En Sıcak Konular

İsviçreli derginin ırkçı kapağına sert tepki

11 Nisan 2012 14:15 tsi
İsviçre'de yayımlanan haftalık dergi 'Die Weltwoche'nin kapağında eli tabancalı küçük bir Roman çocuğu resmini ve başlığında da 'Die Roma kommen: Raubzüge in die Schweiz' (Romanlar geliyor: İsviçre'ye soygun akını) ibaresini kullanması büyük tepkile

İsviçre'de haftalık olarak yayımlanan 'Die Weltwoche' isimli dergi, kapağına yerleştirdiği eli silahlı küçük bir Roman çocuğu resminin altına 'Romanlar geliyor: İsviçre'de soygun akını' başlığını attı. Derginin yayını hem İsviçre'de hem de Almanya'da büyük tepkilerle karşılandı.

İsviçreli bir bayan okuyucu, Michele Mayer, dergi hakkında dava açtı. 'Açık bir şekilde bir azınlığa karşı kışkırtma yapılıyor. Bunu asla kabul edemem. Dün Müslümanlara karşı yapıldı, bugün de Romanlar hedefte. Sırada kim var?' diyerek bir İsviçreli olarak İsviçre medyasında ırkçı yayınlar yapılmasını istemediğini belirtti.

Almanya ve Avusturya'da da ferdi başvurular yapılarak İsviçre dergisi hakkında davalar açıldı. Almanya Sinti ve Roman Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose, İsviçre dergisinin Almanya'da satışının yasaklanmasını talep etti. Derginin bu sayısıyla suç işlemeyi insanların köklerine dayayarak ırkçılık yaptığını söyledi.

İsviçreli medya hukukçusu Peter Studer de derginin bu resmi yayımlamasını kınayarak, derginin Romanlara karşı ayrımcılık yaptığını, 'Weltwoche'ye karşı açılan davaların başarılı olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Derginin kullandığı çocuk resmi, dört yıl önce Kosova'da çekilmiş. 'Neue Züricher Zeitung'un yaptığı araştırmalar sonucu resimdeki çocuğun İsviçre'de değil, Kosova'daki bir çöplükte kendi aralarında oynayan çocuklardan biri olduğu ortaya çıktı. 'Weltwoche' dergisi Genel Yayın Müdürü Philipp Gut, dergilerine gösterilen tepkileri anlayamadığını söyledi.

İsviçreli haftalık dergi, daha önceki birçok yayınlarında, aralarında Müslümanların da bulunduğu ülkedeki azınlıkları hedef almakla ünlenmiş bir yayın organı. Birkaç hafta önce de İsviçre'de yaşayan ve Fransızca konuşan azınlığın 'İsviçre'nin Yunanları' olduğunu, İsviçre'deki Alman azınlık tarafından maddi olarak desteklendikleri halde hep sıkıntıda olduklarını söylediklerini, yani AB'deki Yunanistan'a benzediklerini iddia etmişti.

Weltwoche'yi eleştirenler dergiyi, yabancılara ve azınlıklara karşı ırkçı populist yayınlar yaparak, aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi SVP'ye destek vermekle suçluyorlar.

Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs