En Sıcak Konular

MHP, darbe süreci için önerge sundu

10 Nisan 2012 13:46 tsi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, darbe süreçlerinin ve sonuçlarının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi sunduklarını söyledi.

Vural, parlamentoda düzenlendiği basın toplantısında, önergeyi, ''milli egemenliğe, millet iradesine ve demokrasiye müdahalelerin ve buna yönelik girişimlerin, darbe süreçlerinin, siyasi, sosyal, ekonomik, hukuki sebep ve sonuçlarının, hukuk ve insanlık dışı kötü muamelelerin tespit edilmesini, demokrasinin kurum ve kurallarının tesis edilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla'' verdiklerini anlattı.

Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdıklarını ve önergenin bugün gündeme alınmasını talep edeceklerini belirten Vural, ''Cumhuriyet'in kuruluş ilkelerini akamete uğratacak her hareketin karşısındayız. Egemenliği tek adamlığa indirgeyenlerin karşısında durmanın zamanı gelmiştir, hatta geçiyor'' dedi.

Darbelerin sonrasında uygulanan hukuk dışı muamelelerin araştırılmasını istediklerini belirten Vural, şöyle devam etti:

''Millet egemenliği ve iradesine müdahalelerin hiçbir siyasi ve hukuki meşruiyeti yoktur. Bunlar, MHP için daima mücadele edilecek olaylardır. Siyasi partiler olarak, demokrasiye her türlü müdahale ve darbe girişimlerin karşısında olmamız gerekiyor. Darbeler kimlerin önünü açtı? Köksüz, konjonktürel partilerin önü neden açıldı? Toplum bu şekilde nerelere sevk edildi? Bu araştırma önergesi çerçevesinde tüm bunların ele alınması gerekiyor. Geçmişi değiştirmek mümkün değildir ama bu hukuk dışı uygulamalara karşı gerekenin artık yapılması gerekiyor.

Yargıyı, medyayı, sivil toplum örgütlerini vesayet altına alan tüm zihniyetlerle mücadele edilmesi önemli. Demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla tesis etmek için ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Darbelerin arkasındaki dış güçlerin de dikkate alınması lazım.''

Darbe girişimleri veya iddiaları karşısında devletin kurumlarının da ne yaptığını merak ettiklerini ifade eden Vural, tüm bunların TBMM'de sorgulanması gerektiğini söyledi.

Oktay Vural, dana önce verdikleri, ''1980-83 yılları arasında gerçekleşen işkence olaylarının araştırılmasına'' yönelik önergenin de gereğinin yapılmasını istediklerini belirtti. Vural, ''Vesayet, tek adamcılık, yargının, medyanın, sivil toplum örgütlerinin kuşatılması karşısında demokrasiye sahip çıkacak iradeyi göstermemiz gerekiyor'' diye konuştu.

-Deniz Feneri e.V. iddianamesi-

Vural, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan, 'tek hatamız seçimleri 4 yıla düşürmek oldu' şeklinde açıklama yaptı. Seçimlerin tekrar 5 yıla çıkarılması yönünde bir hazırlık var gibi. Değerlendirmeniz nedir?'' sorusunu yanıtlayan Vural, ''Seçimleri bunlar 4 yıla indirmedi mi? Başbakan, seçimlerle oynamasın. Yine kamuoyunu başka yönlere sevk etmek istiyor'' şeklinde konuştu. ''Bu tartışma, AKP içinde bir post kavgası olduğunu gösteriyor'' ifadesini kullanan Vural, ''Dertleri, milletin iradesi değil. Kim nereye aday olacak, hesap bu. Türkiye'nin şu anda böyle bir tartışma konusu yok. Biz 4 yıl uygulamasını olumlu buluyoruz, doğrudur'' dedi.

''Başbakan Erdoğan, Suriye sınırındaki olaylarla ilgili, 'gereken yapılacak' dedi. Bu ifadeden ne anlamamız gerekiyor?'' sorusu üzerine Vural, şöyle konuştu:

''Suriye'ye dışarıdan kim müdahale ediyor? Hangi ajanlar orada? Orada bir dış müdahale olduğu ortada. Geçmişte de sınırdaki olaylar bahane edilerek, Türkiye'nin, Suriye'yi işgalini öngören bir takım planlar yapıldı. Uluslararası kışkırtmalara karşı Türkiye aklını kullanmalıdır. Başbakan, bunlara balıklama atlamasın. Bu konuların sorgulanması lazım. Tüm milletin uyanık olması lazım. Türkiye'nin müdahalesine zemin hazırlayacak girişimlerin arkasında kimler var. Bunların iyi görülmesi lazım.

Sayın Davutoğlu'nun girişimlerini ibretle izliyoruz. Artık bir an önce Washington merkezli ve İsrail'in güvenlik politikalarını dikkate alan politikalardan vazgeçilmeli.''

''Sayın Başbakan Barzani için neden gereğini yapamıyor?'' sorusunu yönelten Vural, ''PKK oradan saldırmıyor mu? Türkiye Kandil'de neden gereğini yapmıyor? Orada elini kim tutuyor, Suriye'ye karşı önünü kim açıyor? Yanlış politikalardan vazgeçilsin'' dedi.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye ilişkin olarak görüşleri sorulan Vural, ''Bu davanın savcılarına yönelik girişimlerin amacı anlaşılmıştır. Amaç, şüpheliler hakkında suç vasfının değiştirilmesinin sağlanmasıdır. Vicdanlar rahat mı acaba? Hükümet, elini bu davadan, yargıdan çek'' diye konuştu.



AA

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs