En Sıcak Konular

Şimşek: Yatırım gelmezse tek sebebi terördür

15 Nisan 2012 17:21 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketinin sağladığı imkanları Diyarbakır'da işadamlarına anlattı.

Bakan Şimşek, hükümetin üzerine düştüğünü yaptığını belirterek, "Buraya yatırım için gelinmezse tek nedeni olur o da terördür. O belirsizliği oluşturan unsurdur. Diğer faktörleri devlet olarak yerine getiriyoruz." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde işadamı ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarına yeni teşvik paketini anlattı. Bazı işadamlarının yeni teşvik sisteminde 5'inci ile 6'ıncı bölgenin kıyaslanmasında altıncı bölgenin cazip hale getirilmesi gerektiğini dile getirmesi üzerine Bakan Şimşek, büyük yatırımların olması halinde Diyarbakır'ın büyük avantajları olacağını söyledi. Şimşek, "Bu memlekette en büyük teşvik sistemi siyasi istikrardır. Siyasi ve ekonomik istikrarın getirdiği çok büyük destekler var. 5 ve 6. bölge kıyaslanamaz. 6. bölgeye yatırım gelmezse tek nedeni olur o da terördür. O belirsizliği yaratan unsurdur. Diğer faktörleri devlet olarak yerine getiriyoruz" dedi.

Yeni teşvik sisteminin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik sistemi olduğunu belirten Bakan Şimşek, hükümet olarak teşvik sistemi için yatırım ve istihdama yönelik tercih yaptıklarını kaydetti. Bakan Şimşek, bölgesel farklılıkları ortadan kaldıracak radikal tedbirleri aldıklarını belirterek, yeni teşvik sistemi ile Doğu ve Güneydoğu'yu Çin şartlarında üretim üssüne dönüştürdüklerini ifade etti. Teşvik sisteminde 6. bölgede bulunan Doğu ve Güneydoğu'da vergi alınması söz konusu bile olmadığını ifade eden Bakan Şimşek, "Teşvik sisteminde 6. bölge ciddi bir şekilde pozitif ayrımcılıkla ödüllendirildi. Ancak 80'li, 90'lı yıllarda yapılan istismarların önünü kapattık. Her şey yatırım ve istihdam üzerinden, bunlar olmadan destek alamıyorsunuz." diye konuştu.

"BİZİM YAPTIĞIMIZI BABANIZ BİLE YAPMAZ"


Bakan Şimşek, Diyarbakır ve Batman'da valiliklerin yatırım talepleri ile baş edemeyeceğini düşündüğünü dile getirdi. Toprağı parası ile vatandaştan aldıklarını yatırımcıya bedelsiz verdiklerini, işçi maliyetlerini kendilerinin ödediğini hatırlatan Bakan Şimşek, "Bunu babanız bile yapmaz." dedi. Bakanın sözleri katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı. Teşvik sisteminin tek başına yeterli olmadığını belirten Bakan Şimşek, teşvik sistemi ile birlikte yerel yönetimlerinde yatırım dostu olup almamasının önemli olduğunu ifade ederek, "Gaziantep'te yatırımcıların büyük bölümü Cizre, Batman, Diyarbakırlılar. Çünkü orda Vali ve Belediye Başkanı yatırımcıların önünü açıyor. Bütün derdimiz iş, aş, vatandaşın huzur ve refahı artsın diyedir. Sokaklarda vatandaşın elimize tutuşturduğu kâğıtların tamamında o notlar var. Bizim de amacımız vatandaşın mutluluğudur." diye konuştu.

BAKAN EKER: BARIŞ VE KARDEŞLİK TÜRKÜLERİNİ HEP BİRLİKTE SÖYLEYECEĞİZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise Diyarbakır'da çiftçilere 1,7 milyar nakdi üretim desteği verdiklerini hatırlattı. Verilen üretim desteği ile pamuğun üretildiğini ancak pamuğun Diyarbakır'da ipliğe, kumaşa çevirecek fabrikanın olmadığını kaydeden Bakan Eker, "Ama yeni teşvik sistemi ile bunu gerçekleştirebiliriz artık. Tarımsal hammadde kullanan sektörlere büyük istifade, imkan var yeni teşvikte. Diyarbakır'da bundan birkaç yıl önce 290 bin metre karede hayata geçen teknolojik seralar var ve Diyarbakır'da bu seralarda üretilen ürünler Antalya'da, Mersin'de satılıyor. Yurtdışına ihraç ediliyor. Bunlar başarıldı. Bu yeni teşvik ile bunların önüne geçebilecek yatırımlarda olacaktır." dedi.

Bakan Eker, Kürt sorunu ile ilgili olarak da ciddi bir çaba içerisinde olduklarını kaydederek, "Ama barışçıl bir çaba, kan dökerek değil, demokrasiyi daha çok ön plana koyacak şekilde. Sivil yöntemle çözümü yönünde gayret göstermek lazım. Bu sorunun çözümü ile birlikte bu ülkeyi büyük bir gelecek medeniyet bekliyor. Geçmişte Diyarbakır'ın medeniyet şehri olmuş, inşallah geçmişteki sıkıntılar aşılacak. Barış ve kardeşlik türkülerini hep birlikte söyleyeceğiz." şeklinde konuştu.

cihan


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs