En Sıcak Konular

Rusya'da Müslüman din adamı öldürüldü

11 Nisan 2012 18:51 tsi
Rusya'nın başkenti Moskova'da Metin Mehdiyev adındaki Müslüman bir din adamının kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, yasaklanan İslam Kültür Merkezi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı olan 33 yaşındaki Mehdiyev'in cesedinin dün sabah Belaruskiy İstasyonu yakınında bulunduğunu duyurdu.
 
Rusya Soruşturma Komitesi'nden de ajansa yapılan açıklamada, Mehdiyev'in boynuna ve yüzüne aldığı bıçak darbelerinden dolayı hayatını kaybettiği kaydedildi.
 
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Danışmanı Abdul Vahid Niyazov, bunun "vahşice, barbarca ve orta çağa ait bir zihniyet" ile işlenen bir cinayet olduğunu belirterek, "Mehdiyev'in Azeri vatandaşı olduğuna dair haberler gerçeği yansıtmıyor. O bir Rustu. Moskova'da doğdu ve büyüdü" dedi.
 
Görgü tanıklarının biri kadın 5 kişinin marketten dönen Mehdiyev'e saldırdığını söylediğini ifade eden Niyazov, "Kafasına sert bir cisimle vurmuşlar ve sonra boğazını kesmişler" dedi.
 
Niyazov, Mehdiyev'in etnik nedenlerden dolayı öldürüldüğüne inandığını belirtirken, Soruşturma Komitesi hırsızlık nedeniyle öldürüldüğünü savunuyor. Yetkililer, saldırganların Mehdiyev'in üzerinde bulunan 200 doları, cep telefonunu ve evinin anahtarlarını aldığını kaydettiler.
 
"Aze.az" adlı internet sitesi evli ve 2 aylık bir çocuk sahibi olan Mehdiyev'in Kafkas bölgesinden gelen gençlerin sosyal aktivitelerine aktif bir şekilde katıldığını kaydetti.
 
Rusya'daki en eski kurumlardan olan İslam kültür Merkezi 1991 yılında Suudi Arabistan'ın desteğiyle kurulmuştu. Rusya Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine İslam Kültür Merkezi bir çok dernek yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatılarak yası dışı ilan edilmişti.
 
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'da ırkçı duygulara paralel bir şekilde artan milliyetçi saldırıların hedefinde genellikle eski Orta Asya Cumhuriyeti vatandaşları ve Kafkas kökenli esmer tenli kişiler bulunuyor.
 
Rus İnsan Hakları Örgütü Sova, geçen yıl 21 kişinin ırkçı saldırılarda hayatını kaybettiğini belirtirken, bu rakamın 2010'da 42 olduğuna dikkati çekti. Ancak analistler, birçok benzer saldırının "hırsızlık ve holiganizm" başlığı altına koyulduğunu belirterek, ırkçı saldırıdan ölenlerin sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu savunuyorlar.
 
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin Rusya Genel Savcısı Yuriy Çayka'ya resmi bir mektup göndererek, cinayetin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını talep etti.

aa


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs