli’de 7 mayınlama ve 4 taciz olayı gerçekleştirdiğini ve “Operasyonel faaliyetlerin yoğunluğu bakımından zaman zaman kuvvet yetersizliği sebebiyle yol güzergahlarında etkili bir güvenlik tedbiri almakta güçlükler yaşandığını” kaydetti. Keşifte mahkeme heyeti, sanıklar, avukatlar ve tanıklar ile güvenlik güçlerinin toplu halde bulunmasının sansasyonel eylem arayışı içinde olan terör örgütü açısından elverişli ortam oluşacağı da belirtildi.

Heyet Şemdinli davasına son kez çıkacak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun son kararnamesi ile görev yerleri değiştirilen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri son kez 12 Temmuz’da yapılacak duruşmaya katılacak. Görev yerleri değiştirilen hakim ve savcılar, 16 Temmuz’da bulundukları yerle ilişiklerini kesecekler. Şemdinli’de bombalanan Umut Kitabevi’ndeki keşif ise oluşturulacak yeni heyetin belirleyeceği bir tarihte yapılacak.

Vatan



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs