En Sıcak Konular

Arınç: Bölgede geri dönülemeyecek

11 Nisan 2012 14:01 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da geri dönülmeyecek bir demokratikleşme sürecinin başladığını belirtti.

Arınç, artık halkların meşru ve demokratik taleplerini baskı yoluyla sindirmenin bir siyasi tercih olmaktan çıktığını söyledi.

İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI)’nın 28. Genel Kurulu Çırağan Sarayı’nda başladı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) Başkanı Şeyh Saleh Kamel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ve çok sayıda davetli katıldı. Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Toplantının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uluslararası sistemdeki köklü değişimin günümüzde de devam ettiğini söyledi. Arınç, 1990’lı yılların başında başlayan sancılı değişim sürecinin artçı şoklarının Türkiye’nin yakın komşu olduğu dost ve kardeş Arap ve Müslüman coğrafyasında etkilerini gösterdiğini aktardı. Tarihin doğal akışı içerisinde seyreden bu değişim sürecinin bölgedeki halkların demokratik talepleri doğrultusunda sonuçlanacağına inandığını belirten Arınç, “Gerçekten son 1 yıl içerisinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen gelişmeler ışığında tarihin akışının hızlandığı ve küresel anlamda yeni bir demokrasi heyecanının yayıldığı bir dönemden geçiyoruz.” dedi.

İnsanlık onuruna yakışır bir muamele beklentisiyle başlayan olayların, kısa sürede genişleyerek kapsamlı bir özgürlük, demokrasi ve değişim talebine dönüştüğünü belirten Arınç, “Kurumlarıyla işleyen bir demokrasinin kurulmasının uzun ve meşakkatli bir süreç olduğu hepimizin malumudur. Ancak kesin olan şudur ki bölgede geri döndürülemeyecek bir demokratik uyanış başlamıştır. Artık halkın meşru talepleri karşısında kayıtsız kalmak veya onları baskı yoluyla sindirmek bir siyasi tercih olmaktan çıkmıştır.” diye konuştu.

Süreci yönetecek ve başarıya ulaştıracak olanların bölge halkları ve onların siyasi temsilcileri olduğunu vurgulayan Arınç, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu sürecin başarıya ulaşmasının sosyal, siyasi ve ekonomik anlamda yapacağı küresel etkiler göz önünde tutulduğunda hepimize önemli sorumluklar düştüğü bir gerçektir. Bu noktada karşı karşıya oldukları hayati güvenlik riskleri ve telafi edilmez insan kayıplarına rağmen demokrasi mücadelesine devam etmekte olan bölgemizdeki Müslüman halklara desteğimizi esirgememiz gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.”

Türkiye olarak bölge halklarının meşru, demokratik taleplerini desteklediklerini dile getiren Arınç, ilgili ülkelerin liderlerine gerekli adımları atmaları yönünde telkin ve uyarılarda bulunmaya devam ettiklerini bildirdi. Arınç, Türkiye’nin bölge ülkelerine bu zorlu yolculuklarında ekonomik, siyasi ve teknik her türlü desteği ve yardımı sağladığını aktararak, “Burada bizim için geçerli olan değişimin barışçıl ve halkın haklı beklentilerinin karışlanacak şekilde yürümesidir.” ifadesini kullandı.

İslam ülkeleri arasında sermayenin, serbest dolaşıma hizmet edecek mali işbirliği çalışmalarının önemli olduğunu belirten Arınç, İİT üyelerinin bu sürece destek vermesi gerektiğini dile getirdi. Helal gıda pazarının 2010 yılı rakamlarına göre 640 milyar dolara tekabül ettiğini aktaran Arınç, 1,6 milyarlık Müslüman nüfusun yaşadığı İslam dünyasına helal ticaretin yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.

İİT teşkilatı üyesi ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının (GSYH) 2010 rakamlarına göre 8 trilyon dolarla dünya GSYH’larının yüzde 11’ine tekabül ettiğini belirten Arınç, İİT içi ticaretin 540 milyon dolarda kalmasının ticaretin geliştirilmesi bakımından kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu gösterdiğini dile getirdi.


CİHAN

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs