En Sıcak Konular

Doğalgazda çok kullanan çok ödeyecek

13 Nisan 2012 14:08 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlandırmasında, meskende çok kullananın daha çok ödeyeceği sisteme geçilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, “Doğalgazda daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir” dedi.

Yıldız, enerjideki son gelişmelere ilişkin TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, doğalgaza yapılan zammın bir gereklilik olduğunu belirtti. Yıldız,  ana muhalefet partisi tarafından zamma yapılan eleştirilerin haksız olduğunu da söyledi.

Doğalgazın ithal edilen bir kaynak olduğunu, fiyatının da dışardan belirlendiğini vurgulayan Taner, şunları kaydetti:

“Doğalgaza zam yapılmasaydı artan girdi maliyetleri bütçeye yük olacağı için doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti. Bu durum benzinde de geçerli. Zam yapılarak aracı olmayanların bu mali yükü hissetmemeleri isteniyor. Doğalgazın ihtiyaç sahibi vatandaşa bedelsiz verilmesi söz konusu değil. Yerli kaynağımız kömürde bunu yapıyoruz ama doğalgaz ithal bir kaynak. Doğalgazda hibeden ziyade, daha fazla kullanan ile daha az arasında bir fiyat kademelendirmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu, çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir.”

Petrol gibi doğalgazda da kaynakların çeşitlendirilmesi çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yıldız, bu doğrultuda Irak'tan doğalgaz alınması için önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Bakan yıldız, Türkiye'nin Irak sınırına yakın bir yerde kurulacak santral sayesinde bu ülkeye elektrik satışının yapılacağını bildirerek, “Irak'ın kuzeyine sınırda kuracağımız santralle elektrik vereceğiz, onlar da bize doğalgaz verecek. Bu konuda şeffaf bir süreç söz konusu olacak. İhaleyi kazanan firma doğalgazı getirmekle görevlendirilecek” diye konuştu.

Yıldız, son yapılan Çin gezisinin oldukça verimli geçtiğini ve birçok temasta bulunma imkanına sahip olduklarını belirterek, Çinli yetkililerle rüzgar,  güneş ve kömürün yanında nükleer güç santrali konusunda görüşmelerinin olduğunu  söyledi.

“Çin gezisi umduğumdan daha verimli geçti. Tek ülkeyle yürüttüğümüz yeni  nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceğiz.  Hangisi ülkemizin menfaatlerine uygunsa o tercih edilecek” diyen Yıldız,  bakanlık yetkililerin görüşmeyi detaylandırmak için önümüzdeki hafta Çin'e  gideceğini dile getirdi.

Bir basın mensubunun, Çin'in üretimlerinin kalitesiz olarak algılandığı  ve nükleer güç santrali konusunda kamuoyunda kaygıların olduğunu sorması üzerine  Yıldız, şunları kaydetti:

“Çin ile nükleer güç santral konusunda anlaşmamız durumunda, nükleer güç  santrali Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve AB'nin belirlediği standartlarda  olacak. Rusya ile de anlaşmamız bu şekilde. Nükleer santral konusunda kalitesiz  üretim söz konusu olmaz.”

aa



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,140 µs