En Sıcak Konular

Rusya'dan K.Kore'ye roket uyarısı

10 Nisan 2012 11:56 tsi
Rusya, Kuzey Kore'nin uzaya bilimsel amaçlı roket fırlatma girişiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal anlamına geldiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksander Lukaşeviç, "Biz bu girişimi BM kararının ihlali olarak görüyoruz. Siyasi ve diplomatik yollarla soruna çözüm bulunması gerekiyor" dedi.

Kuzey Kore ülkenin kurucusu Kim Il-Sung'un 100. doğum gününde 12-16 Nisan günleri arasında uzaya gönderilecek uydunun bilimsel amaçlı olduğunu savunuyor. 100 kilogram ağırlığındaki uydu, dünyanın yüksek çözünürlükte fotoğraflarını çekecek ve meteorolojik çalışmalar yapacak.

ABD, Japonya ve Güney Kore uzaya fırlatılacak roketin bilimsel çalışma yapmaktan çok, uzun menzilli füze deneme çalışmalarının bir parçası olduğunu düşünüyor. Uluslar arası kamuoyu roket fırlatma girişiminin 1718 ve 1874 sayılı Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerini yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunda birleşiyor.

Lukaşeviç, Washington'da 11-12 Nisan günlerinde yapılacak G-8 Dışişleri Bakanları zirvesinde konunun ele alınacağını söyledi.

Roketin kendi hava sahalarına girmesi durumunda Japonya vurmakla tehdit ederken, Çin taraflara itidal çağrısı yapıyor.

"İRAN NÜKLEER SORUNU ALARM VERİYOR, ANCAK ÜMİTSİZ DEĞİLİZ"

İran nükleer programı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Rus diplomat, "Rusya, İran nükleer programı ile ilgili konunun alarm verdiğini, ancak ümitsiz olunmadığını düşünüyor. Biz askeri amaçlı olarak nükleer çalışmaların kullanılmaması için BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam uyum konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

İran nükleer sorununun çözümü ile ilgili BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) ve Almanya'nın dahil olduğu 5+1 formatındaki görüşmelerin 14 Nisan'da İstanbul'da yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Son olarak Ocak 2011'de yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

cihan


Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs