En Sıcak Konular

Başbuğ için mahkeme tarihi belli oldu

14 Nisan 2012 08:17 tsi
Başbuğ için mahkeme tarihi belli oldu
İkinci Ergenekon davası ile birleştirilen İrtica ile mücadele Eylem Planı, davasının sanığı emekli Org. İlker Başbuğ'un mahkeme karşısına çıkacağı tarih belli oldu.

İkinci ''Ergenekon'' davasının ertelendiği 7 Mayıs 2012'deki duruşmada, bu davanın sanıklarıyla, birleştirilen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu sanıkları ilk kez bir araya gelecek.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanıkların taleplerinin alınmasının ardından avukatlar beyanda bulundu.
 
Tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, mahkemeye sundukları taleplerin dikkate alınmadığını belirterek, dosyaya konulan dilekçelerinin incelenmediğini savundu.
 
Mahkemeye bu şekilde ithamda bulunulamayacağını belirten Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile avukat Çörtoğlu arasında tartışma yaşandı.
 
Özese, Çörtoğlu'nu salondan çıkararak duruşmaya kısa bir ara verdi.
 
Ardından devam edilen duruşmada konuşan avukat Hüseyin Ersöz de sanıklar ve avukatların konuşmalarına mahkeme tarafından müdahale edildiğini, savunma haklarının kısıtlandığını söyledi.
 
Ersöz, mahkemenin adil bir yargılamanın koşullarını oluşturmasını istedi. Başkan Özese de sanıklara savunma hakkı konusunda yeterli süre verildiğini belirtti.
 
Aradan sonra devam edilen duruşmaya giren avukat Ahmet Çörtoğlu'nun söze girmesi üzerine Başkan Özese, ''Siz ne zaman salona girdiniz. Sizi çıkarmıştım'' diyerek, yeniden Çörtoğlu'nun salondan çıkmasını istedi.
 
Çörtoğlu ise CMK'da avukatların salondan çıkarılması şeklinde bir uygulamanın olmadığını belirterek, elindeki yasa kitapçığıyla kürsüye doğru yürüdü.
 
Başkan Özese'nin salondan çıkmasında ısrar etmesi üzerine Çörtoğlu, ''Yasada böyle bir şey yok'' diye söylenerek salondan ayrıldı.
 
Özese ise CMK'nın 250. ve devamındaki maddelerine göre avukatların salondan çıkarılabileceğini söyledi.
 
-Ara kararlar-
 
Taleplerin ardından mahkeme heyeti tarafından alınan ara kararlar açıklandı.
 
Buna göre mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığı'na müzekkere yazılarak, 2003-2004 yıllarında kaç adet telefonun İstihbarat Daire Başkanlığı ve Mali Teknik Dairesi tarafından istihbari amaçlı dinlendiğinin bildirilmesine karar verdi.
 
İçişleri Bakanlığı'na yazı yazılarak, sanıklardan Yüksel Dilsiz veya ''Rüzgar'' isimli kişi tarafından hazırlanmış bir rapor gönderilmişse, gizlilik esasları dikkate alınarak mahkemeye yollanmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Dilsiz'in sorgu ve savunması sırasındaki beyanlarında takibata konu olabilecek olay ve kişilerden bahsetmiş olması nedeniyle ilgili duruşma tutanaklarının, gereğinin yapılması için Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine gönderilmesine hükmetti.
 
Tahliyesine karar verilen Neriman Aydın hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, diğer 16 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.
 
Duruşma, 7 Mayıs 2012'ye ertelendi.
 
Bu arada, bu davayla birleştirilen 29 kişinin yargılandığı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu sanıkları, ikinci ''Ergenekon'' davası sanıklarıyla ilk kez 7 Mayıs'ta yapılacak duruşmada bir araya gelecek.
 
Mahkeme, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasını, birleştirme kararı almadan önce ertelediği 30 Nisan'da duruşma yapmayacak.
 
Öte yandan, birleşen dosyayla birlikte davadaki sanık sayısı 32'si tutuklu 147 oldu.

aa




 

Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,735 µs