En Sıcak Konular

TOKİ Mardin'i Dünya Mirası Listesi'ne sokacak

11 Nisan 2012 14:42 tsi
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesiyle 100 yıl öncesine dönüştürülecek.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 7 bin yıllık Mardin, TOKİ'nin yöresel mimariye uygun inşa edeceği yeni konutlarla asil listeye girecek.

Proje alanında Mardin mimarisine uygun birkaç katlı konutlar planlandı. TOKİ, toplu konut alanlarında da yöresel mimariyi andıran düşük ve orta katlı konutlar inşa edecek.

TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi işbirliğiyle uygulanacak projede; sit alanlarındaki betonarme ve yığma yapılar, taş yapılara olan eklentiler ile Mardin Kalesi eteklerinde tarihi yapıların etrafında yer alan betonarme ve çarpık yapılar yıkılacak. Bu yapıların yerine yöresel mimariye uygun yeni konutlar inşa edilecek.

Eski Mardin'de uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle Saraçoğlu, Ensar ve İstasyon mahallelerindeki 5 bini aşkın yapı tamamen veya taş yapılardaki eklenti katlar yıkılacak.

Eski Mardin'de tamamı yıkılacak yaklaşık 570 adet bina, bir bölümü yıkılacak yaklaşık 860 adet yapı bölümü olmak üzere toplam bin 430 yapı yıkılırken; Eski Mardin'in eteklerinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi'nde 680 bina, bin 260 konut, Ensar Mahallesi'nde 456 bina, bin 276 konut ile çoğunluğu kamu lojmanlarından oluşan İstasyon Mahallesi'nde ise 462 bina, bin 362 konut yıkılacak.

Yıkılan yapıların yerine Ensar ve Saraçoğlu mahallelerinde bin 500'ün üstünde, İstasyon Mahallesi'nde 2 bini aşkın konut inşa edilecek. Toplu konut alanlarında yapılacak konut sayısı 3 bini aşacak.

Uygulanacak proje için kurumlar arası ilk protokol 2008'de, ikinci protokol ise Mart 2012'de Mardin'de imzalandı. Kentsel dönüşüm uygulanacak proje alanında hak sahibi tespit çalışmaları devam ederken, inşa edilecek konutlar için ihale süreci başladı.



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs