En Sıcak Konular

Anne babalar dikkat!

14 Nisan 2012 10:36 tsi
Anne babalar dikkat! İnternet ortamının çocuklara verdiği zararlara ve kurduğu tuzaklara her geçen gün yenileri ekleniyor.

Emniyetin raporuna göre, sanal alemdeki bazı oyunlarda seviye atlamak için yalan söyleyerek
 ailelerinden para alan çocuklar, oyun sitelerinin ve internet kafelerin kölesi haline geldi.
 
Bilişim suçluları şimdide çocukları oyun sitelerinde köle gibi çalıştırmaya başladı. Çocukların oyunlardan kazandığı puanları internetten satarak para kazanan bu kişilerin, kendilerine 5 yıllık suç programları yaptıkları anlaşıldı.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı hazırladığı raporu, TBMM Bilişim ve İnternet Komisyonu'na sundu. Raporda, internet ortamının çocuklara kurduğu tuzaklara dikkat çekildi.

Rapora göre, Türkiye'de giderek yaygınlaşan bazı oyunlar, çocukları bağımlı yapmakla kalmıyor, oyunda kullanılan silahları satın almak için yüklü miktarda para da harcatıyor. Bu oyunlarda yer alan bilgisayar karakterlerinin, oyunun çok yaygın olduğu yabancı ülkelerde 10 bin dolara kadar yükselen fiyatlarla satılabiliyor.
 
 'OKUL AİDATI' DİYE PARA İSTİYORLAR
 
Çocuklar oyunlarda kendi karakterlerini yaratıyor. Daha sonra oyunda seviye atlamaya başlıyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden oyuna ortak olan çocukların oyunda kaydettiği her aşamada, karşılarına çıkan şahıs, çocuklara karakter, seviye ve araç-gereç satacağını söyleyerek, onlardan hesabına para aktarmasını istiyor. Çocuklar 'karakter ve seviye alacağım' düşüncesi ile ailelerinden para istiyor. Bu parayı da ailelerinden 'okul aidatı' adı altında şahsın verdiği hesap numarasına yatırmasını istiyor. Parayı ödeyip o karakteri satın alan kişi bilgisayar başında saatlerini harcamadan daha üst ve zevkli bir seviyeden oyuna girebiliyor. Bu ticaret internet siteleri üzerinden dönüyor. Satıcılar da, alıcılar da sitelerde ücretsiz olarak ilanlar yayınlıyor. Çoğu zaman para istenirken, yaşı küçük oyuncular da kendi aralarında cep telefonu kontörüyle işi çözüyor. Cep telefonu olmayan çocuklar ise anne ve babasının telefonundan kontör atarak karakter satın alıyor.
 
KARAKTERLERİNİ ÇALIYORLAR
 

Oyunu oynayanların hangi seviyede olduğu belli oluyor. Hackerler yüksek seviyede bulunan çocukların şifrelerini kırarak karakteri elde ediyor. Ayrıca karakter ticareti için internet kafeleri tercih edenler de var. Parası olmayan çocuklar ücretsiz olarak kafe sahiplerinin karakterleriyle saatlerce oyun oynuyor ve seviye atlıyor. Böylece çocuklar bedava oyun zevklerini tatmin ediyor, kafe sahipleri de daha sonra bu karakterleri satarak para kazanıyor.
 
MUSA KANG CİNAYETİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
 
Bilişim suç örgütleri çocuklara, hazırladıkları ortamlarda uzun saatler boyunca bilgisayar başında oyun oynatıyorlar. Çocuklar Metin 2 gibi puan ve bonuslarla ilerlenen oyunlarda, ileri safhalara geçtikçe kıyafet, silah ve yetki gibi özellikler kazanıyorlar. Bu özellikler oyunların meraklıları tarafından yüksek fiyatlar ödenerek satın alınabiliyor. Çocukları bu konuda kullanan kişiler, kazanılan özellikleri internet üzerinden satarak menfaat temin ediyorlar. Yurtdışında bazı ülkelerde bir sektör haline gelen bu konu, ülkemizde de Erzurum'da Musa Kang cinayetiyle gündeme gelmişti.
 
bugün



 



Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,327 µs