En Sıcak Konular

Filyos Çayı'ndaki zorlu mücadele sürüyor

15 Nisan 2012 10:30 tsi
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yıkılan köprü nedeniyle Filyos Çayı'nda kaybolan 9 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Olayın meydana geldiği ilk günden itibaren Çaycuma'da bulunan İl afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve il dışından gelen ekipler Filyos çayında hayatlarını tehlikeye atma pahasına kayıpları bulmak için çalışıyor.
 
Çaycuma'da köprü faciasının üzerinden geçen 10 gün sonunda 6 kişinin cesedine ulaşıldı. Halen kayıp olan 9 kişiyi arama kurtarma çalışmalarına ise aralıksız olarak devam ediliyor. Son olarak Ankara'dan gelen Jandarma Komando Taburu Jandarma Kurtarma Timi ve Ankara Belediyesi kurtarma ekiplerinin de katıldığı kurtarma çalışmaları 250 kişilik ekiple sürdürülüyor. Suyun yüksek olan debisine rağmen su içinde el ve çapalarla arama yapan ekipler, kayıpları bulmak için adeta hayatlarını hiçe sayıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Zodyak botla Filyos çayında kayıpları arayan Zonguldak İl afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri suyun içine girerek akıntıya rağmen balçığa saplanmış ceset olabileceği düşüncesiyle elleri ve çapalarla arama çalışmalarını sürdürüyor.

Saltukova İlçesi Çömlekçi köprüsü altından itibaren çalışmalarını sürdüren Zonguldak Valiliği İl afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinden Hüseyin Saygın ve Arslan Dağlıolu, arama kurtarma çalışmalarını anlattı. Yıkılan köprüden denize bağlanan yaklaşık 20 kilometrelik alan da ilk günden itibaren çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Hüseyin Saygın, bulunan ilk cesedi de kendisinin kıyıya çıkardığını söyledi. Saygın, "Sabah saatlerinde hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra akşam hava kararıncaya kadar arama çalışmalarını sürdürüyoruz. Çay içinde oluşan adacıkları kancalarla arıyoruz. Helikopterin tespit etiği ilk cesedi biz aldık. Cesedin yanına gittiğimiz de sevindik diyemem. Kayıp olan birisini buluyorsunuz. Ama hayatını kaybetmiş oluyor. Şu anda bekleyen kayıp yakınları canlı olarak yakınlarına kavuşmayı beklemiyor. Onları yakınlarına kavuşturmanın bir sevinci var ama kayıpların hayatını kaybetmiş olmalarının bir burukluğu da var." dedi.

"HAYATIMIZI TEHLİKEYE ATSAK DA KAYIPLARI BULMAK İSTİYORUZ"

Debisi yüksek olan suda yapılan arama çalışmalarının zor ve bir o kadar da tehlikeli olduğunu dile getiren Hüseyin Saygın, amaçlarının yalnızca kayıp olanları bulmak olduğunu kaydetti. Saygın, "Bizler halkın mutluluğu ve huzuru için buradayız ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Onların acılarını bir nebze dindirebiliyorsak ne mutlu bize." dedi.

Arama yapılacak olan çalışma sahasına gelen Hüseyin Saygın ve Arslan Dağlıolu, Zodyak botu çalılara bağladıktan sonra suya girdi. Zaman zaman boyu geçen su derinliğinde kayıpların balçığa saplanmış olacağını düşündükleri alanda elle ve ayaklarıyla arama yapan ekip üyeleri, yaptıkları çalışmayla işlerini ne kadar zor olduğunu söyledi. Oluşan adacıkların arka kısmına ulaşmak için balçık içinde yürüyerek aramalarını sürdüren Hüseyin Saygın ve Arslan Dağlıolu, çalışmalarını tamamladıktan sonra bota binerek derin olan alanlarda da kanca ile aramalarını sürdürüyor. Botun pervanesine sürekli olarak takılan poşetler nedeniyle durmak zorunda kaldıklarını kaydeden Hüseyin Saygın, "Çalışma yaptığım şu anda ki su derinliği yaklaşık bir buçuk metre civarında. Burada bulunan ağaç köklerini ellerimiz ve ayaklarımızla arıyoruz. Bulunduğunuz yerde su bazen belinize geliyor. Ancak attığınız bir adım sonrasında su boyunuzu geçiyor. Akıntı çok fazla. Bu nedenle fazla yorulmamak ve daha çok alanı tarayabilmek için aşağıdan yukarıya değil, yukarıdan aşağıya doğru arama çalışmasını yapıyoruz." dedi.

Bölgenin çoğunluğunun balçık olduğunu kaydeden Hüseyin Saygın, son cesedin bulunduğu alanı detaylı bir şekilde aradıklarını söyledi. Ancak yapılan aramada sonuca ulaşılamadığını kaydetti.

Zonguldak İl Afet Müdürlüğü suda yapılan arama çalışmalarının dışında karada da arama çalışmalarını sürdürüyor. Dürbün ile etrafı gözetleyen ekip üyeleri gördükleri ve şüphelendikleri durumları telsiz ile bot üzerinde arama yapan arkadaşlarına bildiriyor. Arama çalışmalarının kayıp olan 9 kişinin bulununcaya kadar devam edeceği belirtilirken, cesetlerin denize ulaşmış olabileceği ihtimali ile Sahil Güvenlik botlarının da denizde arama kurtarma çalışmasına başladıkları bildirildi.

cihan


Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs