En Sıcak Konular

BM, Suriye'ye gözlemci gönderiyor

14 Nisan 2012 18:49 tsi
BM, Suriye'ye gözlemci gönderiyor
BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'ye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
 
15 üyeli BMGK'da yapılan oylamada, BMGK'nın üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya ve Fas tarafından sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi ve Suriye'ye öncü bir gözlemci misyonunun gönderilmesine yeşil ışık yakılmış oldu.
 
Annan Planı'na tam destek verilen kararda Suriye'de yönetimden ve muhalefetten şiddeti derhal bırakmaları istenirken, Suriye yönetiminden, Annan Planı kapsamında verdikleri tüm taahhütleri yerine getirerek, yerleşim merkezlerine yönelik askeri faaliyetlerini durdurması, bu yerlerde ağır silah kullanımını bırakması ve askerlerini ağır silahlarıyla birlikte yerleşim merkezlerinden geri çekmesi bir kez daha talep ediliyor.
 
Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verilen ve Suriye'deki olaylarda binlerce insanın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu bildirilen kararda, Suriyeli yetkililerin yaygın insan hakları ihlallerinin yanısıra silahlı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlalleri de kınanıyor ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hesap verecekleri belirtiliyor.
 
Kararda, Suriye yönetiminden, ülkeye gidecek ve sayısı en fazla 30 kişi olabilecek öncü BM gözlemci misyonunun ''güvenliğini sağlaması, misyona Suriye topraklarında tam ve engelsiz hareket serbestliği tanıması ve misyona, istediği bireylerle, Suriye'nin herhangi bir bölgesinde görüşmesine izin vermesi'' isteniyor ve bu kapsamda ana sorumluluğun Suriye yönetiminde olduğu vurgulanıyor.
 
Kararda BMGK'nın, Suriye'de şiddetin tam olarak durması halinde ise ülkede ateşkese ve 6 maddelik Annan Planı'na uyulduğunu denetlemek üzere tam bir BM denetleme-gözetleme misyonunun derhal kurulması konusundaki ''niyeti'' de beyan ediliyor. Bu kapsamda sözkonusu BM misyonunun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye hükümeti arasında yapılacak danışmaların sonucunda ve Genel Sekreterin BMGK'ya BM misyonunun kurulması hakkında sunacağı resmi öneri temelinde kurulacağı bildiriliyor.
 
Karar metninde, Genel Sekreterden BM öncü gözlemci misyonunun etkin şekilde faaliyet göstermesine engel olunduğunu tespit ettiği anda bu durumu derhal BMGK'ya bildirmesi de isteniyor.
 
Kararda BMGK'nın kararın uygulanmasını değerlendireceği ve gerekirse ''uygun olacak başka adımlar atmayı düşünme niyetinin'' olduğu da belirtiliyor.

aa


Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs