En Sıcak Konular

Kurtulmuş: HES'ler Türkiye'nin can simidi

13 Nisan 2012 21:16 tsi
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, hidroelektrik santrallerin (HES) Türkiye'nin can simidi olduğunu söyledi.

Kurtulmuşlu, HES projeleri ile ilgili örnek projenin yürütüldüğü Trabzon'un Of ilçesindeki Solaklı Vadisi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmaya ilişkin bilgi aldı.
 
İncelemeye, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılmasının planlandığını ancak sis nedeniyle uçak seferinin iptal edildiğini belirten Kurtulmuşlu, ''Türkiye'de ilk defa havza bazında yapılan HES'lerin Türkiye'de doğayı kirletmediği, HES öncesi ve HES sonrası bir vadinin nasıl olması gerektiği konusundaki bir örnek proje burada uygulanacak. Orman Fakültesi ve çeşitli fakültelerdeki hocalarımız peyzaj, bitkilendirme, heyelanların önlenmesi ve taşkınların önlenmesi konusunda bir proje yaptılar. Bu projeyi de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz üstlendik'' dedi.
 
Kurtulmuşlu, projenin en büyük ağırlığını DSİ Genel Müdürlüğü'nün çektiğini, kalan kısmını da Orman Genel Müdürlüğü olarak kendilerinin üstlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
 
''Burada ilin yöneticileri, kaymakamımız ve belediyemiz projenin her kademesinde bize destek veriyorlar. Bu projeyi Türkiye'ye örnek proje olarak uygulayacağız ve inşallah önümüzdeki mayıs ayının ilk haftasında da bunun açılışını yapmak üzere planladık. Ama bugün de Bakanımızla, projenin nasıl gittiğini, yetişip yetişmeyeceği konusunda burada hem ağaç dikecektik hem de değerlendirme yapacaktık. Sis nedeniyle uçağı gelmeyince, karadan kendisi Giresun'a geliyor. Belediye başkanımla ve milletvekilimizle burada olduğumuzu öğrenince dedi ki; 'siz gidin benim yerime de fidanı dikin, denetlemeyi de yapın'.''
 
Solaklı Vadisi'nin Türkiye'nin örnek yörelerinden birisi olduğunu vurgulayan Kurtulmuşlu, ''HES'ler Türkiye'nin can simidi. Yani biz tabii kaynaklardan kendi enerjimizi, yenilenebilir, doğayı kirletmeyen kaynaklardan enerjimizi üretmezsek... Bugün başka türlü fosil yakıtlarla enerji üretmenin dünyada kirlilik yarattığını herkes biliyor'' diye konuştu.
 
Kurtulmuşlu, rüzgardan, güneşten ya da sudan veya nükleer santrallerden elektriğin üretilebileceğini anlatarak, şöyle devam etti:
 
''Yeteri kadar petrolümüz yok. Tabi bu HES'lerde, dar vadilerde inşa esnasında zaman zaman görüntü kirliliği yapabiliyorlar. Eğer iyi kontrol edilmezse doğayı da tahrip edebilecek eylemlere de sebep olabilirler, ama hem buradaki DSİ yetkililerine verilen talimat hem bize verilen emirlerle, biz doğayı tahrip etmeden, burada en güzelini yapacağız. Ondan sonra da bu vadiyi cennetten bir köşe haline getireceğiz. Bir numunesine burada başladık. Projeye bakınca ne kadar güzel olduğu gözüküyor. İnşa edildikçe daha da güzel olduğu gözükecek. Burada bir heyelan, taşıntıyı önleme engeli yapılacak. Aşağıda derenin ana yatağında akış, yanlarında bisiklet yolları, yürüyüş yolları, biraz daha genişinde parklar, bahçelerle burası gerçekten güzel bir yer olacak.''
 
Kurtulmuşlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Of Kaymakamı Tuncay Sonel ve diğer yetkililer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar adına fidan diktiler.
 
Daha önce Trabzon ve Giresun'da çeşitli programlara katılacağı bildirilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sis nedeniyle Trabzon'a gelemedi. Eroğlu'nun akşam karayoluyla Giresun'a geleceği ve yarın burada çeşitli programlara katılacağı bildirildi.

aa


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs