En Sıcak Konular

KCK'da 15 sanığa tahliye

11 Nisan 2012 08:52 tsi
KCK terör örgütü davasının tutuklu sanıklarından Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 15 şüpheli tahliye edildi.

Büşra Ersanlı ve diğer 131 sanığın tahliye talepleri ise 'kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve delil durumu' dikkate alınarak reddedildi. Davanın ilk duruşması 2 Temmuz'da, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülecek.
 
Terör örgütü KCK'ya ilişkin İstanbul'da açılan 193 sanıklı dava kapsamında tutuklu olan 147 sanıktan, aralarında Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 15 kişi tahliye edildi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'ya yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin hazırlanan iddianamenin 3 Nisan'da kabul edilmesinden sonra düzenlenen tensip zaptında, davanın ilk duruşmasının 2 Temmuz 2012 günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nın bitişiğindeki büyük salonda yapılmasına karar verdi. Duruşmalar kesintisiz olarak 13 Temmuz 2012 gününe kadar sürecek. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ragıp Zarakolu, Evrim Öztürk, Muhsin Yenisöz, İrfan Hülaki, Lütfü Balbal, Ali Becerikli, Songül Karatağna, Nahit Onat, Zeynal Çelik, Zeki Elmas, Burhanettin Toprak, İsmail Zeybek, Yasin Yalçın, Cemalettin Gördegir ve Aleattin Güneş'in 'delil durumu, tutuklu kaldıkları süre ve suç vasfının değişme ihtimalini' göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın bulunduğu 132 tutuklu sanığın ise 'kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delil durumu, suçun vasıf ve mahiyetini' dikkate alarak bu hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, 22 sanık hakkında çıkarılan yakalama kararının sonucunun beklenmesini kararlaştırdı.

Ragıp Zarakolu ile Muhsin Yenisöz dün akşam geç saatlerde cezaevinden salıverildi. Zarakolu ve Yenisöz'ü, cezaevinden çıkışında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Zarakolu'nun eşi Katherine Holle ile oğlu Sinan Zarakolu ve avukatı Şennur Baybuğa karşıladı. Zarakolu, gazetecilerin iddianamede yer alan 'siyaset akademilerinde ders vererek örgüte yardımcı olmak' suçlamasına ilişkin sorusu üzerine, "Bu çok saçma bir iddia. Siyaset akademileri, dünyadaki tüm siyasi partilerin sahip olduğu kurumlardır. Yurt dışındaki siyaset akademilerinde de ders verdim. Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin akademisinde de başka kurumlarda da ders verdim. İlk defa böyle bir olay, nasıl bir ayrımcılık olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. KCK terör örgütünün PKK'nın 'ana üst çatı yapılanması' olarak tanımlandığı iddianamede, Ersanlı ve Zarakolu'na ağır suçlamalar yöneltiliyordu.

15 yıla kadar hapis cezası isteniyor

KCK iddianamesinde tahliye edilen yayıncı Ragıp Zarakolu'nun terör örgütünün hiyerarşisi içerisinde yer almamakla birlikte 'bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım ettiği' belirtiliyor. İddianamede, 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezası istenen Zarakolu'nun KCK terör örgütünün şehir merkezindeki yapılanmalarına ve dağ kadrosuna eleman yetiştirme merkezi gibi işlev gören siyaset akademisinde ders verdiği anlatılıyor. Türkiye ve dünyadaki gelişmelerden konumu gereği haberdar olan ve aynı zamanda araştırmacı-yazar olan şüphelinin, söz konusu yerin terör örgütünün eğitim yuvası olduğunu algılamamasının akıl ve mantık kurallarıyla çeliştiği vurgulanıyor. 'Örgüt yöneticisi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' ile suçlanarak 38 yıla kadar hapis cezası istenen Büşra Ersanlı'nın ise, Türkiye'deki tüm siyaset akademilerinin genel sorumlusu olduğu ve akademilerin işleyişine yönelik çalışmaları rapor halinde örgüte sunduğu iddia ediliyor.

zaman


Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,376 µs