En Sıcak Konular

28 Şubat'ta flaş gelişme

15 Nisan 2012 10:37 tsi
28 Şubat'ta flaş gelişme Çevik Bir adliyede, 9 kişi tutuklandı...

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 12 zanlı daha adliyeye getirildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılardan emekli Orgeneral Çevik Bir ve 5 kişi sağlık kontrolü için Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'ne, diğer 6 kişi ise Ulus Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Zanlılar, doktor kontrolünün ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Dün emniyetteki sorguları tamamlanarak adliyeye getirilen 16 zanlı gece yarısı tutuklanmaları istemiyle nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti.

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 16 zanlıdan 7'si serbest bırakıldı, 9'u tutuklandı.

Tutuklananların kimlikleri şöyle:

''Emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp; emekli kurmay albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte; emekli albaylar Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu.''

Mahkeme, emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış; emekli binbaşı Ahmet Aka ve emekli Astsubay Başçavuş Aydın Karaşahin'in serbest bırakılmasına karar verdi.

Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/3'ünde maddesinde sayılan suçlar kapsamında ''kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olgular ve şüphelilerin yurt dışına kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak adli kontrolün yetersiz kalacağı'' gerekçesiyle tutuklama kararı verdiği öğrenildi.

KENDİSİ TESLİM OLDU

28 Şubat Soruşturması kapsamında aranan emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi ise, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne teslim oldu.

Emekli Albay Çelebi, Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri eşliğinde Ankara Adliyesi'ne getirildi.

SAVCILIK SORGULARI 11 SAAT SÜRDÜ

''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek'' suçlarından haklarında soruşturma açılan 16 sanığın, Ankara Adliyesi'nde dün gün boyunca devam eden savcılık sorgularının ardından mahkemedeki ifadeleri de yaklaşık 11 saat sürdü.

Mahkeme, emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp; emekli kurmay albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte; emekli albaylar Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu hakkında ''kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst haddi ve bu miktarların kaçma kuşkusu doğurması, eylemlerinin niteliği gereği adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması ve eylemlerinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/3. maddesinde sayılan eylemlerden oluşu dikkate alınarak tutuklanmalarına'' karar verdi.

Mahkeme, emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz, Aydın Karaşahin; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış ve emekli binbaşı Ahmet Aka'nın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, serbest bırakılanların, yurt dışına çıkmamak suretiyle adli kontrol altına alınmalarına da hükmetti.

Tutuklanma talebine karşı zanlıların avukatlarının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 7 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

TUTUKLULAR SİNCAN CEZAEVİ'NDE

Aralarında emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu tutuklular, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden getirildikleri minibüslerle geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarıldı. Tutuklanan 9 kişi Sincan Cezaevi'ne gönderildi.

Tutuklanan bazı sanıklar, adliye önünde bekleyen ailelerine el salladı. Bazı sanık yakınlarının ağladığı ve yakınlarına ''Seni çok seviyoruz'' diye bağırdıkları duyuldu.

'ADALETE GÜVENİYORUZ'

Serbest bırakılanlardan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, ''Adalete güveniyoruz'' dedi.

Emekli Binbaşı Ahmet Aka da suçlu olmadığının adli makamlar tarafından da onaylandığını belirterek, Türk adaletine teşekkür etti.

Serbest kalan emekli Kurmay Albay Arslan Daştan, ''Türk adaletine sonsuz güvenim var. Allah hepsinden razı olsun. Ankara Emniyeti'nden Allah razı olsun. Bize gösterdiği ilgiyi hiçbir zaman unutamam. Suçlamalarla hiç alakam yok. Hak yerini buldu, adalet yerini buldu'' diye konuştu.

Şüpheli sayısı 29'a yükselen soruşturmada, 13 kişinin sorgusu adliyede sürüyor.

ntvmsnbc


Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,781 µs