En Sıcak Konular

Savcılık 28 Şubat'ın kozmik odasını arıyor

15 Nisan 2012 09:18 tsi
Savcılık 28 Şubat'ın kozmik odasını arıyor 28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği 27 şüpheliden adliyeye sevk edilen 16'sına 'Batı Çalışma Grubu'nu ve BÇG'nin belgelerini sakladığı yeri sordu.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında emniyetteki sorguları tamamlanan ve dün adliyeye çıkarılan 16 şüpheliye Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) "kozmik oda"sı soruldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tektik Kurulu'nda arama yapan Savcı Mustafa Bilgili, Batı Çalışma Grubu'nun "Kozmik bilgileri"nin peşine düştü. Savcılar şüphelilere "BÇG nerede?", "BÇG belgeleri nerede saklıyordu?" diye sordu ve BÇG'nin çalıştığı yere ait olduğu sanılan bir krokiyi göstererek, "Burası neresi ve nerede?" sorusunu yönelttiler. Ankara Özel Yetkili Başsavcı vekilliği, 28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınan 27 şüpheliden 16'sı, dün saat 11.30 ve 13.00'de iki grup halinde adliyeye çıkarıldı. Adliyede ifade verdikten sonra savcılıkça tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen isimler şunlar: Özel Harekat Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanlığı eski Şube Müdürü emekli Tuğg. İdris Koralp, emekli Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Kürşat Öke, Ahmet Nazmi Solmaz, Mustafa Kemal Savcı, İbrahim Selam Yazıcı, Mehmet Şinasi Çalış, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Aydın Karaşahin, İsrafil Aydın, emekli Binbaşılar Ahmet Aka, Salih Eryiğit, emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan ve Orhan Nalcıoğlu. Şüphelileri savcılar Kemal Çetin, Mehmet Özgür, Sadık Bayındır ve Cemil Tuğtekin sorguladı. Alınan tüm ifadeleri, soruşturmanın başındaki Savcı Bilgili değerlendirerek sorguyu koordine etti.

BÇG ANAYASASI

Alınan bilgiye göre sorguda şüphelilere ilk olarak Çevik Bir imzalı Nisan 1997 tarihli "Batı Çalışma Grubu Harekât Planı" gösterildi ve bu plana dair bildikleri soruldu. Bu ilk sorunun ardında şüphelilere yaklaşık 30 soru da bu planın eklerinden geldi. Bu belgelerinin de yine Çevik Bir imzalı olduğu öğrenildi. Belgeler arasında Mayıs 1997 tarihli "Genelkurmay Başkanlığı Ankara" başlıklı yazı yer aldı. Bu yazının BÇG üyelerine sürekli giriş kartı verilmesine dair olduğu belirtildi. Şüphelilere sorulan diğer belgelerin ise, "BÇG Kriz Masası Kurulu", "BÇG'nin Anayasası" olarak tanımlanan Harekat Planı'nın ekinde yer alan bir başka belge olduğu öğrenildi. Şüphelilere yöneltilen sorulardan biri de o dönemin REFAHYOL Hükümetini istifaya götüren "tank yürütme" eylemi oldu. Savcılar, Sincan'daki bu süreci sorarken "Mevcut en ağır kara silahı olan tanklar neden yürütüldü? Hükümet istifaya mı zorlandı?" diye sordu.

Şüphelilerin belge ve sorulara çoğunlukla "Bilgimiz yok, daha önce görmedim" yanıtı verdikleri belirtildi.

Erdoğan'a 28 Şubat dosyası

28 Şubat soruşturması sürerken, Başbakanlık'ta 28 Şubat hazırlığı başlatıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere danışmanları tarafından hazırlanan "28 Şubat dosyası"nda soruşturmada gözaltına alınan isimler, o isimlerin 28 Şubat'ta aldığı görevler ve haklarındaki iddialar ve dönemin gazete kupürleri bulunuyor. İkinci olarak savcılığın isteyebileceği öngörülerek, 28 Şubat'ta Başbakanlık Takip Kurulu (BTK) adı altında yürütülen çalışmaların arşivleri hazırlanıyor. Üçüncü hazırlık ise Teftiş Kurulu'nda yapılıyor. Erdoğan'dan talimat gelmesi halinde Kurul, 28 Şubat'a yönelik idari soruşturma açabilecek.

Çevik Bir'in fişleme belgesi

SABAH, emekli Orgeneral Çevik Bir'in 28 Şubat soruşturma kapsamında hakkında işlem yapılmasına sebep olan Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) fişleme belgesine ulaştı. Belgede Çevik Bir, komutanlıklara fişleme talimatları yağdırıyor. 29 Nisan 1997 tarihli belgede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulan BÇG'nin faaliyetleri çerçevesinde Türkiye'nin irticai taktik resminin ortaya çıkarılabilmesi için komutanlıklara talimatlar veriliyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda Aralık 2010'da yapılan aramalarda ele geçirilen belge, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yanı sıra Harp Akademileri Komutanlığı ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na da gönderilmiş. Dönemin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen Gölcük'teki aramada bulunan belgeyi, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. 28 Şubat ile ilgili soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili de belgeyi soruşturma dosyasına ekledi. Belge, soruşturmanın en önemli delilleri arasında yer alıyor.

FİŞLEME TALİMATLARI

Belgede, Çevik Bir'in şu direktifleri yer alıyor:
 
İl bazındaki değişik mezheplerin yeri ve miktarı çıkarılsın.
 
İl bazındaki Kur'an Kusları, türbeler imam hatip okulları miktarı bildirilsin.
 
İrticaya müzahir dernek ve tarikat üyelerinin sayıları ve faaliyetleri tespit edilsin.
 
Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair kanuna aykırı giyinenlerin yaygın olduğu mahalle ve sayıları 15 Mayıs 1997 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilsin.
 
Camilerde verilen vaazlar garnizon komutanlığınca takip edilsin. Laiklik karşıtı ve suç içeren hususların tespiti durumunda Genelkurmay Başkanlığı'na bildirilsin." Belgede ayrıca BÇG'nin fişleme amacıyla özel bir raporlama sistemi kurduğu da belirtiliyor. BÇG Günlük Durum Raporu ve BÇG Olay Bildirim Raporu şeklinde iki raporlama türünün bulunduğu kaydediliyor. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na da, elde edilen tüm istihbaratı BÇG'ye aktarması talimatı veriliyor.

sabah



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs