En Sıcak Konular

Bolkiah: Gördüklerimden çok etkilendim

10 Nisan 2012 14:47 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Brunei Sultanı Bolkiah ortak basın açıklaması düzenledi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brunei Sultanı Bolkiah'ın ziyareti iki ülke arasında önemli bir sayfa açıldığına dikkat çekerek "İki ülke halkları arasındaki sempatiyi işbirliğine çevirmenin zamanı yaşıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, heyetlerarası görüşmenin ardından Brunei Sultanı Haji Hassanal Bolkiah ile ortak bir basın toplantısı yaptı. AB Bakanı Egemen Bağış ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda Türkiye Cumhuriyeti ile Brunei arasında Ekonomik, Ticari ve Teknik İşbirliği Anlaşması ile Türkiye ile Brunei arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması ile ilgili anlaşma imzalandı. Brunei'li bakanların anlaşmaları imzalamaların ardından Bolkiah'ın elini öpmeleri dikkat çekti.

İmza törenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Brunei Sultanı Bolkiah'ı ağırlamaktan duyduğu mutluğu dile getirerek ziyaretin ilk olması dolayısıyla önemini vurguladı. "Önemli güçlü bir sayfa açıldı" diyen Gül, Brunei'in dünyanın en müreffeh ve zengin ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Türkiye ile Brunei arasındaki uzaklığa rağmen iki ülke halkının birbirine duyduğu sempatiye dikkat çeken Gül, "Sempatiyi işbirliğine çevirmenin zamanını yaşıyoruz" dedi. İşbirliğinin geliştirilmesi için Bakanların görüşmeler yaptığını söyleyen Gül,her iki ülkenin daimi temsilcilikler açma konusunda anlaşmaya vardığını kaydetti.

Vize muafiyeti anlaşması ve ekonomik işbirliği anlaşmaların da imzalandığını vurgulayan Gül, potansiyeli hareket geçirmeye başladıklarını ifade etti. Brunei'in yurtdışına yaptığı yatırımlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Brunei'in Türkiye'ye de yatırım yapacağı ülkeler arasına alacağına inandığını belirtti.Türkiye'de Brunei'in gerek turizm ve gerekse imalat sektöründe yatırımları olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gaz ithal eden bir ülke olduğuna dikkat çekerek enerji konusunda işbirliği için görüşmelerin başladığını söyledi. Ortadoğu'daki gelişmeler ve Uzak Asya'daki gelişmelerin de görüşüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi adaylığı için verdikleri için destek için de teşekkür etti.

Brunei Sultanı Bolkiah ise Ankara'da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek "Gördüklerimden çok etkilendim. Görüşmelerden neticesinden elde ettiğim sonuçlardan çok memnunum" dedi. İmzalanan her iki anlaşmanın da önemine dikkat çeken Bolkiah, anlaşmaların iki ülke halklarının birbirine yakınlaşmasını sağlayacağını kaydetti. Daimi temciliklerin kurulmasının önemine de dikkat çeken Bolkiah, bunun ilişkileri güçlendireceğini söyledi. Türk halkının kalkınma alanındaki ilerlemesini büyük ilgi ile izlediğini ifade eden Bolkiah, Türkiye'ye davet edilmesinden dolayı teşekkür etti.

Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,065 µs