En Sıcak Konular

KKTC'ye 2 bin işadamı geliyor

11 Nisan 2012 14:42 tsi
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, İslam Kalkınma Bankası ile ortak düzenledikleri 'Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım' konulu forumda, yatırımlara zemin hazırlanacağını belirterek, Türkiye'den 2014 Mart'ında suyun gelmesiyle organik tarım merkezi haline g

KKTC Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı İslam Kalkınma Bankası'nın ortak düzenlediği "Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım" konulu forum yarın başlıyor. Forum kapsamında İslam dünyasından 2 bin dolayında işadamı KKTC'ye gelecek.

Girne'de düzenlenen ve 13 Nisan'da sona erecek forum, KKTC'deki yatırım potansiyelini yabancı yatırımcılara tanıtım açısından büyük önem taşıyor.

Foruma, İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali başta olmak üzere İİT'ye üye ve gözlemci ülkelerde faaliyet gösteren 2 bin dolayında, Ticaret ve Sanayi Odaları başkan ve üyeleri ile yatırımcı ve işadamı katılacak.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, forumla ilgili olarak AA'ya yaptığı açıklamada, böyle bir formun ilk olduğunu belirtti.
Geçen Kasım ayında İİT Genel Sekreterliği ve İslam Kalkınma Bankası ile KKTC'de eğitim konusunda ortak çalışma yaptıklarını hatırlatan Özgürgün, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali'nin organizasyondan memnun kalarak, "Daha önemli bir etkinlik yapalım" diye teklifte bulunduğu, kendisinin de "Yatırım ve ekonomi konusunda İslam ülkelerinin desteğinin önemli olduğunu" söyleyince bu konunun gündeme geldiğini söyledi.

GENİŞ KATILIM

Özgürgün, "Yatırım ve İş dünyasının ilgisi anlamında organizasyon genişliği olarak da baktığımda bir ilk gerçekleşiyor. 2 bine yakın davetli var. Özellikle İslam ülkeleri çevrelerinden. İslam Kalkınma Bankası, 57 İslam ülkesine 2 bine yakın davetiye gönderdi. Bunun yanında Türkiye'den Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) geniş bir katılımı var" dedi.

İİT ile ilişkilerin gittikçe geliştiğini, son olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun davetiyle geçen hafta Cidde'yi ziyaret ettiğini, Cidde'de KKTC'nin daimi temsilcilik açma konusundan ciddi gelişme olduğunu anlatan Özgürgün, forumun, İİT ile KKTC arasında giderek artan ilişkilerin ekonomik olarak yansıması olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türk işadamları, Türk işadamları ile İİT'ye üye ülkelerin işadamlarının buluşacağı ilk kez geniş katılımlı bir toplantı düzenlediğine işaret eden Özgürgün, İslam Kalkınma Bankası'nın organizasyona ciddi destek verdiğini belirtti.

İİT ile 2004'den bu yana sürekli artarak gelişen bir ilişkileri olduğunu ve KKTC'nin İİT'de "Kıbrıs Türk Devleti" adıyla gözlemci üye sıfatında temsil edildiğini anımsatan Özgürgün, KKTC'nin, İİT'ye üye ülkelerle, "tanınma noktasında, herhangi bir engellemeye maruz kalmadan ciddi bir devlet düzeyinde ilişki sağlayabileceği konuma gelmesi için çalıştıklarını" kaydetti.

İİT'nin, KKTC'deki kurumları ciddiye alarak, devletten devlete ilişkiler düzeyinde bir noktaya geleceğini tahmin ettiğini ifade eden Hüseyin Özgürgün, "Zaten şuanda gidişat da o yönde" dedi.

İİT ile artan ilişkilerin Rumları da rahatsız ettiğini dile getiren Özgürgün, KKTC'nin, BM'den sonra ikinci büyük teşkilat olan İİT'deki ciddi varlığının, önümüzdeki dönemde Türkiye ile birlikte atacağı adımlara temel teşkil edeceğini söyledi.

Forumda, yatırım olanaklarının; işadamları, İİT, İslam Kalkınma Bankası ve KKTC hükümeti tarafından yapılabilecek olanların ortaya konacağını, çıkacak sonuçların kendilerine ışık tutacağını ifade eden Özgürgün, forumun yatırımlara zemin hazırlayacağını vurguladı.

KKTC'DE ORGANİK TARIM VE TÜRKİYE'DEN GELECEK SU

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun daha önce gündeme getirdiği "KKTC'nin organik tarım üssü olabileceği"ne dair görüşünün hatırlatılması üzerine Özgürgün, "Mart 2014'de Türkiye'den gelecek su projesi, aslında bu konun temelini teşkil ediyor. Yani bir organik tarım merkezi ve üssü olmasının ilk öncelikli şartı su" dedi.

Suyun gelmesiyle, Güzelyurt, Meserya Ovası, Lefke ve Karpaz'ın verimli topraklarında organik tarım yapılabileceğini ve üretilen ürünlerin paketlenerek, İİT'ye üye ülkelere gönderileceğini kaydeden Özgürgün, "Hazır pazar var, planımız da var. Plansız değiliz. Bu planlı; suyun gelmesi, burada üretimin yapılması onda sonra bunların o ülkelerle ihracı" ifadesini kullandı.

İİT'nin ve İslam Kalkınma Bankasının KKTC'deki organizasyonların sıklaştırıldığını, Forumun, yeni organizasyonlar olacağının işareti olduğunu kaydeden Özgürgün, forumun, KKTC'yi İslam dünyasındaki yatırımcılara açacağını ve organik tarım konusunda bir zemin oluşturacağını kaydetti.

Bu arada, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, foruma katılmak üzere bu akşam KKTC'ye gelecek.

AA

Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs