En Sıcak Konular

Dosyaya giren 12 'yasadışı' faaliyet

14 Nisan 2012 09:01 tsi
Dosyaya giren 12 'yasadışı' faaliyet Genelkurmay Psikolojik Harekât Dairesi’nin Refahyol’u devirmek için basını da kullanarak yürüttüğü faaliyetleri sıralayan imzasız belge, 28 Şubat dosyasına girdi.

POSTmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat süreciyle ilgili Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına “Genelkurmay Psikolojik Harekât Dairesi Faaliyetleri” adlı bir belgenin de girdiği öne sürüldü. İmza ve paraf taşımayan 1.5 sayfalık rapor şeklinde düzenlenmiş belgede Daire’nin 28 Şubat sürecinde yürüttüğü öne sürülen eylemler “yasal ve yasadışı faaliyetler” şeklinde iki başlık halinde sıralanıyor.

DYP’Lİ VEKİLLER

Belgede dairenin en önemli faaliyeti Doğru Yol Partisi’nin milletvekillerinin istifa etmesinin sağlanması ve Refahyol Hükümeti’nin düşürülmesi olarak ifade ediliyor. “Milletvekillerine ‘Paşamızın selamı var. Mümkünse istifanızı istiyorlar’ demek yeterliydi. Ayseli Göksoy da bunlardan birisi olup, halen Genelkurmay ile ortak hareket ediyor. Çeşitli konuları Çevik Bir’e soruyor. Psikolojik Harekât Dairesi de istenen hazırlığı yapıyor” deniliyor. Belgenin devamında 12 maddelik “Yasal faaliyetler” sıralaması şöyle:

1-Refah Partisi aleyhine haberlerin yayınlanmasını sağlamak.

2-Çiller’in “Şerefsiz Onbaşı” sözüne tepki olarak DYP Genel Merkezi önünde gaziler, emekli subaylar ve emekli astsubaylar derneği üyelerinin katıldığı gösteri hazırlandı. 3 Salih Kapusuz, Çetin Altan, Ahmet Altan, Rahmi Koç gibi ünlüler aleyhine çok sayıda mektup yazıldı, kampanya başlatıldı.

4-Genelkurmay’a yakın gazetecilere “Şu konu, bu konu hakkında yazın” ricasında bulunuldu. Refah Partisi’nin kapatılmasını destekler mahiyette Sabah Gazetesi yazarlarının bir kısmına (Fatih Çekirge, Cengiz Çandar, Hasan Cemal gibi) yazı için ricada bulunuldu. Bunlara psikolojik harekât temaları verildi. 5 Bazı gizli bilgiler (Libya’nın PKK’ya 10 milyon dolar vermesi, PKK’nın Karadeniz’e açılımı) sadece Genelkurmay yanlısı gazetelere veriliyor. Çekirge her hafta bir gün mutlaka Genelkurmay’a uğruyor, sözünün dışına çıkmıyor. Türkiye’den Sabahattin Önkibar da Genelkurmay’a yakın olarak biliniyor.

6-Genelkurmay TSK aleyhinde irticai kesimden gelen eleştiri ve hakaretler nedeniyle yıpranmış ve kızgın. Özellikle İslami kesimi birbirine düşürecek haber ve hareketlere başlanacak.

7-Çeşitli cemaat, tarikat ve RP için hazırlanan raporlar basına sızdırılıyor.

8-Refah Partisi hakkında bir broşür hazırlanarak basına gönderildi.

9-Gruplar bölgelerinde yayın yapan TV ve radyoların ideolojilerini tespit ediyor. Devlet dairelerinde ideolojik kadrolaşmaların tespitine çalışılıyor. Ayrıca Gruplar bölgelerinde ki yıkıcı-irticai-bölücü faaliyetlerin lider ve altı konumundaki isimleri tespit ediyor.

10-Bazı sivil devlet görevlilerinin yönlendirmesi yapılıyor. Örneğin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ın “Kuran yeniden tercüme edilmelidir, bize TV kanalı tahsis edilmelidir” yollu konuşması Psikolojik Daire tarafından hazırlandı. Yılmaz sık denilecek oranda Genelkurmay’a geliyor.

11-Önemli görülen konu ve kişiler için “Kampanya Kontrol Formu Planı” hazırlanıyor. Şu anda RP’nin kapatılması için plan uygulamada. Planda basına verilecek haberler, hangi köşe yazarlarına temalar verileceği ayrıntılı olarak yer almakta.

12-Bütün günlük gazeteler ayrıntılı biçimde inceleniyor. Gerekirse tehdit-takdir kampanyaları başlatılıyor. Şu anda Genelkurmay’a en yakın gazete Sabah görülüyor. En çok da Akit, Milli Gazete tepki görüyor. Yazarlardan da Emin Çölaşan ile Fatih Çekirge’nin yeri bir başka, Hasan Cemal de yakın görülüyor.

Belgede yasal faaliyetler ise PKK’nın yıpratılmasına yönelik haberler, irtica ile mücadelede özellikle Refah ve Nakşibendiler hedef alınarak hazırlanan haberler, subay ve astsubaylar için düzenlenen psikolojik harekât kursları, komünist hareketlere karşı basında psikolojik harekât, PKK’lılara yönelik psikolojik harekât sorgulaması, komşu devletlerin psikolojik harekat açısından zaaflarının tespiti ve Diyarbakır, Elazığ ve İstanbul gruplarının bölücü faaliyetleri ve komşu devletlere karşı faaliyetleri sıralanıyor.

SUSMA HAKKINI KULLANDI

GENELKURMAY 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir Emniyet’te “Susma hakkını kullanacağını” belirterek ifade vermeyi reddetti. Diğer bazı şüphelilerin de “susma hakkını” kullandığı ifade işlemi, gece geç saatlere kadar devam etti. Savcıların 27 eski askere yöneltilmek üzere Terörle Mücadele polislerine 100 soru verdikleri öğrenildi.

‘HABERİMİZ YOK’

Soruların daha çok 28 Şubat sürecinde kurulan “Batı Çalışma Grubu”na (BÇG) yönelik olduğu, bazı şüphelilerin konu ile ilgili sorulara “BÇG’nin varlığından haberdar olmadıkları, böyle bir grupla çalışmadıkları, sadece kendilerine verilen emir ve talimatlar doğrultusunda görev yaptıkları” yanıtını verdikleri öğrenildi. Dönemin ünlü televizyon dizileri Tatilciler, Bizimkiler ve Süper Baba’nın senaristleriyle görüşülüp laiklik vurgusunun yapılmasının istenilip istenmediği de sorular arasında yer aldı. Şüphelilere yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

- BÇG’nin neresinde yer aldınız?
- BÇG’deki görev, yetki ve sınırlarınız neydi?
- BÇG’nin o dönemki tanımı ve işlevi neydi?
- Fişleme merkezinin kurulma emrini kim verdi?
- Batı Çalışma Grubu’nu kim kurdu?

haberturk






Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,040 µs