En Sıcak Konular

Elitaş: Karanlık düşünceleri çöpe gömelim

13 Nisan 2012 14:58 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 28 Şubat, 12 Eylül, 12 Mart, 27 Mayıs'ın, ''tank kafalı sivillerin'' birilerini göreve davet etmesinden kaynaklandığını ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''O dönemde siviller; mürekkebi mermi, kalemlerini namlu gibi kullandı. Eğer geçmişimizdeki karanlık düşünceleri çöplüğe gömebilirsek Türkiye'nin önündeki aydınlık yolu kimse karartamaz'' dedi.

Elitaş, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''28 Şubat soruşturmasıyla'' ilgili bir soru üzerine Elitaş, konunun şu anda yargıda olduğunu, yargının 28 Şubat döneminde yapılanların demokrasiyi engelleyici, seçilmiş iktidarı çeşitli yöntemlerle iktidardan düşürücü şekildeki faaliyetleri darbe olarak niteleyip bununla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı.

Mustafa Elitaş, ''Olayın Türkiye açısından önemi; geçmişimizdeki karanlık noktaların aydınlatılabilmesi ve darbe kültürünün geleneğinin ortaya çıkartılması için darbelerle yüzleşebilmek çok önemli bir bir gelişme. 27 Mayıs'tan 27 Nisan'a kadar seçilmiş iktidarı alaşağı edebilmek için her türlü operasyonlar, şu anda TBMM'de kurulan komisyonda incelenecek. Bundan sonraki dileğimiz odur ki Türkiye, demokrasinin çıtasının yükseldiği bir ülke olacak. 28 Şubatçılar 'demokrasiye balans ayarı' olarak ifade etmişlerdi. 2012 Türkiyesinde artık, demokrasi çıtasını en yüksek seviyeye nasıl çıkaracağımızı düşünmeliyiz'' diye konuştu.

-''Savcılık bilir, biz bilemeyiz''-

''Operasyon kapsamında yeni gelişmeler olabilir mi?'' sorusuna Elitaş, ''Onu iddia makamı, savcılık bilir. Biz bilemeyiz. 28 Şubat, 12 Eylül, 12 Mart, 27 Mayıs'ta dahil olmak üzere, tank kafalı sivillerin, açıkçası birilerini göreve davet etmesinden kaynaklandı. O dönemde siviller mürekkebi mermi, kalemlerini namlu gibi kullandılar. Eğer biz bunları atabilirsek, hepimiz geçmişimizdeki karanlık düşünceleri bir tarafa, çöplüğe gömebilirsek Türkiye'nin önündeki aydınlık yolu kimse karartamaz'' yanıtını verdi.

Elitaş, ''Çöplüğe gönderilecek isimler arasında kimler olmalı?'' sorusu üzerine, ''Kim tank kafalı sivilse, onlar kendilerini bilir. Kim mürekkebi mermi, kalemini namlu gibi kullanıyorsa, onlar bilir. Geçmişe dönüp baktığınızda internet sitelerinde hepsi yazıyor, kendilerini bilirler'' dedi.

Darbeler ilgili kurulacak araştırma komisyonuna çağrılacak olanların, ''Yaptığımız hataydı özür diliyoruz'' diyebileceklerini ifade eden Elitaş, komisyonun herhangi bir hüküm verme durumunda olmadığını, sadece tavsiyede bulunabileceğini anlattı.

-''O zamanki bayan bakana söylenenler medyada''-

Mustafa Elitaş, ''Kenan Evren'in oturduğu, emir subayı Çevik Bir'in ise arkasında ayakta durduğu'' fotoğrafın nasıl değerlendirilebileceğinin yönündeki soruya yanıtlarken, ''Artık gerçekler, her şey ortada. Fotoğraflar, yazılanlar, talimatlar, balans ayarı, tankların yürüdüğü, takipler, Batı Çalışma Grubu, o zamanki bir bayan sayın bakana söylenenler medyada; bunların hepsi tekzip edilmedi, itiraz edilmedi. Yani 28 Şubat'la ilgili belge aramak yerine, gazete ve televizyon arşivlerini karıştırsalar hepsi açık ve net ortada'' diye konuştu.

''İntikam duygusuyla bu soruşturmanın yapıldığına'' ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Elitaş, şunları söyledi:

''Üzülerek ifade edeyim ki CHP Genel Başkanı ve bir siyasi partinin sözcüsü bu konuları, Türkiye'nin geçmişindeki karanlık noktaları aydınlatabilmek için, geçmişiyle yüzleşme hareketini sulandırma gayreti içindeler. Balyoz, Yakamoz gibi darbe planlarıyla yapılan mücadeleler, 12 Eylül'le ilgili yargılama sürecinde olmaz olmaz deyip halk oylamasında karşı çıkanlar, Genel Kurul'da 28 Şubat'tan hesap sorup da bizi sanki yargıymış gibi öne atmaya çalışanlar şu anda da AK Parti iktidarını intikam peşinde koşan bir grup olarak göstermeye çalışıyor. Buna üzülüyorum. Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı, bir konuda Türkiye'nin geçmişinin aydınlatılması konusunda bizden daha etkin hareket etmek mecburiyetinde. En az bizim kadar etkili olmak mecburiyetinde. Ama Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin karanlık geçmişinin aydınlatılmasından rahatsız gibi bir durum söz konusu. İnşallah herhalde kılavuzları yanındaki mesai arkadaşları kendisini farklı yönlendirirler diye umut ediyorum.''

Elitaş, 29 Şubat'ta mağdur olan insanlar için yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, ''Komisyon raporunu hazırlansın, onlar bunu orada değerlendirilebilir. Komisyon çalışsın, yargıda da neler ortaya çıkacak, ona bakmak lazım'' dedi.

 

AA

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,130 µs