En Sıcak Konular

Uludere mağdurları adalet istedi

10 Nisan 2012 19:03 tsi
Uludere'de ölenlerin akrabaları Meclis'te AK Parti, CHP ve MHP Gruplarını ziyaret etti, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün ile görüştü.

Irak sınırında yapılan hava harekatında hayatını kaybeden 34 kişinin akrabalarından oluşan heyet, AK Parti, CHP ve MHP Gruplarını ziyaret etti, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile görüştü.

Heyet önce, Üstün'ü ziyaret etti. Üstün, kabulde yaptığı konuşmada, TBMM'nin milletin Meclisi olduğunu ve buraya derdi olan, olmayan herkesin geldiğini ifade ederek, ''Sizin bir acınız var. O günden beri meseleyi çözmek için bütün milletvekilleri çalışmasını yürütüyor, bayağı da mesafe aldık. Biraz daha incelememiz gereken unsurlar var'' dedi.

Milli Savunma Bakanlığı yazısında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmayı gizli yürütmesinden dolayı tereddütler olduğunu kaydeden Üstün, yargının bu işi mutlaka çözeceğini bildirdi. Üstün, sadece yargının değil, Meclis'in de olayı incelemesi gerektiğini düşündükleri için çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Üstün, ''Raporumuzu bitirdikten sonra savcılığa göndereceğiz ancak Başsavcılık 'raporu bitirmeden elinizde bilgi varsa bize gönderin' dediği için ön bir dosya gönderdik. Meclisimiz çalışmalarına devam edecek ve sizin talep ettiğiniz adaleti yerine getirmek için elinden gelen herşeyi yapacak, içiniz rahat olsun'' dedi.

KÜRTÇE TERCÜME ETTİ

Komisyon üyesi, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Üstün'ün konuşmasını Kürtçe tercüme etti.

Olayda hayatını kaybeden Mehmet Ali Tosun'un babası Zeki Tosun da faillerin ortaya çıkartılmasını beklediklerini kaydederek, ''Failleri bellidir, Türkiye içinde bir olay bu. Hepimizin yüreği yandı, gece gündüz uyuyamıyoruz, adalet yerini bulsun istiyoruz. Biz de bu ülkenin sahibiyiz, devlet biraz gayret etmeli. Bize yapılan zulümler bütün Türkiye'ye yapıldı'' diye konuştu.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Üstün, ''Sizlerden biraz daha sabır diliyoruz. 1980'de olanın hesabı şimdi veriliyor. Bu biraz zor mesele. Bu tür olaylarda kimse 'ben suçluyum' demez'' dedi.

Heyette yer alan Ferhat Encü, ''(12 Eylül'ü ancak bugün yargılayabiliyoruz) dediniz. Eğer davamız 30 yıl sonraya ertelenirse kimi yargılarsanız yargılayın...'' sözleri üzerine Üstün, ''Ben böyle bir şey demedim. 'Hiç bir şey gizli kalmaz' anlamında söyledim'' diye konuştu.

'ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN'

Uludere'den gelen heyet, daha sonra CHP Grubu'nu ziyaret ederek, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile görüştü.

İnce, vatandaşlara, ''Allah sabır versin. En büyük acı evlat acısı. Allah bir daha yaşatmasın'' diye seslendi.

İnce, şöyle devam etti:
''Hepimiz çok üzüldük. Bunun sorumlusunun bulunması lazım. Heron görüntülerini kim değerlendirdi, istihbarat paylaşımı nasıl yapıldı- 'Milli kaynaklar' deniliyor. Bu işin sulandırılmaması lazım. Alt komisyonun çalışmalarının engellenmemesi gerekiyor. Diyarbakır'daki savcı, 'Biz TBMM'ye bilgi vermeyiz' diyor. Patron musun sen- Yanlış bir yaklaşım. Her zaman yanınızda olacağız. Hepimiz bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarıyız. Evlatlarınızın acısı hepimizin yüreğine düştü. Çocuktu onlar. Biz bunun TBMM'de takibini yapmaya devam edeceğiz, hiç şüpheniz olmasın.''

AK PARTİ GRUBU'NU ZİYARET ETTLER

Heyet, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile de görüştü. Gülşen Orhan, Bahçekapılı'nın sözlerini Kürtçe tercüme etti.

Heyetteki bir kadın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Uludere'ye gelerek ''Analar isterse barış olur'' dediğini anımsatarak, kendilerinin de barış istediğini söyledi. Kadın, ''Kürtlere barış eli uzansın. Hepimiz madem ki kardeşiz, ırkçılık hiç bir zaman olmasın'' dedi.

Heyette yer alanlardan Cabbar Uysal, bölgede yapılan kaçakçılığın herkes tarafından bilindiğini öne sürerek, ''Olayın yaşandığı yer kesinlikle PKK'nın kullandığı yol değildir'' diye konuştu.

Bahçekapılı, ''Acınız çok büyük, söylenecek bir şey yok. Ben Türküm ama siyasete girdiğim 18 yaşlarından itibaren Kürt sorununa hiç çekinmeden elimi uzattım'' dedi.

Hükümet olarak Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bahçekapılı, terörizmle Kürt sorununu aynı yere koymadıklarını, birbirinden ayırdıklarını kaydetti. Bahçekapılı, terörle mücadele ederken, Kürt sorununun çözümü için de müzakere etme niyetinde olduklarını kaydetti.

Heyete ''Bu sorunu Kürtlere yönelik bir hareket olarak değerlendirmeyin, ırkçı bir yaklaşım yapmayın'' diye seslenen Bahçekapılı, ''AK Parti Hükümetleri Uludere faciasının karşısında asla suskun kalmamıştır'' dedi.

'SİYASİ AİDİYETLERİMİZİ BİR KENARA BIRAKALIM'

Cabbar Uysal'ın tekrar konuşması üzerine Bahçekapılı, ''Farklı siyasetten olabiliriz ama birbirimize güvenmemez lazım. Siyasi aidiyetlerimizi bir kenarı bırakalım ve konuşalım'' dedi. Bunun üzerine Ferhat Encü'nün, ''Eğer siyaset aidiyetimiz olsaydı MHP'den randevu istemezdik. Arkadaşımızı zan altında bırakıyorsunuz'' demesine Bahçekapılı, ''Hayır bırakmıyorum'' yanıtını verdi.

Bahçekapılı, faillerin yakalanması için güçlü bir irade olduğunu ifade ederek, ''Faillerin bulunması boynumuzun borcudur'' dedi. Bahçekapılı, istihbaratı kimin verdiği konusunda çalışmaların sürdüğünü, olayın basit bir olay olmadığını kaydetti.

Ubeydullah Encü ise yakınlarının ölümüne neden olan uçaklardan bomba atılması emrini kimin verdiğini öğrenmek istediklerini söyleyerek, ''Biz de bu vatanın evladıyız. Ayrı bir Cumhuriyet kurmak istemiyoruz. Bunu kim yapmışsa, bulunmazsa her gün buradayız. Biz Türk vatandaşıyız'' dedi.

MHP ZİYARETİ

Heyet, daha sonra basına kapalı olarak İnsan Hakları Komisyonu üyesi, MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya ile görüştü.

Kaya, görüşmeye ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada, ''Bir an önce sorumluların bulunması konusunda hassas olduklarını ve MHP'den de destek beklediklerini ifade ettiler. Biz de kendilerine, olayda ihmal ve kusur varsa bunun araştırılması için alt komisyon kurulduğunu ve MHP'nin de bu komisyona üye vermek suretiyle, bu meseleye olan hassasiyetini ortaya koyduğunu söyledik. Misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ettim'' diye konuştu.



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs