En Sıcak Konular

BÇG, Doğan Güreş'e bile baskı yapmış

15 Nisan 2012 09:54 tsi
BÇG, Doğan Güreş'e bile baskı yapmış Çevik Bir'in emriyle o dönem 'rahatsızlık duyulan' şahsiyetlere gönderilen mektuplar 28 Şubat soruşturması savcılarına ulaştı. Mektup eski Genelkurmay Başkanı'na bile gitmiş!

28 Şubat soruşturmasını yürüten savcıların ulaştığı belgelere göre, Çevik Bir'in talimatıyla o dönemde tavırlarından rahatsızlık duyulan şahsiyetlere yönelik mektup kampanyaları düzenlendi. Kampanyalardan eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş de nasibini aldı. Güreş'e 'gaflet, dalalet ve hıyanet' suçlaması yöneltilen mektuplar, sorguları sırasında emekli askerlere soruldu.
 
28 Şubat soruşturmasını yürüten savcıların elinde, o dönemde tavırlarından rahatsızlık duyulan şahsiyetlere yönelik mektup kampanyaları düzenlendiğine ilişkin belge de bulunuyor. Bu kampanyanın bizzat Genelkurmay tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten savcıların ulaştığı belgelere göre, kampanya talimatlarını dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir verdi.
 
Talimatları, yine hakkında gözaltı kararı bulunan emekli Albay Cengiz Çetinkaya hayata geçirdi. Bunlar arasında, eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş ve eski Milli Savunma Bakanı Mehmet Gölhan'ı hedef alan kampanyalar dikkat çekiyor. Güreş'e 'gaflet, dalalet ve hıyanet' suçlaması yöneltiliyor. Mektuplar, emniyet ve savcılık ifadeleri alınırken emekli askerlere soruldu.
 
Doğan Güreş, 28 Şubat sürecinde hükümet ortağı DYP'den milletvekiliydi. Bundan dolayı, bazı kesimler tarafından hedefe konulmuştu. Has Parti'nin soruşturmayı yürüten savcılara verdiği bir belge, 'komutanın' da andıçlandığını ortaya çıkardı. Belgede, Doğan Güreş'e karşı mektup kampanyası başlatılması isteniyor. Psikolojik harekâtta kullanılacak temalar sıralanıyor. Güreş'e gönderilecek mektuplarda şu ifadelerin kullanılması öneriliyor: "Bu iktidara destek vermek sizi rahatsız etmiyor mu? Yarım asırlık askerlik hayatınızda ulaştığınız makam ve rütbelerin hatırası bu kadar mıydı? Atatürk her şeyi görmüş ve vurgulamıştır. Türk ordusuna komuta etmiş bir komutanın gafleti ve hıyaneti dışında. Bunu bizim kadar halkımız da görüyor ve değerlendiriyor."
 
Eski Genelkurmay Başkanı'nı DYP'den istifaya zorlayacak başka ağır eleştiriler de yer alıyor. Mektuplarda kullanılacak şu ifadeler dikkat çekiyor: "Çok mu zor sizce partiden ayrılmak? Bu sizce vefa örneği mi? Komuta ettiğimiz orduya Atatürk ilke ve inkılaplarına vefa borcumuz yok mu? Türk ordusuna din düşmanlığını yakıştıran siyasî zihniyete destek vermenizden utanmanın da ötesinde rahatsız oluyoruz. Siz de mi takiyye yapıyorsunuz? Şevki Yılmaz'ların sizi kullandıklarını ne zaman anlayacaksınız?"
 
BÇG: Memleket selameti
 
Diğer belge ise eski Milli Savunma Bakanı ve dönemin DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan hakkındaki mektup kampanyasıyla ilgili. Yine o dönem binbaşı olan Cengiz Çetinkaya imzasını taşıyan belgede, Gölhan'ın "İşte size çete: BÇG" şeklindeki açıklamasına atıf yapılıyor ve "Tepki olarak aşağıdaki temaları işleyen bir mektup kampanyası başlatılması, Sayın Genelkurmay 2. Başkanı tarafından emredilmiştir. Bu konudaki mektupların bu akşam saat 16.00'ya kadar cari işlem şube müdürlüğüne teslim edilmesini..." ifadeleri yer alıyor. Mektuplarda kullanılacak temalar ise şöyle sıralanıyor: "MSB yapmış biri olarak nasıl böyle bir ithamda bulunabilirsiniz? Muhalefete düşünce şahsî çıkar hesaplarınız açık vermeye mi başladı? Yalan ve şahsî çıkar üzerine RP ile kurduğunuz 54. Hükümet'in Türkiye'yi nereye getirdiğini gördük. Kendi çetelerinizi kamufle etmek için mi memleketin selameti için yapılan çalışmaları çete olarak niteliyorsunuz?"

kullan

 

kullan


zaman



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs