En Sıcak Konular

Arınç: Suriye'ye uyarılarımızı sürdürüyoruz

11 Nisan 2012 13:28 tsi
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Türkiye olarak bölge halklarının meşru demokratik taleplerini destekleyip ilgili ülkelerin liderlerine gerekli adım atmaları yönünde telkin ve uyarılarda bulunmayı sürdürüyoruz" dedi.

Bülent Arınç, İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı bir kuruluş olan İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ICCI), Çırağan Sarayı'nda yapılan  28. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 ülkenin ticaret ve sanayi odalarını bir araya getiren İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın, İslam ülkeleri özel sektör kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine çok önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Uluslararası sistemdeki köklü değişim sürecinin günümüzde de devam ettiğine işaret eden Arınç, 1990'ların başında başlayan sancılı değişim sürecinin artçı şoklarının Türkiye'nin yakın komşu olduğu dost ve kardeş Arap ve Müslüman coğrafyasında etkilerini gösterdiğini hatırlattı.

Bu değişim sürecinin bölgedeki halkların demokratik talepleri doğrultusunda sonuçlanacağına inandığını ifade eden Arınç, son bir yıl içinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen gelişmeler ışığında tarihin akışının hızlandığı ve küresel anlamda yeni bir demokrasi heyecanın yayıldığı bir dönemden geçildiğini vurguladı.

Arınç, insanlık onuruna yakışır bir muamele beklentisiyle başlayan olayların kısa sürede gelişerek kapsamlı bir özgürlük, demokrasi ve değişim talebine dönüştüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

''Kurumlarıyla işleyen demokrasinin kurulmasının uzun ve meşakkatli bir süreç olduğu hepimizin malumu... Ancak kesin olan şudur ki bölgede geri dönülemeyecek bir demokratik uyanış başlamıştır ve artık halkın meşru talepleri karşısında kayıtsız kalmak veya onları baskı yoluyla sindirmek bir siyasi tercih olmaktan çıkmıştır.

Tabiatıyla, süreci yürütecek ve başarıya ulaştıracak olanlar, bölge halkları ve onların siyasi temsilcileridir. Ancak bu sürecin başarıya ulaşmasının sosyal siyasi ve ekonomik anlamda yapacağı küresel etkiler göz önünde tutulduğunda hepimize önemli sorumluluklar düştüğü de bir gerçektir. Bu noktada karşı karşıya oldukları hayati güvenlik riskleri ve telafi edilemez insan kayıplarına rağmen demokrasi mücadelesine devam etmekte olan bölgemizdeki Müslüman halklara desteğimizi esirgememiz gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.

Türkiye olarak bölge halklarının meşru demokratik taleplerini destekliyor ve ilgili ülkelerin liderlerine gerekli adım atmaları yönünde telkin ve uyarılarda bulunmaya devam ediyoruz. Derin tarihi ve kültürel bağları paylaştığımız bölge ülkelerine bu zorlu yolculuklarında gerek ekonomik ve siyasi gerek teknik düzeyde her türlü desteği ve yardımı sağlamaktayız. Bizim için önemli olan değişimin barışçı ve halkın haklı beklentilerini gerçekleştirecek şekilde yürümesidir.''



AA

Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,096 µs