En Sıcak Konular

Bilgin: Çağırırlarsa ifade veririm

13 Nisan 2012 11:47 tsi
Bilgin: Çağırırlarsa ifade veririm 28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan gözaltılar Türkiye'nin gündemine oturdu. Dönemi yakından gören eski Sabah Gazetesi sahibi Dinç Bilgin, ordunun basın ve diğer kurumlar üzerindeki baskısını değerlendirdi.

Bilgin: 28 Şubat döneminde basın uydurma haberler yayınladı
 

Eski Sabah Gazetesi'nin Sahibi Dinç Bilgin, 28 Şubat döneminde, basının, yargının, siyasetin, üniversitelerin ve birçok kurumun ordununu baskısı altında kaldığını söyledi. Bir yemekte Çevik Bir ve Erol Öskasnak'ın Sabah Gazetesi yazarlarını kendisine şikayet ettiklerini belirten Bilgin, "Basın demokratik mücadele yerine, uydurma haberleri yayınladı." dedi.

28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan gözaltılar Türkiye'nin gündemine oturdu. Dönemi yakından gören eski Sabah Gazetesi sahibi Dinç Bilgin, ordunun basın ve diğer kurumlar üzerindeki baskısını Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi.

28 Şubat döneminde bir çok kurum gibi basının da askerin baskısı altında olduğunu ifade eden Dinç Bilgin, askerler tarafından davet edildiği bir yemekte yaşadıklarını aktardı. Yemekte, Çevik Bir ve Erol Özkasnak'ın kendisine gazetesinin köşe yazarlarını şikayet ettiğini söyleyen Bilgin, "Ben Ankara'da Genelkurmay'a bir defa davet edildim. O dönemde Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı beni yemeğe davet etti. Yemekten önce bir odada Çevik Bir ve Erol Özkasnak ile beraber oturduk. Aramızda pek tatlı olmayan bir tartışma geçti. Sabah yazarlarını şikayet etti. Sabah'ta yazanlardan şikayet etti. Yani yazarların, onların istediği tarzda yazı yazmadıklarından şikayetçi oldular. Ben de elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım ki; gazetelerin işleyişi askeri işleyişe benzer işleyiş değil. Fakat o adamlara onu anlatmak, o tarihte pek mümkün değildi. Buna pek nazik olmayan tepkiler gösterdiler. Ben de o tarihte güçlü, kocaman bir basın patronu olduğum için biraz küstahça cevap verdim. Aramızda tatlı olmayan şeyler geçti. Onlar bana birtakım örnekler verdi. Ben onlara Türk ordusunun, Fransız ordusu, İngiliz ordusu gibi olması gerektiğini söyledim. O konuşma bittikten sonra, Genelkurmay Başkanı'nın yanına gittik. Orada kısa bir konuşmadan sonra mükellef bir yemek yedik çıktık." dedi.

'BASIN DEMOKRATİK MÜCADELE YERİNE UYDURMA HABERLERİ YAYINLADI'

28 Şubat döneminde askerin en büyük müttefikinin yargı olduğunu belirten Bilgin, basının bu kurumlarla mücadeleye girecek gücünün olmadığını ileri sürdü. Bilgin," Dediğim gibi o tarihte en güçlü kurum askeriyeydi. Ondan sonrada en büyük müttefikleri yargıydı. Bunlarla iyi geçinmeyen, karşı duranın gideceği yerde, işte Nuh Mete Yüksel'in karşısına gitmek olurdu. O zamanın savcılarını, o zamanın yargısını bir düşünün. Şöyle bir aklınıza getirin. Bu tür baskılara basın demokrat bir tepki vermedi, veremedi. Hükumetler de veremedi, yargı da veremedi, üniversiteler de veremedi. Türkiye'nin 700 bin mevcutlu ordusu var. Tankları, topları var. Basının onlarla mücadeleye girecek gücü yok. Mücadele etse gidecekleri mahkeme, Sabih Kanadoğulu'nun, Nuh Mete Yüksel'in yargısı. Ne yapabilirdi basın? Yani yeterli derecede demokratik kavga yapmadı basın. Tam tersine şimdi uydurmasyon olduğunu öğrendiğimiz haberleri yayınladı. Mücadele edemediğim için üzüntü duyuyorum. Ama insaflı sorduğumda yapabilir miydik diye, belki cesur davranabilirdik doğrusu." şeklinde konuştu.

'TİYATRO AKTÖRLERİNİ MÜRTECİ DİYE SOKAĞA SALMIŞLAR'

Askerlerin uydurma haberler yaptırdığını vurgulayan Bilgin, tiyatro sanatçılarını 'mürteci' diye sokağa çıkardıklarını söyledi. Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü; " Merkez medya için söylüyorum. Genelde bu tip haberler Ankara büroları aracılığıyla oluyordu. Yani Ankara bürosunun başında kim varsa, Genelkurmayla daha iyi ilişkiler içinde olmak istiyor. Türkiye'nin en güçlü kurumu, o tarihte ordu olduğu için en önemli haber kaynağı da askeriye. Gazeteci öyle büyük menfaat elde etmek için değil de, haber elde etmek için onlarla iyi geçinmek istiyor. O tarihteki askerler de şimdi öğreniyoruz ki uydurmasyon haber yayınlamak, andıçlar yayınlamak gibi işlere bulaşmışlar. Tiyatro aktörlerini mürteci diye sokağa salmışlar. Bunu samimiyetle söylüyorum, bunları o tarihte bilmemiz mümkün değildi. Ankara büroları da büyük gazetelere servis ettiler. Bu gibi basın rekabeti var. O işi daha da alevlendirdi. Mesela şimdi size enteresan bir şey anlatayım: 28 Şubat'taki tanklar yürümüştü. Sincan'da yürüyen tankların resmini Sabah muhabiri çekiyor, Hürriyet atlıyor. Ondan sonra büyük gürültü yapıyorlar bir daha yürütüyorlar tankları, Hürriyet resim çeksin diye. Yani o derecede rekabet var gazeteler arasında."

Medyanın o dönemde iyi bir imtihan veremediğine dikkat çeken Bilgin, "O dönem merkez medya iyi imtihan vermedi. Askeri vesayetin organlarına karşı durma işlevini yerine getirmedi. Yerine getirilebilir miydi diye sorarsanız? Biraz insaflı davranmak lazım. O dönemde kimse karşı duramadı. Yargı, üniversiteler, profesörler kimse karşı duramadı. Ben kendi hesabıma diyorum, daha demokratik olabilirdik o tarihte. Olamadık." şeklinde konuştu.

'ÇAĞIRIRLARSA İFADE VERİRİM'

Dava sürecinde, çağırıldığı takdirde seve seve ifade vermeye gideceğini söyleyen Bilgin, demokrasiden ve her türlü vesayetin sona ermesinden yana olacağını söyledi. Bilgin, "Elbette demokrasiden yana, her türlü vesayetin sona ermesinden yana olacağım. Tarafım belli her türlü militarist yapıya karşıydım eskiden beri oda devam etti zaten. Bu 28 Şubat dönemlerinde kötü imtihan verdiğimiz doğrudur. Ama işin evveliyatına bakmak lazım. Ben Demokrat Parti kökenli bir aileden geliyorum. Biz hiçbir zaman vesayet yanlısı olmadık. Nama vesayetle etkili bir şekilde mücadele edebildik mi? Etmedik. " şeklinde sözlerini tamamladı.
 
cihan


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs