En Sıcak Konular

Erdoğan'a Çin'de fahri doktora unvanı

11 Nisan 2012 13:30 tsi
Erdoğan'a Çin'de fahri doktora unvanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkler ve Çinliler, yaşadıkları coğrafyada medeniyet inşa etmiş, dünya bilimine, sanatına, insanlık tarihine önemli katkılar sağlamış milletlerdir'' dedi.

27 yıl aradan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi ziyaret gerçekleştiren ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Erdoğan, Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Türkçe Bölümü'nün açılış törenine katıldı.
 
Tören öncesinde Başbakan Erdoğan'a, Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Parti Sekreteri Vu Yoğfu tarafından fahri doktora unvanı verildi.
 
Erdoğan yaptığı konuşmada, kendisine tevdi edilen fahri doktora unvanından çok büyük  memnuniyet ve heyecan duyduğunu ifade etti.
 
Fahri doktora unvanını Türkiye ile Çin arasındaki kadim dostluğun bir nişanesi olarak büyük bir gururla taşıyacağını dile getiren Erdoğan, resmi açılışı yapılan Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Türkçe Bölümü'nün  hayırlara vesile olmasını diledi.
 
Öğrencilere başarılar temenni eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Bugün açılışını yaptığımız Türkçe Bölümünün eğitim standartlarının en yüksek seviyeye çıkarılması için, Yunus Emre Vakfımız aracılığıyla, Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi'ne desteğimiz devam edecek.
 
Üniversitenizin, 30'dan fazla ülkede, 100'den fazla üniversite ile iş birliği içinde olduğunu öğrendim. Türkiye'deki üniversitelerle de böyle bir iş birliği geliştirmenizi arzu ettiğimi burada belirtmek isterim. Üniversiteler dışında, Türk dili ve kültürünün en doğru şekilde tanıtılmasını amaçlayan Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerini en kısa zamanda ülkenizde açmak arzusundayız. Bu hedefimize, Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türk Kültür Yılı olarak kutlanacak 2013 yılında ulaşacağımızı ümit ediyorum.''
 
''Tanrı gibi, Tarkan gibi, uşak, ulak gibi kelimeler bizim ortak kelimelerimiz''

Türkiye ile Çin arasında fiziki olarak gerçekten uzun bir mesafe bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu uzun ve fiziki mesafeyi hiç önemsemediğini söyledi.
 
Türklerin, Çin'e yakın coğrafyalardan batıya göç ettiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, gerek tarihi eserler gerekse bilimsel çalışmaların bunu ortaya koyduğunu ifade etti.
 
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
 
''Sadece bilimin tespitleri değil, bugün dahi, dilimizdeki, mutfağımızdaki, kültürümüzdeki bazı ortak unsurlar, tarihte Çinlilerle Türklerin komşu olduklarını, iletişim içinde olduklarını ispat ediyor.
 
Bakınız, bir lisanda en temel kelimelerden biri 'su'dur. Bizim Türkçe'de 'su' olarak telaffuz ettiğimiz kelime, Çince'de, 'şui' olarak telaffuz ediliyor ve aynı anlama geliyor. Bu en temel kelimenin yanında, Türkçe'den Çince'ye yerleşmiş, Çince'den Türkçe'ye geçmiş çok sayıda ortak kelime bulunuyor. Tengri, yani Tanrı gibi, Tarkan gibi, uşak, ulak gibi kelimeler bizim ortak kelimelerimiz.
 
Her ne kadar farklı dillerde konuşmuş olsalar da Türk Halk Ozanı Yunus Emre ile büyük Çin düşünürü Konfüçyus'un dizelerine, düşüncelerine baktığınızda, aramızdaki kültürel yakınlığı daha net olarak görürsünüz. Dahası, Türkler ve Çinliler, yaşadıkları coğrafyada medeniyet inşa etmiş, dünya bilimine, sanatına, insanlık tarihine önemli katkılar sağlamış milletlerdir.''

aa


Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,389 µs