En Sıcak Konular

CHP'den hükümete destek

14 Nisan 2012 09:57 tsi
Hükümetin yeni TTK’da yapacağı değişime muhalefetten de destek geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, “Hapis maddesi değişmeli. Ayrıca şirket hesaplarının internetten yayınlanması da sorun çıkarır” dedi.
 
Hükümetin iş dünyasından gelen tepkiler üzerine yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yapacağı değişikliklere muhalefet partilerinden de destek geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Bize de iş dünyasından çok sayıda şikayet geliyor. İyileştirme noktasında hükümet bize el uzatırsa toplumsal mutabakata bağlı kalmak kaydıyla o eli havada bırakmayız" dedi. Umut Oran TTK'da yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin şu bilgileri verdi:
 
AB müktesebatında da yok
 
-Borçlu ortaklara hapis cezasının kalkmasını doğru buluyoruz. Öte yandan internet sayfasında şirketlerin hesaplarının şeffaf bir şekilde yayınlanması kötüye kullanılabilir. AB müktesebatında da böyle bir uygulama yok. Web sayfası zorunlu hale getirilebilir ancak şirketlerin kasasındaki paranın yayınlanması sıkıntı doğurur.
 
Çek'te caydırıcı ceza olmalı
 
-Defter ve belgelerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gecikmeli ya da eksik ibraz edilmesine hapis cezası uygulaması yanlış. Adli para cezası uygulanmalı. Bu durumda insanlar kötü niyetli bir muhasebeci yüzünden hapis cezasına maruz kalabilir. Bir de 15 gün ila 1 ay arasında bir ibraz süresi belirlenmeli.
 
-Karşılıksız çekte hapis cezası kaldırıldı. Bu yapıcı bir adım. Ancak bundan sonrası için karşılıksız çek, senet ve kredi gibi konularda yüksek para cezaları uygulanarak caydırıcı olması sağlanmalı.
 
-15-20 yıl gibi uzun süredir belgelerini düzgün tutan, işini doğru yapan şirketlere teşvik verilmeli.
 
Para cezaları sıkıntı olur
 
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu da kendilerine değişik çevrelerden sözkonusu yasaya ilişkin eleştiriler geldiğini söyledi. Tanrıkulu, "En fazla eleştiri adli para cezalarının idari para cezasına çevrilmesi konusunda geliyor. Bu konuda hukuksal ve uygulama anlamında sıkıntı çıkar" dedi. Tanrıkulu, hapis cezası ve internetten hesap beyanına ilişkin ise "Hükümet eğer iş dünyası ile görüşüp, makul gerekçelerle değişimi önümüze getirirse değerlendiririz. Yasadaki maddelerin değişimine 'kesinlikle karşıyız' demiyoruz" diye konuştu.
 
bugün




 

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs