En Sıcak Konular

Teşvik paketi, akordu bozuk piyano gibi!

10 Nisan 2012 15:24 tsi
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, yeni teşvik paketi konusunda, ''Akordu bozuk piyano gibi...'' dedi.

Parlamento'da basın toplantısı düzenleyen Ayhan, ekonomik gelişmelere değindi. Türkiye'nin 1998-2011 yılı ortalama büyüme hızının yüzde 3,9, son 10 yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 4,7 olduğunu belirten Ayhan, ''Uzun dönemli ortalama büyüme hızlarından yola çıkılırsa ülkemizin potansiyel büyüme hızının yüzde 4-5 olduğu anlaşılmaktadır. 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 9'lardaki büyüme hızı, potansiyelin üzerinde büyümelerdir. Potansiyel üzerinde büyüme, ekonomide enflasyon ve cari işlemler açığı gibi dengesizlik yaratmaktadır. 2011 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 8,5 büyürken, cari işlemler açığı 77 milyar dolar ile milli gelirin yüzde 10'una ulaşmıştır. '' dedi.

Enflasyon hedefi yüzde 5 büyürken, gerçekleşmenin yüzde 10,4 olduğunu ifade eden Ayhan, şöyle devam etti:
''Büyümede dünya rekoru kırıldığı gibi cari açık ve enflasyonda da dünya rekoru kırılmıştır. Tasarruf seviyemiz en düşük seviyelere gerilemiştir. Yetersiz tasarruf nedeniyle hızlı büyümenin finansmanı, yurtdışı borçlanmalarla ve kredilerle sağlanmıştır. Alınan önlemlere rağmen kredilerin yıllık artışı yüzde 30 olmuştur.

2002 yılında 130 milyar dolar olan dış borçlar, 2011 yılında 310 milyar dolara yükselmiştir. Döviz rezervlerimiz kısa vadeli dış borçları karşılayamaz durumdadır. Dış finansmana bağlı olarak 2011 yılında hızlı büyüyen ekonomi, 2012 yılında bu hızda büyümeyecektir. Ne yazık ki 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin öncü göstergeler, büyümeye dair olumlu sinyaller vermemektedir.
Kamu sabit sermaye yatırımlarında kaydedilen düşüş, göze çarpmaktadır. İktidarın yatırımlara ilişkin onca iddiasının aksine kamu kesiminde yatırımlar artmamış, aksine azılmıştır. Yılın son çeyreğinde kamu sabit sermaye yatırımları yüzde 9,4 oranı ile ciddi bir gerileme kaydederek yılın tamamında yüzde 3,2 oranında azalmıştır. Son yıllarda ekonomik büyümenin en önemli kaynaklarından olan stok değişmesi kalemi, 2011 yılında büyümeye negatif katkı yapmıştır. ''

Ayhan, iç talepte de ciddi biçimde yavaşlama işaretleri olduğunu ifade ederek, ''İhracat artışı, iç talepteki büyük düşüşü telafi etmeye çalışıyor ama yeterli değil'' dedi.

Bir gazetecinin ''Yeni teşvik paketini uygulanabilir ve gerçekçi buluyor musunuz-'' sorusuna Ayhan, konuyla ilgili olarak hafta içinde basın toplantısı düzenleyeceğine işaret ederek, ''Yeni Teşvik paketi, akordu bozuk piyano gibi. Konuyla, Ekonomi Bakanlığı'nın ilgili birimi sorumlu ama diğer bakanlar da çok istekliler. Bakanlar, konuyla ilgili farklı bilgiler veriyorlar'' diye konuştu.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs