En Sıcak Konular

İzzetbegoviç, Rasmussen'le görüştü

10 Nisan 2012 13:44 tsi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na dahil olabilmek için askeri bölgelerin merkezi hükümetin mülkü olarak kayıt altına alınması meselesini çözmesini istedi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, NATO Genel Sekreteri Rasmussen'le bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, Afganistan'da NATO öncülüğündeki uluslararası misyona katkısı nedeniyle Bosna Hersek'e teşekkür etti.

"Son aylarda Bosna Hersek'te kayda değer ilerlemeler görüyoruz" diyen Rasmussen, 16 ay süren siyasi krizin Aralık ayında hükümetin kurulmasıyla sona ermesini ve Bosna Hersek'in NATO üyeliği yolunda önemli bir engel olan askeri bölgelerin kaydı sorununun aşılması konusunda Mart ayında siyasi uzlaşmaya varılmasını buna örnek gösterdi.

Rasmussen, "Bosna Hersek'in NATO üyelik sürecini uzun süredir tıkayan askeri bölgelerin kaydı meselesinde sağlanan siyasi mutabakattan büyük memnuniyet duydum ve bu kararın hızla ve kesintisiz şekilde uygulanmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.

Anders Fogh Rasmussen, "Siyasi mutabakatın ardından tam uygulamayı görmemiz gerekiyor. Askeri bölgelerin kayıt altına alınmasında uygulamaya geçildiğinde NATO müttefikleri (Bosna Hersek için) Üyelik Eylem Planı'nı aktif hale getirmeye hazır. O halde NATO Üyelik Eylem Planı'nın ne zaman aktif hale geleceği Bosna Hersek'e bağlı" dedi.

-"Chicago zirvesine kadar tamamlarız"-

Bakir İzzetbegoviç ise görevi üstlenmesinin ardından geçen ay ilk resmi ziyaretini Brüksel'e gerçekleştirerek AB kurumlarının yöneticileriyle görüştüğünü hatırlattı.

Brüksel'e ikinci ziyaretini NATO'ya gerçekleştirerek ülkesinin her iki kuruma üyelik kararlılığını ortaya koyduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, ''Bizim için Bosna Hersek'te ve bölgede güvenlik, istikrar ve refahın güvencesi budur" dedi.

İzzetbegoviç, 16 ay süren siyasi krizi öncekilerden farklı olarak dış baskılar yerine içerde uzlaşmayla aştıklarını belirterek "Umarım bir sonraki seferde (hükümetin kurulması için) 16 ay yerine 16 gün yeterli olacak" ifadesini kullandı.

Bakir İzzetbegoviç, ülkesinin NATO üyelik yolunu tıkayan askeri bölgelerin ve tesislerin kaydı konusunda ana sorunun çözüldüğünü, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanının listeleri hazırladığını ve 20-21 Mayıs'ta ABD'nin Chicago kentinde toplanacak NATO zirvesine kadar kayıtların tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

İzzetbegoviç, bu durumda NATO zirvesinde Üyelik Eylem Planı'nın aktif hale getirilmesi umudunu ifade etti.

NATO dışişleri bakanları 2 yıl önce Bosna Hersek'i askeri bölgeler ve birimleri merkezi hükümetin kaydı altına alması şartıyla Üyelik Eylem Planı'na dahil etme kararı almışı.

Bosna Hersek'i oluşturan 3 toplumdan Sırplar, kendi bölgelerindeki askeri birimlerin merkezi hükümetin kaydına alınmasına uzun süre karşı çıkarak ülkenin NATO üyelik yolunu tıkamıştı.

NATO Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri savunma ve güvenlik reformlarıyla üyeliğe hazırlıyor.

aa

Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,406 µs