En Sıcak Konular

'Darbeleri' araştıracak komisyona ilgi

11 Nisan 2012 12:50 tsi
Tarihinde ilk kez ''darbeleri'' araştıracak Meclis Araştırma Komisyonu, daha kurulmadan yoğun ilgi görüyor. Tüm partilerin önerge vermeleri nedeniyle Komisyonun kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin; darbeleri araştırmak amacıyla verdiği meclis araştırma önergeleri bugün TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. Tüm partilerin önerge vermeleri nedeniyle Komisyonun kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 
27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan e-bildiriyi kapsayacak Komisyon, daha kurulmadan üyelik için yoğun ilgi görüyor. Resmi başvuruların alınmamasına rağmen, üye olmak isteyen milletvekilleri siyasi parti gruplarına yazılı ya da sözlü olarak başvuruda bulunuyor.
 
AK Parti'den 10 milletvekili şimdiden kurulacak komisyonda görev almak istediklerini gruba bildirdi. Başvuran milletvekilleri arasında ''darbe mağduru'' olanlar da var.
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AA muhabirine, kendisinin de ''darbe mağduru''olduğunu belirterek, 12 Eylül'de İstanbul Eczacı Odası yönetim kurulu olarak Anayasaya ''hayır'' dedikleri için yargılandıklarını ve 4 ay ceza aldıklarını söyledi.
 
Domaç, kurulacak komisyonda görev almak istediğini AK Parti Grubuna bildirdiğini belirterek, ''Türkiye'de darbelerle ilgili böyle bir araştırmanın yapılıyor olması çok önemli. Türkiye'de darbelerin nasıl oluşturulduğu, kimlerin bunlardan yarar sağladığı, insanlık onurunu nasıl ayaklar altına aldığı,  ülkenin gelişmesini ne kadar engellediği, düşünce özgürlüğü ve insan hakları bağlamında ne kadar karanlık ortamlar yaratıldığının ortaya çıkarılması için Meclis'in araştırmasına ihtiyaç var. Bundan sonra darbelerin olmaması bir yana akıldan bile geçirilmemesi için böyle bir araştırma gerekiyor'' dedi.
 
Darbe mağdurlarından olan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da 12 Eylül'de Manisa Ülkücü kuruluşlar davasında idamla yargılandığını, 6,5 yıl cezaevinde kaldığını ve 38 gün işkence gördüğünü belirterek, bir dönemin ''canlı tanığı'' olduğunu söyledi.
 
''Bana görev verilmesi halinde komisyonunda olmaktan bahtiyarlık duyarım'' diyen Özdağ, darbe döneminde idamla yargılandığı şehirden Parlamento'ya gelmesinin demokrasinin en güzel sonucu olduğunu ifade etti.
 
Darbecilerin Türk ekonomisini ve demokrasisini çok ciddi zararlara uğrattığını ifade eden Özdağ, ''Darbecilerin arkalarında iç ve dış egemen güçler vardır. Bunların şeffaf olarak ortaya çıkarılması tarihe karşı görevimizdir. Darbecilerin mal varlıklarının araştırılması gerektiğine inanıyorum. Darbeden önce mal varlıkları neydi, darbeden sonra neydi? Bir daha hiçkimse millet iradesinin üstünde boza pişirmemeli. Halka inanmalıyız, bilmeliyiz ki senaryoyu halk yazar, rolleri o dağıtır. Darbelerle hesaplaşacak noktaya geldik'' diye konuştu.
 
Kurulacak komisyona ilgi duyan isimlerden biri de AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal... ''Darbeler nasıl önlenebilir?'' konusunda çalışma yapan Bal, ''Başbakan'ın teşvikiyle böyle bir rapor hazırladım ve ilgililerle paylaştım. Kurulacak komisyonda da görev almak isterim'' dedi.
 
Bal, komisyonunun önemine işaret ederek, ''Bu komisyondan beklenecek olan ister fiili isterse tehdit ve muhtıralarla olsun darbelerin birçok açıdan ülkemize zarar verdiğini ortaya koymasıdır. En büyük talanların bu dönemlerde olduğuna ait delillerin şeffaf, net ve halkın anlayacağı şekilde ortaya konulması, siyasete ve toplumsal bütünlüğümüze nasıl zararlar verdiği, Kürt sorunun temellerinin darbeler tarafından atıldığı, dış siyasette en büyük hataların o dönemlerde yapıldığını ortaya koymasını ve darbeleri halkın vicdanında mahkum edilmesini bekliyorum'' görüşünü ifade etti.
 
Kurulacak Araştırma Komisyonu 17 üyeden oluşacak. 10'u AK Parti, 4'ü CHP, 2'si MHP ve 1'i BDP'li üyenin görev yapacağı Komisyon'un üyelerinin Genel Kurul'da okunmasının ardından hemen çalışmalara başlaması bekleniyor.

aa


Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,113 µs