En Sıcak Konular

Sincan'da başladı Sincan'da bitecek

14 Nisan 2012 08:38 tsi
Sincan'da başladı Sincan'da bitecek 28 Şubatın simgesi olan Sincan'da tankların yürümesi olayı 4 Şubat 1997'de yaşanmıştı. Gözaltındaki 27 kişinin sorgusu sürerken Sincan Cezaevi'nde de hazırlıklar başladı.

28 Şubat soruşturmasında, Çevik Bir'in de bulunduğu 27 kişinin ifadeleri alınıyor. Bir'in 15 yıl önce tankları yürüttüğü Sincan'da ise cezaevinde dün olası tutuklamalara karşı koğuşlar hazırlandı.
 
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 27 kişi için bir yandan ifade alma süreci başlarken diğer yandan da olası tutuklama kararı dikkate alınarak Sincan F Tipi Cezaevi'nde de hazırlıklar başladı.
 
Sincan'da olası tutuklamaya karşı bazı koğuşların yeniden dizayn edildiği öğrenildi. 28 Şubat sürecinde tankların yürütüldüğü Sincan'da 15 yıl sonra bu emri veren komutanların kaderi kesişti.
 
Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Emekli Org. Çevik Bir ve yakın çalışma arkadaşları önceki geceyi Ankara Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde geçirdi.
 
Bir ve karargah ekibinin sorgulaması Sağ ve Dini Motifli Terör Örgütleriyle Mücadele birimlerince yürütülüyor. Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılardan Kemal Çetin dün emniyete giderek ifadelerin nasıl alınacağını koordine etti.
 
Çevik Bir'in ifadesinin en son alınacağı belirtildi. Gözaltında bulunan emekli Hava Albay Aydın Karaşahin'in 28 Şubat döneminde ulusal medya organlarını irticai içerik açısından takip ettiği ileri sürüldü. Soruşturma kapsamında 27 kişi gözaltında tutuluyor.
 
Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, Ziya Batur, Cem Özarslan ve Eser Şahan ise yakalanamadı. Cem Özarslan'ın yurtiçinde olduğu ve aranmasının sürdüğü öğrenildi. Albay Cengiz Çetinkaya ise Perşembe günü Emniyete gelerek teslim oldu.
 
İfade alınmasının gün içinde tamamlanmasının beklendiği ve şüphelilerin adliyeye bugün iki grup halinde sevk edilme ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi. Bir ve ekibi geceyi polisin özel bir odasında tutularak geçirdi. Nezaret yerine kantinde bekletildi.
 
Gözaltındakiler akşam yemeğini polisin tabldotundan yerken, dışarıda ambülans bekletildiği görüldü. Öte yandan Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda 28 Şubat dönemine ait fişleme belgeleri ele geçirilmişti.
 
Gözaltına alınan bazı askerlere kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan bu fişleme belgelerinin gösterildiği bildirildi. Çevik Bir ve diğer emekli generallere de benzer belgelerin nasıl ve neden oluşturulduğunun sorulacağı bilgisine ulaşıldı.
 
BÇG İLE İLGİLİ 5 SORU

ÇEVİK Bir ve diğer emekli subaylara Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) şeması gösterilerek bu yapılanma hakkında 5 soru sorulduğu öğrenildi.

1- Şemada görülen bu yapılanma hakkında bildiklerinizi anlatınız? Bu yapılanmanın yasal dayanağı neydi?

2- Batı Çalışma Grubu içerisinde görev alacak personel, hangi kriterlere göre seçiliyordu?

3- Bu kişiler belirlenen görevlere nasıl getiriliyor ve görevleri nasıl sona eriyordu?

4- BÇG içinde emir komuta zinciri nasıl işliyordu?

5- BÇG'nin kamuda görevli kişiler hakkında topladığı bilgiler (fişlemeler) nasıl kullanılıyordu?
 
Tanklara emri Çevik Bir verdi

28 Şubat sürecinin simgesi haline Sincan'da tankların yürümesi olayı 4 Şubat 1997'de yaşandı. Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na bağlı araçlar Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Bir'in emri ve dönemin tümen komutanı tümgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun koordinesinde Sincan caddelerine çıktı.
 
O döneme ilişkin tanıklıklara göre, Genelkurmay Başkanlığı'nın daha sonra "Motorlu yürüyüş tatbikatı..' diye isimlendirdiği olay sırasında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yı arayarak gelişmelerden haberi olup olmadığını sordu.
 
Karadayı'nın makamına çağırarak emri kimin verdiğini sorduğu Çevik Bir, kendisinin verdiğini söyledi. Bir, Karadayı'nın "Keşke yapmasaydın. Durum nazik bir noktada..." sözlerine ise "Komutanım Türkiye elden gidiyor, siz ne diyorsunuz" yanıtını verdi.
 
AB Komisyonu: Soruşturma fırsat
 

AB Komisyonu, Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin Sözcüsü Peter Stano, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu soruşturma Türkiye'de demokratik kurumların uygun işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güven takviyesi açısından bir fırsattır" dedi.
 
Stano, sanık haklarının riske atılmamasını isteyerek, tutuklu yargılamalara sadece zorunlu hallerde başvurulması ve sanık haklarına saygı ve yargılama sürelerinin asgaride tutulmasının önemini vurguladı.
 
FT: Son hesaplaşma

28 Şubat soruşturması için "Demokratik biçimde seçilmiş hükümeti ile ona ve seleflerine karşı komplo kurdukları iddia edilen subaylar arasında son hesaplaşma" yorumunu yaptı. ABD'nin New York Times gazetesi ise operasyona, "hükümet ile bir zamanlar boyun eğmez askerler arasındaki çatışmanın devamı" dedi.

sabah

Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,657 µs