En Sıcak Konular

BÇG'nin emir-komuta listesi Gölcük'te çıktı

14 Nisan 2012 08:24 tsi
BÇG'nin emir-komuta listesi Gölcük'te çıktı Gözaltına alınan askerlerin nasıl belirlendiği netleşti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma Üssü'ndeki aramalarda, BÇG'nin emir-komuta zincirini gösteren bir tablonun ele geçirildiği öğrenildi.

Öte yandan, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Org. Çevik Bir ile 26 zanlının ifadeleri Emniyet'te alınmaya başlandı. Zanlılara BÇG'deki görev ve yetkileri ile fişleme merkezinin kurulma emrinin kim tarafından verildiği soruldu.

28 Şubat operasyonu kapsamında önceki gün gözaltına alınan 27 emekli asker, dünü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde geçirdi. Zanlıların gün içinde aile ve avukatları ile kısa süre görüşmelerine de imkân tanındı. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 4 kişiden 3'ünün yurtdışında bulunduğu, birine ise henüz ulaşılamadığı belirtildi.

TEM Şubesi ekipleri, sabah 09.00'dan itibaren 28 Şubat ile ilgili olarak emekli askerlerin avukatları eşliğinde ifadelerini almaya başladı. Avukatları bulunmayan zanlılar için ise Ankara Barosu'ndan avukat görevlendirildi. Rütbe hiyerarşisine göre en alttan en üste doğru yapılmaya başlanan sorgularda öncelikli olarak Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) neresinde oldukları soruldu. Ardından zanlılara BÇG'deki görev ve yetkilerinin ne olduğu soruları yöneltildi. BÇG'nin o dönemdeki tanımı ve işlevi de sorular arasında yer alırken, fişleme merkezinin kurulma emrinin kim tarafından verildiği de soruldu. Şu ana kadar alınan ifadelerde susma hakkını kullanarak sorulara cevap vermeyi reddeden zanlının olmadığı öğrenildi.

Gözaltına alınan isimlerden emekli Albay Aydın Karaşahin'in avukatı Ahmet Gündel, ifade sonrasında, "Ben darbelere karşıyım ama müvekkilimin suçsuz olduğunu düşünüyorum. Savcılıktaki işlemlerden sonra serbest bırakılacağına inanıyorum." diye konuştu. Gündel, "Müvekkilime BÇG içindeki görevi soruldu. Kendisi 'Biz yukarıdan gelen emirleri uyguladık. Ordu içerisindeki hiyerarşiye bağlı kaldık.' diye cevapladı. Müvekkilim görevini ise, 'Basında irticai faaliyetlere ilişkin çıkan haberleri derleyip üstlerime rapor etmek' şeklinde açıkladı." ifadelerini kullandı.

Sorgusu tamamlanan zanlıların, gruplar halinde bu sabah sabah 09.00'dan itibaren adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Adliyede de özel yetkili dört cumhuriyet savcısı nöbet tutacak. Çevik Bir ve emekli tuğgeneraller Koralp, Akbulut ve Kılıçarslan'ın ise yarın adliyeye sevk edileceği bilgisine ulaşıldı. Zanlıların buradaki ifadelerini özel yetkili cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili, Kemal Çetin, Yıldırım Bayyurt ve Cemil Tuğtekin'in alacağı kaydedildi. Savcı Çetin, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameyi de hazırlamış ve davaya duruşma savcısı olarak çıkmıştı. Bilgili ve Çetin, zanlılara ait adreslerde yapılan aramalarda el konulan belgeleri de incelemeye başladı. Savcılar, Emniyet Müdürlüğü'ne bir dizi soru ile bazı belgelerin fotokopilerini göndererek, soruların zanlılara sorulması ve belgelere ilişkin beyanlarının alınması talimatı verdiler. Gözaltılarla ilgili olarak Ankara Merkez Komutanlığı'ndan herhangi bir ziyaret talebinin olmadığı da belirtildi.

Gözaltına alınan askerlerin isminin nasıl belirlendiği de netleşmeye başladı. Alınan bilgiye göre İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı'nın talimatıyla yapılan aramalarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma Üssü'nde ele geçirilen belgelerden birini BÇG'nin emir-komuta listesini gösteren bir tablo oluşturuyor. Tabloda üst düzey paşalardan en alt kademedeki askerlere kadar bir isim listesi bulunuyor. Listeler Ankara'daki özel yetkili savcılığa ulaştırıldı. Savcılık, tablodaki isimleri ve fişleme listesini inceledikten sonra operasyon için düğmeye bastı. Gözaltı listesindeki 30 emekli askerin adları bu tabloda yer alıyor.

zaman

Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,300 µs